Vladimir Cvijan i mesto gde je pronadjen les
Mesto na kome je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Medija centar Beograd

Više od osam godina je prošlo otkako je preminuo Vladimir Cvijan, pravnik i nosilac visoke političke funkcije za čiju je smrt javnost saznala sa tri godine zakašnjenja. Niz pitanja koja su se otvorila saznanjem da je Cvijan mrtav 2021. godine ni danas nemaju odgovore.

Vladimir Cvijan bio je svojevremeno prilično važna figura u društvenom i političkom životu Srbije. Nekada je bio član Srpske napredne stranke, sarađivao je sa Borisem Tadićem, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a bio je i advokat. I pored toga, međutim, o njegovoj smrti se ništa nije znalo tri godine, sve dok nije došao trenutak da se Cvijanovo ime izbriše iz advokatskog imenika.

Kako se klupko prilično misterioznih okolnosti odvijalo, od nadležnih instituacija, tačnije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopšteno je da je Cvijan počinio samoubistvo još 2014. godine. Paralelno sa tim, od njegovih bliskih osoba saznali smo da ni oni nisu bili obavešteni o Cvijanovoj smrti, pa je već jaka misterija dodatno produbljena. O samoubistvu ništa nije znala čak ni njegova supruga… Jedan po jedan detalj počeli su nedvosmisleno da ukazuju na to da je neko imao direktnu nameru da se ono sakrije.

Naime, novinari su pronašli grobno mesto nekadašnjeg političara i pravnika, pa je i ono što su tamo otkrili dodatno zaprepastilo – na Cvijanovoj nadgrobnoj ploči na Novom groblju navedeno je samo njegovo ime (bez prezimena) i godina rođenja, kao i godina smrti. Na prvi pogled ništa nije ukazivalo da jedna takva ličnost počiva na tom mestu.

Paralelno sa tim, poslednje četiri godine Cvijanovog života osobe iz njegovog okruženja opisale su kao turbulente. Cvijan je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, njegovi najbliži mislili su da je otišao da se leči u Sjedinjene Američke Države, a kada je stigla informacija da je preminuo, povezali su je sa njegovim zdravljem. Zbog svih ovih okolnosti odgovor na niz pitanja pokušao je da pronađe ugledni beogradski advokat Ivan Ninić, tražeći od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uvid u spise predmeta. Pošto mu tužilaštvo to nije dozvolilo, usledila je pravna zavrzlama, može se slobodno reći igra mačke i miša, bitka jednog advokata da sazna šta se dogodilo sa njegovim kolegom. I ta bitka traje i danas.

Cvijan tužio Vučića

Vladimir Cvijan je protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine podneo krivičnu prijavu, koju je Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo. U krivičnoj prijavi navodi se da je Vučić 18. decembra 2013. godine u prostorijama Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beogradu, fizički krenuo da ga napadne.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Posle političke rasprave, krenuo je prema meni sa namerom da me fizički napadne, što nije uspeo jer je zapeo za stolicu koja se nalazila pored njega“, izjavio je Cvijan tada.

Belivuk nudio da govori o Cvijanu

Veljko Belivuk, optuženi vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, govorio je o Cvijanu na samom početku suđenja koje i danas traje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk. Osim toga, Belivuk je ranije izjavio, a što je naš portal ekskluzivno otkrio, da su on, Zvonko Veselinović i Aleksandar Stanković poslali momke da ruše u Savamali.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Ubrzo nakon ovoga oglasio se i sam predsednik.

„Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem“ rekao je Vučić.

Bonus video: Kome nije u interesu da se dozna puna istina o smrti advokata Vladimira Cvijana?