policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Nakon što su predstavnici organizacije "Da se zna" obelodanili da su policajaci upali u stan dve mlade LGBT osobe u Beogradu i brutalno ih istukli, uz salvu psovki i uvreda, Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi za Nova.rs da osim što govorimo o najtežem obliku policijske brutalnosti, javnost treba da zabrine i činjenica da se rodno zasnovano nasilje normalizuje i u većini slučajeva ne sankcioniše.

Maja Bjeloš navodi na početku razgovora da MUP Srbije ima ozbiljan problem sa policijskom brutalnosti.

„Svedoci smo učestalog prekoračenja policijskih ovlašćenja u postupanju policije prema građanima. Posebno zabrinjava to što se policijski službenici sve češće nasilnički, nehumano i diskriminatorno ponašaju prema pripadnicima manjina, poput LGBT osobama, Romima i migrantima, što ukazuje na to da je postupanje policijskih službenika zasnovano na stereotipima i predrasudama prema određenim društvenim grupama i da se dosledno ne sankcioniše“, navodi viša istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Maja Bjelos
Maja Bjeloš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Kako dodaje, ovaj slučaj policijskog zlostavljanja i mučenja dvoje pripadnika LGBT populacije predstavlja jedan od najtežih oblika homofobije i policijske brutalnosti.

„Ne sme da prođe nekažnjeno jer bi se tako normalizovalo nezakonito, homofobno i nehumano postupanje. Javnost treba da zabrine i to ukoliko je policija ušla u stan bez naloga suda čime je prekršeno ustavom garantovano pravo na nepovredivost stana. Sektor unutrašnje kontrole MUP Srbije u okviru vršenja kontrole zakonitosti rada policijskih službenika ima ovlašćenja da pokrene disciplinski postupak protiv policijskih službenika, međutim, politizacija rada tog organa je dovela do njegove neučinkovitosti“, ističe naša sagovornica.

Bjeloš dodaje i da zaštitnik građana ima nadležnost da reaguje u ovom slučaju.

„Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost pokrenula je postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova – PU za grad Beograd zbog sumnje na prekoračenje ovlašćenja prilikom pretresa stana u Beogradu. Širi društveni i politički kontekst je obeshrabrujući zato što se vladajuća partija udružila sa desničarskim strankama i grupama (npr. Dveri, Zavetnici, Branimir Nestorović), konzervativnim intelektualacima, teoretičatima zavere, tabloidnim medijima i drugima formirajući antirodni društveni pokret koji uživa snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih organizacija“, navodi naša sagovornica i dodaje:

Konferencija za novinare Udruženja Da se zna povodom slučaja policijske brutalnosti Foto:Milica Vučković/FoNet

„Predstavljajući LGBT osobe i „rodnu ideologiju“ kao pretnju nacionalnom identitetu i opisujući sebe kao zaštitnike „tradicionalnih srpskih vrednosti“, ovi akteri su postali aktivni u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, na internetu i društvenim mrežama, gde šire govor mržnje, mizoginiju i suprotstavljaju se feminizmu, rodno senzitivnom jeziku, između ostalog, često deljenjem dezinformacija o nametanju liberalnih demokratskih vrednosti sa „kolektivnog Zapada“. To direktno utiče na porast nasilja nad LGBT i ženama, ali i više od toga. Opasnost je to što se rodno zasnovano nasilje normalizuje i u većini slučajeva nesankcioniše“, zaključila je viša istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

MUP: U stanu nađena droga

Redakcija portala Nova.rs ovim povodom je pitanja uputila i Ministarstvu untrašnjih poslova, gde nam je potvrđeno da je policija kobne večeri bila stanu dvoje mladihi cimera.

Ilustarcija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Pripadnici MUP u Beogradu, zajedno sa policijskim službenicima Interventne jedinice 92 postupali su po naredbi Prvog osnovnog suda i izvršili pretres stana i drugih prostorija na Paliluli u Beogradu, u kojima su zatečene dve osobe starosti 25 i jedna osoba starosti 20 godina. Policija je tokom pretresa stana i drugih prostorija pronašla oko 70 grama biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, kao i manju količinu praškaste materije bele boje, za koju se sumnja da je opojna droga spid“, naveli su u odgovoru.

Takođe, kako navode, ispred ulaza u stambenu zgradu zatečena je razbijena tegla sa manjom količinom biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, koju je kako se sumnja izbacila kroz prozor dvadesetpetogodišnja žena, prilikom ulaska policijskih službenika u stan.

O događaju je obavešteno Prvo osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da se, nakon veštačenja pronađenih materija, protiv dvadesetpetogodišnjakinje i dvadesetogodišnjaka podnese krivična prijava za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Imajući u vidu da je podneta pritužba na rad policijskih službenika koji su postupali u slučaju, Sektor unutrašnje kontrole obavestio je nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se utvrđuje istinitost navoda u pritužbi. Ukoliko se ustanovi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar