Zvicer

U istrazi o ubistvu vođe škaljarske bande Jovana Vukotića u Mečidijekoju u Istanbulu pojavile su se fotografije na kojima se vidi da je Risto Mijanović mučen, objavili su turski mediji.

Ovaj zločin podseća na one koje je klan Veljka Belivuka, prema navodima tužilaštva, počinio za „kavački klan“ i to na teritoriji Srbije i Crne Gore, piše „Dan“. 

U istrazi o ubistvu vođe škaljarske bande Jovana Vukotića u Mečidijekoju u Istanbulu pojavile su se fotografije na kojima se vidi da je Risto Mijanović mučen, prenosi turski portal yenicaggazetesi.com.tr.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Kako piše pomenuti medij, završena je istraga o ubistvu vođe škaljarske bande Jovana Vukotića u Istanbulu Mečidijekoju.

U optužnici koju je pripremilo Glavno javno tužilaštvo u Istanbulu, 16 optuženih tereti se za „uspostavljanje oružane zločinačke organizacije“ i „namerno ubistvo“.

U istražni dosije uvrštene su i fotografije koje prikazuju mučenje Riste Mijanovića.

Risto Mijanović, državljanin Crne Gore, kidnapovan je 11. septembra 2020. iz restorana u Uskumrukoju u Istanbulu.

„Nakon što je ubijen, prevezen je u doblo vozilu i zakopan iza vile švercera droge Željka Bojanića u Zekerijakoju“, navode turski mediji.

Vođa bande iz Kotora Željko Bojanić, za kojim traga Europol, uhvaćen je u svojoj vili u Zekerijakoju 4. novembra 2022.

U tada datom saopštenju navedeno je da tokom iskopavanja nisu pronađeni dokazi o ubistvu.

Fotografije u vezi sa incidentom torture, koji je pod istragom, poslale su i srpske vlasti.

U informativnoj belešci iz Srbije navedeno je da su u fleš memoriji oduzetoj od Radoja Živkovića uvrštene i fotografije Rista Mijanovića.

Na prvoj od fotografija u spisu ubistva vidi se da Risto Mijanović, koji je ubijen mučenjem, sedi na stolici nag sa vezanim rukama i ustima.

Na drugoj fotografiji je vešernica vile Željka Bojanića. Pregledom je utvrđeno da su mesto na fotografiji na kome je Risto Mijanović i vešernica vile ista prostorija.

Pročitajte još:

Na trećoj fotografiji u dosijeu je detaljno objašnjeno da su prostorija za mučenje i vešeraj iste.

Poređenje fotografija u datoteci je bilo sledeće:

„Zid, vrata, orman, mašina za veš i mašina za veš na fotografiji za koju je pričvršćen Risto Mijanović su potpuno isti, a u svjetlu svih ovih fotografija, fotografija Rista Mijanovića… koji stoji na glavi, sa svojim vezanim rukama, je vila Željka Bojanića 167. Podrazumijevalo se da se radi o vešernici koja se nalazi u suterenu. Međutim, pločice vešeraja, saune i hodnika u suterenu su zamenjene kvadratnim pločicama dok su bile pravougaone, pločice obućarske prostorije u istom podrumskom spratu su i dalje pravougaone, a kada je obavljen razgovor sa nadležnima na ovom mestu navodi se da je prethodna struktura pločica u podrumu pravougaona“.

Na trećoj i četvrtoj fotografiji u istražnom dosijeu vidi se Risto Mijanović kako leži na zemlji sa vezanim rukama i ustima. Konstatovano je da je to mesto, koje je obloženo plavim i bijelim kamenjem, zapravo vila. Podrazumevalo se da je ovo mesto pokušano da se zatvori bacanjem građevinskog šuta.

Vila je takođe bila podvrgnuta opsežnim renoviranjem u avgustu 2021, čime je očišćeno mjesto ubistva.

Ove informacije su opisane na 4 fotografije uključene u istražni dosije na sledeći način:

„U poređenju fotografija navodne sahrane Riste Mijanovića i fotografija vile 167 snimljenih u okviru operacije – podrazumeva se da su lampe za osvetljenje baštenskog ugla označene plavom bojom takođe dostupne tokom faze renoviranja bašte, ali su lampe uklonjene i zamenjene tokom renoviranja.

Utvrđeno je da su borovi označeni crvenom bojom i dalje prisutni nakon renoviranja, a stabla označena ljubičastom bojom su uklonjena u fazi renoviranja i nijedna stabla više nisu zasađena. Podrazumevalo se da je telo Rista Mijanovića zakopano na mestu označenom zelenom bojom, ali je nakon renoviranja bašte telo odatle prebačeno na mesto koje u ovoj fazi nije moglo da se identifikuje i na mestu gdje je telo zakopano izgrađen je magacin“.

BONUS VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar