Sanja Malinović, konferencija za novinare Udruženja Da se zna povodom slučaja policijske brutalnosti Foto:Milica Vučković/FoNet

Nakon što su predstavnici organizacije Da se zna najavili podnošenje krivičnih prijava protiv policajaca koji su, kako tvrde, upali u stan dve mlade LGBT+ osobe u Beogradu i brutalno ih istukli, uz salvu psovki i uvreda, majka jednog od njih, Sanja Malinović, kazala je za Nova.rs da neće odustati od borbe za istinu. Dodala je da je na konferenciji koju je održala pomenuta organizacija ispričala tek deo onoga što je njen sin preživeo.

Policajci su 14. februara ušli u stan u kom su dve mlade osobe živele u Beogradu, navodno tražeći drogu, ali je sve, kako tvrde iz organizacije „Da se zna“ dobilo drugačiji tok kada su videli LGBT simbole.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je na jučerašnjoj konferenciji ispred organizacije „Da se zna“ Bojan Lazić i dodao da su mladića nazivali pogrdnim imenima, vređali njegovu cimerku, dodirivali ga neprimereno, tukli ih i njegovom glavom simulirao oralni seks.

Konferencija za novinare Udruženja Da se zna povodom slučaja policijske brutalnosti Foto:Milica Vučković/FoNet

Majka mladića: „Prijavićemo ih za silovanje“

Majka mladića Sanja Malinović u razgovoru za Nova.rs tvrdi da su policijski službenici neprimereno dodirivali njenog sina tokom pretresa u stanu, te da je mladić pretrpeo torturu.

„Inspektor je mom sinu gurnuo ruku u gaće i vukao mu polni organ. Zbog toga će protiv njega biti podneta krivična prijava za silovanje. Istina je još gora, ja nisam ispričala sve što mu se dešavalo. On je imao izvesne probleme u mentalnom razvoju, leči se u jednoj privatnoj klinici i mora da pije redovnu terapiju. Tu medicinsku dokumentaciju je dao na uvid policajcima, ali opet je prošao torturu“, tvrdi Sanja Malinović, majka mladića.

Pročitajte još:

Ona je istakla da su je u toku noći iz policije zvali telefonom i da joj je inspektor rekao: „Mamice, saznaćete šta vaš sinčić voli“, te da je ponašanje policije bilo morbidno i brutalno.

„Sina su mi tukli, vređali i pretili mu silovanjem dok nije priznao da je gej. Umesto lisicama, vezali su ga konopcem, ponašali se brutalno prema njemu, snimali telefonom i snimke delili među sobom. Tokom ispitivanja jedan inspektor mu je rekao da je bolestan, da je ped***ina, pitao ga šta je sledeće, da postane žena“, objašnajva Malinović.

Čak je i ona doživela neprijatnost kada je doputovala ujutru u Beograd i pitala policiju da li je njen sin popio terapuju koja mu je prepisana. Kako nam je ispričala, policajac sa kojim je razgovarao odgovorio je da oni „nisu Hitna pomoć“.

„U stanu su bile dve table leka koji pije, „desendola“ koji se prilično teško nabavlja. Tih tabli u stanu posle pretresa policije nema, a nema ih ni na potvrdi o oduzetim predmetima. Ja sam prvog radnog dana posle pretresa i hapšenja koje se dogodilo 14. decembra, otišla i u Policijsku upravu za grad Beograd i u Sektor unutrašnje kontrole na Novom Beogradu. Pošto su ćutali i nisu me kontaktirali, rešila sam da se obratim medijima“, objašnjava Sanja Malinović.

MUP: U stanu nađena droga

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redakcija portala Nova.rs ovim povodom je pitanja uputila i Ministarstvu untrašnjih poslova, gde nam je potvrđeno da je policija kobne večeri bila stanu dvoje mladihi cimera.

„Pripadnici MUP u Beogradu, zajedno sa policijskim službenicima Interventne jedinice 92 postupali su po naredbi Prvog osnovnog suda i izvršili pretres stana i drugih prostorija na Paliluli u Beogradu, u kojima su zatečene dve osobe starosti 25 i jedna osoba starosti 20 godina. Policija je tokom pretresa stana i drugih prostorija pronašla oko 70 grama biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, kao i manju količinu praškaste materije bele boje, za koju se sumnja da je opojna droga spid“, naveli su u odgovoru.

Takođe, kako navode, ispred ulaza u stambenu zgradu zatečena je razbijena tegla sa manjom količinom biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, koju je kako se sumnja izbacila kroz prozor dvadesetpetogodišnja žena, prilikom ulaska policijskih službenika u stan.

O događaju je obavešteno Prvo osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da se, nakon veštačenja pronađenih materija, protiv dvadesetpetogodišnjakinje i dvadesetogodišnjaka podnese krivična prijava za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Imajući u vidu da je podneta pritužba na rad policijskih službenika koji su postupali u slučaju, Sektor unutrašnje kontrole obavestio je nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se utvrđuje istinitost navoda u pritužbi. Ukoliko se ustanovi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

BONUS VIDEO: Organizacija „Da se zna“ o navodnoj policijskoj brutalnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare