Foto: Tanjug/video

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 05.10.2023. godine doneo rešenje kojim je prema okrivljenima R. Š., Z. K., A. K., S. V. K., T. K., M. M., S. V., J. V., A. V., N. N., M. G., D. R. i M. S. odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana.

Pritvor je prema okrivljenima R.Š., Z.K., A.K., S.V.K., T.K., M.M., S.V., J.V., A.V., N.N., M.G., D.R. i M.S. određen iz zakonskih razloga, i to usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, a prema okrivljenima R.Š., Z.K., A.K., S.V.K., T.K. i M.M i iz zakonskih razloga, odnosno usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva.

Ilustracija Foto:MUP Srbije

Istovremeno, odbijen je kao neosnovan predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal se prema okrivljenima A.H., D.T. i M.E. odredi pritvor.

Okrivljenom R.Š., koji je organizovao ovu kriminalnu grupu pod čijom kontrolom su poslovali sedam privrednih subjekata u inostranstvu i sedam privrednih subjekata u Srbiji, na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i produženog krivičnog dela poreska utaja u saizvršilaštvu.

Podsetimo, na području Subotice u velikoj akciji MUP-a u uhapšeno je više od 20 lica članova OKG koja su podnosila falsifikovanu dokumentaciju prilikom uvoza polovnih motornih vozila čime je pričinjena šteta za Budzet Republike Srbije od 18 miliona evra.

Prilikom pretresa stanova koje su osumnjičeni koristili oduzeto je 101. 170 evra, 28.000 švajcarskih franaka, 2.544.000 dinara, 8 luksuznih PMV, 2 roleksa i jedan Brajtling, poslovna dokumentacija, pečati i računari.

Ilustracija Foto:MUP Srbije

Ova organizovana kriminalna grupa je sačinjavala lažnu dokumentaciju, po narudžbini špeditera, neophodnu za uvoz polovnih automobila. Reč je računima umanjene vrednosti polovnih motornih vozila i neistinitim EUR-1 obrascima. U periodu od 1. februara 2019. do danas (3. oktobra) uvezeno je 39. 078 polovnih motornih vozila. Time je budžet Republike Srbije oštećen za više od 2,1 milijardu dinara.

Na ime tako sačinjene lažne poslovne dokumentacije ova organizovana kriminalna grupa je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu u od 1. 179.300 eura, a špediteri 2. 735.460 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar