Foto:shutterstock; google maps; MUP Srbije; profimedia.rs

Crnogorska policija privela je Milutina Kneževića (38), Miloša Jovanovića (34), Milutina Čotara (57) i Dejana Rutovića (43), koje terete da su, kao pripadnici kavačkog klana, po nalogu Radoja Zvicera (40) i Milana Vujotića (40), pripremali likvidaciju Kotoranina Jovana Jovanovića.

Iz policije je zvanično saopšteno da je devet pripadnika organizovane kriminalne grupe osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog dela, da su četiri osobe uhapšene, a da je oduzeto 14 komada vatrenog oružja i 30.000 evra.

Objašnjava se da su Zvicer i Vujotić tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju i podstrekavali druge osumnjičene da preduzmu aktivnosti na lišenju života Jovanovića.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

“Pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbeđivali sredstva namenjena za izvršenje krivičnog dela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namenjeno za izvršenje krivičnog dela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog dela i bekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama”.

Ko je Jovan Jovanović?

Kotoranin Jovan Jovanović, koji u evidencijama bezbednosnih službi slovi za osobu blisku škaljarskom kriminalnom klanu, odranije je poznat javnosti ali i policiji. U žižu javnsoti dospeo je decembra 2016. godine, nakon što je pobegao komandiru policijske stanice dok ga je vodio u toalet.

„Vijesti“ su od više izvora saznale da je pritvoreni Jovanović uspeo da utekne policajcu Dežurne službe Miliji Bujišiću, koji je bo zadužen da ga iz „betonjerke“ odvede do toaleta. Nakon što je pobegao iz zgrade policije Jovanović je velikom brzinom nestao u naselju Muo, gde mu se izgubio svaki trag.

Zbog bekstva opasnog člana „škaljaraca“ policija je blokirala celi Kotor, a gotovo da nije bilo raskrsnice niti ulice u koju policija nije zašla kako bi pokušali da ga pronađu. Zbog neviđene bruke u Kotoru direktor policije Slavko Stojanovć je odmah smenio komandira Stanice policije Kotor Marka Miškovića, dok je policajcu Bujišiću naređeno da razduži službeni poštolj i značku.

Oteo „mercedes“ i čamac, druga mu ubili u zatvoru

Krajem oktobra 2014. godine Jovanović je sa Daliborom Đurićem poslat u zatvor u Spužu, nakon što se sumnjalo da su u maju te godine na silu i uz pretnje od sugrađanina Marjana Netzmeskala oteli automobil “mercedes” i čamac “faeton”, vrednosti preko 20.000 evra. Zbog toga je Jovanović osuđen na godinu i 8 meseci robije.

Spuž zatvor
Foto: N1

Tokom boravka u spuškom zatvoru, nepoznati ubica likvidirao je hicem iz snajpera, pucajući sa obližnjeg brda, Dalibora Đurića. Njega je metak pogodio pravo u srce i uprkos tome što je odmah medicinski zbrinut, nije mu bilo spasa. Ovaj slučaj napravio je tektonske poremećaje u Crnoj Gori, posebno ako se zna da se Đurić duže vreme žalio da mu je bezbednost ugrožena.

Kavčanina u zatvoru polio vrelim uljem

Jula 2016. godine, u Istražnom zatvoru u Spužu, Jovan Jovanović je vrelim uljem polio Igora Božovića, koji slovi za jednog od visokopozicioniranih vojnika kavačkog klana. Naime, kako je Božović ispričao kasnije na suđenju, sve se dogodilo u večernjim satima, oko 22.00 časa, na Poluotvorenom odeljenju.

“Vraćao sam se iz dnevnog boravka ka sobi. Kada sam bio na oko metar i po od sobe u kojoj je Jovanović, on je izašao i polio me vrelim uljem po licu i rukama”, rekao je Božović. Na pitanje sudije kako zna da ga je polio baš uljem, Božović je ispričao da je tečnost cvrčala, a da je od bolova pao na zemlju.

Nakon ovog incidenta, zatvorenici su razdvojeni u različita odeljenja, pa je tako Jovanović završio u paviljonu C spuškog zatvora. Međutim, ni tamo nije bilo mirno. Kako su pisale podgoričke Vijesti, ne iznoseći detalje, Jovanović je i tamo napadnut.

Sa braćom Vukotić hapšen zbog pištolja

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Dok se Jovanović još nalazio u bekstvu, nakon što je utekao iz policijske stanice u Kotoru, njegovo ime našlo se na optužnici zbog sumnje da je, zajedno sa braćom Vukotićem, Jovanom i Igorom, inače vođama škaljarskog klana, nedozvoljeno držao pištolj. Takođe, optuživani su da su u julu 2012. u tivatskoj diskoteci „Madam Coco“ ranili radnika obezbeđenja.

Jovan Vukotić je u međuvremenu oslobođen tih optužbi, a zbog istog događaja, Vukotićev brat, Kotoranin Igor Vukotić osuđen je na osam, a njihov sugrađanin Jovan Jovanović na 14 meseci zatvora.

Bonus video: Hapšenje škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine