Foto: Nova.rs, Printscreen/YouTube

Darko Elez, kriminalac koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora sporazumnim priznanjem krivice i s kojim se u vezu dovodi bivša sekretarka u MUP Dijana Hrkalović, nikad nije saslušan na okolnosti slučaja Hrkalovićeve, a jedini put kada je o njoj govorio bio je kada je samoinicijativno saslušan na poligrafu prilikom izručenja BiH.

Hrkalovićeva je, podsetimo, juče saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog nezakonitog prisluškivanja Darka Eleza, a zajedno sa Hrkalovićevom na krivičnoj prijavi našlo se i ime bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića.

Paralelno sa tim, Elez, kog su navodno nezakonito priskuškivali, nalazi se u zatvoru u Bosni i Hercegovini nakon što je pod sumnjivim okolnostima izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini, nakon čega je sklopio sporazum o priznanju krivice za niz krivičnih dela u okviru predmeta „Lutka“.

Foto: Printscreen/YouTube

Kako nam je potvrdio Elezov pravni zastupnik, advokat Senad Kreho, sa Elezom niko do sada nije razgovarao o ovim okolnostima, ali nam je kazao da Elez jeste znao da je bio „na merama“.

„Nije moguće da je sa Elezom neko razgovarao van mog znanja, jer bih morao biti obavešten o tome, a sve i da je neko došao u tajnosti, siguran sam da on ne bi pristao ni na kakav razgovor bez mog prisustva. Osim toga, Elez jeste govorio o Hrkalovićevoj ali i o drugim stvarima, kada je prilikom izručenja tražio da bude saslušan na poligrafu. Tada je došao tim stručnjaka koji je obavio to ispitivanje. Kada mu je saopšteno da je prošao poligrafsko ispitivanje, rečeno mu je i da je bio na merama“, rekao je advokat Senad Kreho za Nova.rs, čime su odbačeni brojni naslovi u prorežimskim medijima u kojima se navodi da je Elez „konačno progovorio“.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Pored toga, netačni su navodi i da je Elez pokrenuo bilo kakav postupak da se prebaci iz bosanskog u srpski zatvor, posebno imajući u vidu da do njega još nije stigla presuda kojom je osuđen na 15 godina zatvora. Procedura nalaže da tek kada presuda bude u njegovim rukama, može se podneti zahtev tamošnjem Ministarstvu pravde koje će o tome zatim odlučivati.

Podsećanja radi, Elez je nedavno sklopio sporazum o priznanju krivice, a pored toga vraćeno mu je srpsko državljanstvo koje mu je bilo oduzeto rešenjem MUP. Kako nije bilo moguće žaliti se na rešenja MUP u kom se kao obrazloženje navodi to da je Elez opasan po bezbednost Srbije, ali ne i konkretno obrazloženje, njegov advokat u Srbiji Goran Karadarević potražio je pravdu na sudu, koji je rešenje MUP ukinuo. Samim tim, Elez je početkom novembra ponovo postao državljanin Srbije.

Što se slučaja Hrkalovićeve tiče, istraga je proširena novom krivičnom prijavom kojom su obuhvaćeni ona i Šušnjić jer je navodno nezakonito inicirala prisluškivanje Eleza. Ne treba zaboraviti da je Hrkalovićeva uhapšena jer se sumnjalo da na vreme nije dostavila određene dokaze u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, takozvano ubistvo na šinama. Za svedoke je tada predloženo devet policajaca od kojih je jedan preminuo i pre nego što je označen kao svedok.

Ta informacija, da će o svemu biti saslušani i policajci, bila dovoljna da se Hrkalovićevoj odredi pritvor prvi put sa obrazloženjem da bi mogla uticati na svedoke, uprkos tome što su svedoci aktivno zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ovog puta pritvor joj je produžen jer je u priču „ubačen“ i Elez.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar