Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA/Privatna arhiva

Podignuta je optužnica za ubistvo vođe škaljarskog klana Jovice Vukotića, koji je likvidiran 8. septembra u Istanbulu. Optuženo je 16 osoba, među kojima su istaknuti pripadnici kavačkog klana koji su se zbog ove likvidacije udružili sa turskom mafijom. Tamošnji mediji su otkrili uznemirujuće detalje optužnice koja obuhvata celoukupan plan ubistva, sa dokazima među kojima je USB sa jezivim fotografijama mučenja. Upravo ova optužnica oslikava svu brutalnost koja rat klanova prati od prve njihove žrtve.

Samo četiri meseca nakon ubistva vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića tužilaštvo je uspelo da podigne optužnicu na kojoj se našlo 16 okrivljenih za surovi likvidaciju pred trudnom ženom i maloletnim detetom. Da su crnogorski klanovi izuzetno surovi u ratu koji traje godinama i koji je do sada odneo više od 40 života nije nepoznanica, ali turski istražitelji svakako nisu očekivali da će istražujući Vukotićevu likvidaciju otkriti brojne dokaze za neka druga ubistva. Tako je, tokom istrage, otkriveno da je u kući u Istanbulu u kojoj je živeo kavčanin Željko Bojanić zakopano telo Rista Mijanovića, koji se dovodi u vezu sa škaljarskim klanom. A onda je jezivo klupko krenulo da se odmotava…

Foto: Printscreen/YouTube/Ulusal Kanal

Šefa škaljaraca pratili u stopu

Sve je počelo kada je jedan od vođa kavačkog klana dogovorio se sa turskim mafijaškim grupama da osmisle plan za praćenje i ubistvo Vukotića, pa su tako u njegovo vozilo ugradili GPS uređaje. Slike praćenja na kojima se moglo videti gde tačno nalazi Vukotić, ali i kojom brzinom se kreće vozilo, pronađene su kasnije na mobilnom telefonu kavčanina. Pored toga, zaplenjena je i arhiva fotografija ubistava i mučenja, od kojih je jedno izvršeno u Istanbulu.

Prema optužnici, uvidom u zapise sa nadzornih kamera, policija je utvrdila da je Vukotića pratilo vozilo registarske oznake ’35’, odnosno Izmir, od trenutka kada je napustio luksuznu kuću u Atakoju. U ovom vozilu bili su Furkan Ješil, član bande pod vođstvom Binali Čamgoza sa sedištem u Izmiru, i njegova ljubavna partnerka Elanur Tuna.

Jovan Vukotić, Jovica Vukotić
Foto: Turska policija

Utvrđeno je da je Vukotić bio praćen četiri meseca. Evidencija sistema za prepoznavanje registarskih tablica pokazala je da je vozilo registarske oznake ’35’ pratilo Vukotićev automobil u stopu više od 15 dana. Kada je izvršen detaljan pretres belog „opela“ u kom je bio Vukotić, ispod vozila su pronađena dva GPS uređaja za praćenje i GPS „treker“ u gepeku.

Policija je pregledala hotelsku dokumentaciju i utvrdila da su Furkan Ješil i Elanur Tuna od 16. avgusta boravili u raznim hotelima u Istanbulu. Iz zapisa kamera utvrđeno je da su 23. avgusta 2022. godine u 04.00 sata ujutru izašli iz hotela u Kučukčekmečeu i otišli ​​u ulicu u Kučukčekmečeu u kojoj se nalazio Vukotićev vozač. U međuvremenu su na Vukotićevo vozilo postavili GPS uređaje za praćenje.

Vukotića izdao vozač

Policija sumnjiči vozača Emrea Karagača da je učestvovao u ubistvu vođe škaljaraca.

Kada su pregledani podaci o telefonskim kontaktima, utvrđeno je da su se Elanur Tuna i Emre Karagač sreli jednom. Signal njihovih telefona je stotinu puta „uhvaćen“ sa iste baze. Osim toga, sumnja da je Emre Karagač odmah nakon atentata razbio svoje mobilne telefone, sakrio registarske tablice i obrisao aplikacije za razmenu poruka na svom telefonu.

Pročitajte još:

Policija je utvrdila da su pucači koji su ispalili hice na Vukotića dvojica muškaraca iz istanbulske bande koju je predvodio Bariš Nek – Emirkan Sumer i Jakup Šogan. Dok je Emirkan Sumer uhvaćen, Jakup Šogan je pobegao. Bariš Nek je, s druge strane, uhvaćen u Italiji jer je bio tražen zbog brojnih ubistava. Međutim Nek je rekao da je trpeo politički progon u Turskoj, pa je pušten u kućni pritvor.

Mejl razotkrio kavčane 

Deset dana nakon ubistva Jovana Vukotića, 18. septembra 2022. godine, na e-mail adresu policije stiglo je važno obaveštenje.

„Ovo ubistvo je uradila kriminalna organizacija kavčana. Živković, za kojim je raspisana crvena poternica, krije se u Istanbulu. Jedan od onih koji ovo kriju su Murat Polat, Ajše Sipahi i Asije Juksel. Oni Živkoviću obezbeđuju stanove, vozila i telefon. Organizovali su ovaj posao sa Binali Camgozom“, navedeno je.

Foto: Turska policija

Drugim rečima, vođe kavačke bande koji su ubili Vukotića bili su u Istanbulu i uprkos tome što im je pretila realna opasnost, nisu napuštali Tursku, već su likvidaciju pratili iz istog grada u kom se dešava. Po svemu sudeći bili su prilično sigurni da neće biti uhvaćeni.

Hapšenje u hotelu

Ubrzo je usledilo i hapšenje – Radoje Živković, zvani Žuti, njegov zamenik Milan Vujotić i njihov telohranitelj Zdravko Perunović, zvani Pitbul, uhvaćeni tokom akcije u hotelu u Polonezkoju. Takođe, privedeni su i Murat Polat, za koga se navodi da je sakrivao kavčane, inače vlasnik firme koja se bavila trgovinom gvožđa i lima, Asije Juksel koja je bila u upravnom odboru firme i Ajše Sipahi je takođe bila zaposlena u ovoj firmi.

Ipak, policiji su najviše pomogli dokazi koje je pronašla u zaplenjenom telefonu Radoja Živkovića.

Snimao kretanje šefa škaljarskog klana

Da je Živković bio prilično spokojan dok je učestvovao u organizaciji ubistva šefa jednog od najsurovijih klanova u ovom delu Evrope, dokazuju brojni „skrinšotovi“ Vukotićevog kretanja. Naime, on 22. avgusta 2022. fotografisao veb sajt na kom je kupio GPS uređaje za praćenje, koje su dan kasnije Furkan Jesil i Elanur Tuna, članovi bande Binali Camgoz, u zoru montirali na Vukotićev parkirani automobil.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

‘Žuti’ je ponovo napravio skrinšot sledećeg dana, 23. avgusta 2022. Ovaj put je sa GPS satelitskog uređaja nadgledao kretanje Vukotićevog automobila. Na skrinšotu napravljenom 30. avgusta 2022. GPS je pokazao da je automobil bio u Kučukčekmečeu. On je 2. septembra napravio snimak ekrana dok je automobil bio u Bahčelievleru.

Na dan ubistva 8. septembra 2022. godine, nekoliko minuta pre Vukotićevog ubistva Radoje Živković, pratio je kretanje vozila na GPS trekeru svog mobilnog telefona, na kom se moglo videti kojom brzinom se auto kreće. Bio je samo nekoliko kilometara od mesta zločina kada je napravio još jedan snimak ekrana. Sve ove fotografije pronađene su u njegovom mobilnom telefonu.

Jedan od svedoka koji se pojavljuje u optužnici rekao je da je nakon ubistva jedna osoba pritrčala ranjenom Vukotiću dok je još živ i fotografisala ga u trenucima kada je umirao. Ta neidentifikovana osoba je osumnjičena da je poslala slike ubicama, ali do sada još nije privedena.

Plan skovali u zatvoru u Crnoj Gori za 1,5 miliona evra

U međuvremenu, dok je turska policija delila informacije sa crnogorskim bezbednosnim snagama o ubistvu Vukotića, Binali Čamgoz je uhapšen u toj zemlji zbog ubistva Ahmeta Kurtuluša u Izmiru. Pritvoren je 6. jula 2022. godine, 3 meseca pre Vukotićevog atentata. Crnogorske institucije javile su da je Binali Čamgoz u zatvoru blizak sa pripadnicima kavačke bande, a onda su, prilikom upada u prostorije u kojima borave u zatvoru, zaplenjena dva mobilna telefona. Ispostavilo se da je Binali Čamgoz učestvovao u planiranju ubistva i iz zatvora davao uputstva. Tvrdi se da je za ovo ubistvo dobio 1,5 miliona evra od kavačke bande.

Spuž zatvor
Foto: N1

Stravične slike u telefonu Radoja Živkovića

U hotelskoj sobi u kojoj je uhvaćen Radoje Živković, zvani Žuti, nisu pronađene samo fotografije vozila u kojem je Vukotić ubijen. Prema optužnici – u fleš memoriji zaplenjenog telefona bile su slike mučenja i ubistva. Njegove žrtve su bili pripadnici škaljarskog klana.

Štaviše, pronađeni su i tragovi još jednog ubistva počinjenog u Istanbulu. Škaljarac Risto Mijanović, nestao je 2020. godine. Fotografije sa pasoša Rista pronađene su u šifrovanoj komunikaciji na telefonu zaplenjenom u Živkovićevoj hotelskoj sobi. Prema informacijama obaveštajnih službi Crne Gore Risto Mijanović je mučen na smrt 9. novembra 2020. godine u Istanbulu.

Risto Mijanović Foto: Turska policija

Zbog ovog ubistva u novembru prošle godine u Istanbulu je uhapšen Željko Bojanić, u čijoj vili je mučen, ubijen i zakopan Rista Mijanović. Kako se može videti na zaplenjenim fotografijama, Mijanović je mučen u kući, vezivan, a na fotografijama se vidi kako vezan u donjem vešu sedi na stolici.

Vukotićev vozač polomio telefone

Podsećanja radi, Vukotić je ubijen 8. septrembra 2022. godine kada se motor sa dve osobe zaustavio pored belog automobila marke „opel“ koji je čekao u saobraćaju na u Mečidijekoju, najprometnijem mestu u Istanbulu. U njemu je sedeo Vukotić, zajedno sa trudnom suprugom i detetom, a za volanom je bio Emre Karagač, čovek kom je Vukotić verovato. Ubice su ispalile nekoliko hitaca dok je bio u automobilu.

Njegov vozač, Emre Karagač je ranjen kada je kiša metaka ispaljena u vozilo, a motor na kom se nalazio ubica je projurio između vozila i pobegao sa lica mesta. U međuvremenu, vozač Emre Karagač je polomio dva mobilna telefona i bacio ih, a zatim i skinuo registarske tablice automobila. Izbrisao je sve svoje prepiske na aplikacijama Vocap i Signal na svom telefonu.

BONUS VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar