Zoran Milojević Zelja
Zoran Milojević Zelja Foto: N1

Aleksandar Milojević, sin kontroverznog političara sa Kosova Zorana Milojevića Zelje, vozio je službenu "škodu" kosovske opštine Zubin Potok u Beogradu početkom 2020. godine, saznaje KRIK. Nije poznato otkud Milojeviću službeni automobil, a iz ove opštine nisu odgovorili na pitanja po kom osnovu su mu dali kola na korišćenje.

Početkom januara 2020. godine, nešto pre 13 časova, beogradska policija je u Bulevaru oslobođenja, u pravcu ka Autokomandi, zaustavila „škodu oktaviju“ koja je išla gotovo dvostruko brže od dozvoljenog – išla je 89 kilometara na sat, iako je maksimalna dozvoljena brzina 50, piše KRIK.

Za volanom je bio Aleksandar Milojević, sin uticajnog srpskog političara sa Kosova Zorana Milojevića Zelje, pokazuju papiri iz prekršajnog postupka do kojih su došli novinari KRIK-a.

On, međutim, nije vozio svoj, već automobil registrovan na kosovsku opštinu Zubin Potok, piše u zapisniku koji su policajci sastavili na licu mesta.

Nije jasno po kom osnovu je Milojević koristio službeni automobil s obzirom na to da on nije funkcioner, niti je poznato da je zaposlen u opštini. Iz opštine više od tri nedelje nisu odgovorili na pitanja novinarke KRIK-a da li je i po kom osnovu Milojeviću dat automobil.

Novinarka nije uspela da dođe do Aleksandra, a on nije odgovorio na pitanja koja mu je poslala mejlom. Razgovarala je sa Zoranom Milojevićem koji je najpre tvrdio da njegov sin nikada nije vozio taj automobil, ali je delimično promenio priču, pošto mu je rekla da poseduje sudska dokumenta koja pokazuju da je opštinskom „škodom“ u Beogradu napravio prekršaj.

„Verujte mi da ne znam, jedino ako je samo pomerao auto da sipa gorivo ili tako nešto“, rekao je Milojević.

Milojević najpre nije želeo da objasni po kom osnovu je automobil bio kod njih.

„Ja sam tada radio u… davna je priča, ne bih želeo da Vam pričam ništa, nemam nameru da Vam pričam to. Pa ne mogu ja sve da pričam Vama šta radim, gde radim“, rekao je Milojević pokušavajući da izbegne odgovor.

Na insistiranje novinarke da se radi o javnoj imovini i da javnost ima pravo da zna ko istu koristi, Milojević je kratko rekao da je automobil dobio na korišćenje dok je radio u Vladinoj Kancelariji za telekomunikacije, ali nije objasnio zašto nije dobio auto registrovan na kancelariju, već na Opštinu Zvečan.

Protiv Aleksandra Milojevića je zbog brze vožnje službenom „škodom“ pokrenut postupak pred Prekršajnim sudom u Beogradu, ali on nije osuđen pošto je došlo do zastarelosti.

Milojević se nije pojavljivao na sudu, a ni policija nije uspevala da ga pronađe i dovede na suđenje, vidi se iz dokumenata do kojih su došli novinari KRIK-a. Policajci su sudiju koja je zahtevala da Milojević bude priveden u sud obaveštavali da on nije na adresi na kojoj je zvanično prijavljen u Beogradu „jer je ulica promenila naziv“.

Ovo je samo jedan od desetine saobraćajnih prekršaja koje je Milojević napravio širom zemlje – brza vožnja, vožnja bez dozvole, nevezivanje sigurnosnog pojasa i korišćenje telefona tokom vožnje, pokazuje prikupljena dokumentacija. U većini slučajeva Milojević je osuđen novčano, a pošto kazne uglavnom nije plaćao, one su zamenjivane zatvorom, ali ta sankcija nikad nije sprovedena.

On se, međutim, sada potencijalno suočava sa velikom zatvorskom kaznom.

Nedavno je optužen da je u decembru na Kopaoniku pokušao da ubije muškarca, tako što ga je napao i izbo nožem. Zbog ovoga je bio u pritvoru do kraja aprila, kada je pušten u kućni pritvor.

Mlađi Milojević ima bogatu krivičnu prošlost, pokazuje dokumentacija kosovske policije do koje su ranije došli novinari KRIK-a. Bio je osumnjičen u više od trideset slučajeva – protiv njega su se vodili postupci zbog posedovanja droge i oružja, otmice, nanošenja teških telesnih povreda, pretnji, napada na službeno lice, ali i na desetine slučajeva zbog remećenja javnog reda i mira.

Njegov otac, Zoran Milojević Zelja, istaknuti je predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke na Kosovu i bio je na državnim funkcijama.

Zvanično je i dalje zastupnik „MTS“-a na Kosovu, a on je juče u razgovoru za KRIK tvrdio da više nije na toj funkciji, ali nije želeo da odgovori od kada.

Ranije je bio savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vulin. Njegova ćerka Magdalena je vicekonzul Srbije u Štutgartu.

Milojević je bio pod istragom jer je bio osumnjičen da je oteo i prebio opozicionog aktivistu Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu, ali je godinama bio neuhvatljiv za tužilaštvo, pa je postupak stajao u mestu. Pojedini političari tvrdili su ranije da Milojević komanduje paralelnim strukturama stranke sačinjenim od aktivista i ljudi koji su zaposleni u službama bezbednosti.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Staroj Pazovi – pronađen amfetamin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare