Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/MUP Srbije

Nakon što je KRIK otkrio da je Dejan Milenković, bivši načelnik policije i bliski saradnik Dijane Hrkalović, pre tri godine navodno naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora oca ministra Nebojše Stefanovića i direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića, ponovo se u javnosti postavilo pitanje pretvaranja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u ortačku firmu, čiji se službenici pridržavaju propisa samo kada im to odgovara. Institucija koja živi od procedura i pravila proteklih godina ih sve manje poštuje, a sve više krši.

Ministarstvo unutrešnjih poslova koje bi trebalo da ilustruje sprovođenje zakona i propisa, poštovanja procedura, u poslednjih nekoliko godina sušta je suprotnost toga.

Pročitajte još:

Proteklih meseci javnost je imala priliku da vidi nekolicinu primera na kojima se na delu vidi kako je to kada policajci zaboravljaju zakon koji bi trebalo da prezentuju i brane.

Poslednji u nizu primera javnost je imala prilike da vidi pre samo nekoliko dana kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal saslušalo nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne medode (SSIM) Dejana Milenkovića zbog sumnje da naredio da se skloni određeni video i audio materijal na kome je Branko Stefanović, otac ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

„Dejan Milenković je osumnjičen da je svom podređenom D. S, pripadniku SSIM, u drugoj polovini 2018. dao nalog da uništi celokupan audio-video materijal sačinjen u lokalu ‘Maksim’ u Beogradu kada su se sastali direktor JP Srbijašume Igor Braunović, protiv koga je sud odobrio mere tajnog nadzora, i Branko Stefanović. Oni su se, kako piše u prijavi, ‘dogovarali o kupovini zemljišta’, a policajac D. S. je po naredbi Milenkovića uništio audio-video zapis“, naveo je NIN.

Branko Stefanović, otac ministra policije, Foto: Nemanaja Jovanović/Nova.rs

I dok je upitno šta se nalazi na pomenutom materijalu, izvesno je da MUP već duže vreme sve više liči na ortačku firmu.

U zavisnosti od toga ko je u pitanju, eventualni dokazni materijal vrlo lako može da nestane.

Pročitajte još:

Kako Milenkovićev slučaj nije jedini, javnost je pre samo nekoliko dana imala priliku da sazna da se nekadašnji načelnik PU Novi Sad Milorad Šušnjić sumnjiči za nezakonito stavljanje osoba na mere.

Sa druge strane, prema ranijim saznanjima našeg portala, Šušnjić je više od 90 prijava držao u fioci, odnosno po njima se nije postupalo. Među njima su, prema ranijim saznanjima, bile i krivične prijave protiv Darka Eleza, osuđenog kriminalca u Bosni i Hercegovini.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Možda još verniji primer jeste slučaj nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović koja se tereti za trgovinu uticajem.

Hrkalovićeva se sumnjiči da je naložila da se izveštaji sa telefona uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića kasnije dostave tužilaštvu nego što je bilo potrebno.

Kršenje propisana i procedura proteklih godina postalo je intenzivno u srpskoj policiji.

Sa druge strane, to i ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je Srpska napredna stranka (SNS) od dolaska na vlast na sve rukovodeće i bitne funkcije postavila svoje ljude.

Često bez ikakvih kvalifikacije, a mozda najbolji primer jeste slučaj nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića.

Foto: E-Stock/Dusan Milenkovic

Nekada najbliži saradnik tada, ministra policije, Nebojše Stefanovića na pomenutoj funkciji bio je, po svemu sudeći, po ortačkoj liniiji.

Kako je naš portal ranije pisao, nekvalifikovan, sa sumnjivom diplomom, karijerom punom mrlja i rupa, zloupotreba i mogućih disciplinskih prekršaja.

Papić je i sam govorio o svom dolasku u MUP.

Rekao da ga je u MUP dovela Ana Stefanović, bivša supruga Nebojše Stefanovića jer mu je verovala, a da je do njegovog napretka u službi došlo spletom okolnosti.

„Nekada, još davno dok sam bio u vojsci, čuvao sam jednog generala. Igrom slučaja bio sam veliki prijatelj, i još uvek sam, bivše supruge Nebojše Stefanovića i pošto sam imao sve te obuke, igrom slučaja sam ušao u MUP na njegov predlog, da budem uz porodicu, jer je njegova supruga neko ko meni veruje i za koga smatra da bi najbolje zaštitio nju i njenu porodicu“, rekao je Papić.

Marko Miljković Foto: Nova.rs/Marko Miljković

Sa druge strane, ne treba zanemariti činjenicu da se Papiću sudi jer je vratio blindirani automobil, mimo propisa, uhapšenom vođi navijača Marku Miljkoviću.

Zaštita kriminalaca, nepostupanje, izdavanje naređenja bez obaveznog pismenog traga samo su neke stvari u koje se policija proteklih godina pretvorila.

Praktično, pošteni policajci gotovo da nemaju šansu u takvom sistemu. To možda najbolje ilustruje slučaj preminulog inspektora trećeg odeljenja, Dejana Jović.

Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Jović je uhapšen i prošao je kroz golgotu samo zbog istraživanja slučaja u koje su bili umešani kriminalci u savezu sa vrhom MUP. Višemesečna kampanja se vodila u režimskim tabloidima, nazivan je prljavim inspektorom, karijela mu je praktično uništena, sve dok ga sud nije pravosnažno oslobodio za trgovinu uticajem.

Jović je dva meseca nakon presude preminuo i nije stigao da okrije ko mu je iz vrha MUP napakovao aferu koja mu je uništila dugogodišnju karijeru.

BONUS video: Kako je Jovanjica doplovila do Nemačke?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare