Zoran Milojević Zelja
Zoran Milojević Zelja Foto: N1

Pokušaj ubistva, posedovanje droge i oružja, otmica, nanošenje teških telesnih povreda, pretnje, napad na službeno lice, desetine prijava za remećenje javnog reda i mira i verovatno stotine saobraćajnih kazni, samo su neka od "dela" Aleksandra Milojevića, sina kontroverznog biznismena sa Kosova Zorana Milojevića Zelje.

Mlađani Milojević je ponovo došao u centar medijske pažnje nakon što je KRIK pre nekoliko dana objavio da je početkom januara 2020. vozeći službenu „škodu“ kosovske opštine Zubin Potok u Bulevaru oslobođenja u Beogradu prekoračio brzinu gotovo dvostruko više od dozvoljenog – išao je 89 kilometra na sat na mestu gde je dozvoljeno 50.

Po kom osnovu je Aleksandar Milojević vozio automobil registrovan na opštinu Zubin Potok, budući da nije funkcioner niti zaposlen u opštini, ostalo je, makar zvanično, nepoznato.

Inače, novinari KRIK-a nisu uspeli da dođu do Aleksandra, ali jesu do njegovog oca, Zorana Milojevića, koji je prvo tvrdio da njegov sin nikada nije vozio taj automobil, a nakon što mu je predočeno da novinari poseduju sudsku dokumentaciju, promenio je ploču.

„Verujte mi da ne znam, jedino ako je samo pomerao auto da sipa gorivo ili tako nešto“, izjavio je Milojević.

I možda bi neko poverovao u priču da je išao „samo tetki da odnese lek“, da iza Aleksandra Milojevića ne postoje desetine krivičnih i prekršajnih prijava, za razno-razna dela. Pored toga, zbog brze vožnje službenom „škodom“ pokrenut je postupak pred Prekršajnim sudom u Beogradu, ali je, slučajno ili ne, došlo do zastare. Milojevića policija nije uspela da pronađe i dovede ga na suđenje, a policajci su sudiju koja je zahtevala da Milojević bude priveden u sud obaveštavali da on nije na adresi na kojoj je zvanično prijavljen u Beogradu „jer je ulica promenila naziv“, pokazuju dokumenti do kojih su došli novinari KRIK.

Ovo je samo jedan od desetine saobraćajnih prekršaja, koje je mladi Milojević pravio širom zemlje. Brza vožnja, vožnja bez dozvole nevezivanje sigurnosnog pojasa i korišćenje telefona tokom vožnje, samo su neki od njih. Za neke prekršaje je osuđen novčano, a pošto kazne nije plaćao, one su zamenjivane zatvorom, ali kao da nisu, jer nikada nisu sprovedene.

I možda bi ovo bio samo jedan od stotine „tatinih sinova“, koji pokrivaju brljotine svoje dece, da iza njega ne postoje i desetine krivičnih prijava.

Naime, kako je pisao KRIK, Milojević je nedavno optužen da je u decembru na Kopaoniku pokušao da ubije muškarca tako što ga je napao i izbo nožem. Zbog ovoga je bio u pritvoru do kraja aprila, kada je pušten u kućni pritvor.

Dokumentacija kosovske policije, do koje su ranije došli novinari KRIK-a pokazuju da Aleksandar Milojević ima šarenoliku kriminalnu prošlost.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bio je osumnjičen u više od trideset slučajeva – protiv njega su se vodili postupci zbog posedovanja droge i oružja, otmice, nanošenja teških telesnih povreda, pretnji, napada na službeno lice, ali i na desetine slučajeva zbog remećenja javnog reda i mira.

Zbog droge je privođen na Kosovu, a mediji su ga 2020. godine dovodili u vezu sa prebijanjem mladića ispred lokala brze hrane u Požarevcu. Pre pomenutog slučaja, Zeljin sin je boravio u zatvoru zbog dilovanja narkotika.

Njegov otac, Zoran Milojević Zelja, istaknuti je predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke na Kosovu i bio je na državnim funkcijama. Zvanično je i dalje zastupnik „MTS”-a na Kosovu, a on je juče u razgovoru za KRIK tvrdio da više nije na toj funkciji, ali nije želeo da odgovori od kada. Ranije je bio savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vulin.

Njegova ćerka Magdalena je vicekonzul Srbije u Štutgartu.

Milojević je bio pod istragom jer je bio osumnjičen da je oteo i prebio opozicionog aktivistu Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu, ali je godinama bio neuhvatljiv za tužilaštvo, pa je postupak stajao u mestu. Pojedini političari tvrdili su ranije da Milojević komanduje paralelnim strukturama stranke sačinjenim od aktivista i ljudi koji su zaposleni u službama bezbednosti.

BONUS VIDEO: Uhapšen muškarac osumnjičen za teško ranjavanje supruge u Kragujevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare