Foto: Društvene mreže, Privatna arhiva, Shutterstock

Goran Džonić, penzionisani vatrogasac iz aleksinačkog sela Moravac, zbog trostrukog ubistva i pljačke svojih rođaka osuđen je na kaznu doživotnog zatvora i to je šesti put da se ova kazna izriče u Srbiji od uvođenja 1. decembra 2019. godine. Dobijali su je nepopravljivi, najgori od svih: ubice, razbojnici, silovatelji...

Goran Džonić osuđen je prvostepeno u Višem sudu u Nišu na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva troje svojih rođaka, Gorana Đokića (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (26). Motiv surovog zločina koji je potresao Srbiju bio je novac, jer je Džonić brata od strica, snaju i bratanicu pobio da bi oteo novac koji je Đokić, inače vlasnik menjačnice, nosio sa sobom.

Pročitajte još:

Zločin se dogodio u u noći između 26. i 27. septembra 2021, a Džonić je presreo svoje rođake kada su se vraćali iz sela Moravac u Aleksinac, gde su živeli. Tela žrtava pronađena su tek 2. oktobra, pošto ih je ubica spalio i sakrio.

Džonić je šesti osuđenik u Srbiji kome je izrečena najstroža kazna – doživotna robija, od uvođenja ove kazne 1. decembra 2019. godine, do kada je najteža kazna iznosila 40 godina zatvora.

Goran Džonić Foto/printscreen/faceboo/goran.dzonic

Doživotna robija je predviđena kao kazna za najteža krivična dela za koje je predviđena kazna do tada bila 40 godina, a to je teško ubistvo, ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teško delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih dela, genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i drugih najtežih krivičnih dela.

Osim tih dela, u okviru „Tijaninog zakona“, kako se kolokvijalno naziva, najstroža kazna je predviđena i za silovanje deteta, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

Dosije Malčanski berberin

Zapravo, prvi čovek u Srbiji koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora nije bio ubica, već silovatelj, višestruki povratnik Ninoslav Jovanović iz sela Malča kraj Niša, poznatiji kao „Malčanski berberin“. Njemu je Apelacioni sud u Nišu u avgustu 2021. godine potvrdio tu kaznu koju mu je izrekao Viši sud u Nišu u januaru 2021. godine.

Ninoslav Jovanović, Foto: facebook

Ninoslav Jovanović, inače višestruki povratnik, oteo je devojčicu staru 12 godina koja je išla do škole i danima je držao kao taoca. On je žrtvu i ošišao, što je radio i drugim žrtvama zbog čega je i dobio nadimak „Malčanski berberin“. Jovanović je i prvi osuđenik na doživotnu robiju koji je umro u zatvoru 8. jula 2022. godine.

Zločin u Vranju

Dejan Pavlović iz Vranja, osuđen je u martu ove godine prvostepeno na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva svoje supruge u martu 2022. godine. Pavlović je godinama zlostavljao suprugu i decu, dva puta je pravosnažno osuđen zbog nasilja u porodici – jednom zbog zlostavljanja supruge, drugi put zbog zlostavljanja majke. Ovom siledžiji je bila izrečena i mera zabrane prilaska, što je on prekršio kada je upao u stan u Vranju i izbo suprugu.

Pokušao da siluje staricu, pa je ubio

Kazna doživotnog zatvora izrečena je i Virdžinelu J. (37) zbog surovog ubistva starice Radinke Krstić (87) iz sela Rečica, kraj Požarevca. On je upao u kuću nesrećne žene nameravajući da je siluje. Starica je pokušala da se odbrani, odgurnula je silovatelja i posekla ga nožem po ruci. Razjareni Virdžinel je žrtvi uspeo da otme nož i prvo je izbo po stomaku, a onda joj prerezao vrat.

Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Prvostepeno je osuđen na 20 godina zatvora u Višem sudu u Požarevcu, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu tu presudu preinačio u kaznu doživotnog zatvora.

Ubio devojku nasred ulice

Još jednom nasilniku izrečena je kazna doživotnog zatvora zbog ubistva devojke. Crnogorski državljanin Dejan Dabović (31), rodom iz Herceg Novog, osuđen je jer je 26. decembra 2019. godine u Novom Sadu, u Ulici Alekse Šantića nožem ubio bivšu devojku Dušanku Jovanović (25). On je žrtvu nasred ulice sečivom presekao vrat, a povom za napad je bio što ga je žrtva, sa kojom je bio u vezi, raskinula sa njim. On kaznu služi u Crnoj Gori.

Zapalio ženu jer ga nije pustila u stan

Po surovosti i brutalnosti zapamćen je i jezivi zločin koji je izvršio Radomir Blagojević (52), iz Surčina. On je 13. jula 2020. godine, u hodniku zgrade sačekao žrtvu Zoricu Kalinić. Usledila je rasprava, a uprkos navaljivanju, Zorica nije htela Radomira da pusti u stan. Kada mu je okrenula leđa, on ju je polio benziinom i zapalio. Žena je sa teškim opekotinama po glavi, vratu, telu i udovima prebačena u bolnici, gde je u najtežim mukama izdahnula dva dana kasnije. Imala je opekotina na 87 odsto tela. Prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju.

Blagojević je osuđen i za silovanje poznanice u mestu Radinac kraj Smedereva. Nesrećnu ženu je tukao, silovao i ponovo tukao i za to nedelo je dobio 4 godine zatvora. Blagojeviću je Apelacioni sud ukinuo presudu doživotnog zatvora i predmet je vraćen Višem sudu u Beogradu, ali je okrivljeni ostao u pritvoru do donošenja nove presude.

BONUS VIDEO: Sahrana Ninoslava Jovanovića, prvog osuđenika na doživotnu robiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar