Oliver Ivanović, Vladimir Cvijan i Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia/Medija centar Beograd/Vesna Lalić/Nova.rs

Veljko Belivuk, vođa ozloglašenog klana koji se tereti za najteža krivična dela, tokom pripremnog ročišta prošle nedelje izneo je nova upozorenja vlasti i ponudio se da bude svedok-saradnik u slučajevima rušenja u Savamali, smrti advokata Vladimira Cvijana, ali i ubistva političara Olivera Ivanovića. Iako je optuženi navijač i ranije dovođen u vezu sa rušenjem u Hercegovačkoj ulici, postavlja se pitanje kakva saznanja poseduje o predmetima Cvijan i Ivanović, s obzirom da je u vreme kada je advokat pronađen mrtav, a političar ubijen, bio u pritvoru zbog ubistva Vlastimira Miloševića.

Naizgled dva potpuno odvojena slučaja, smrt Cvijana i ubistvo Ivanovića, imaju dve zajedničke stvari – oba slučaja dogodila su se januara 2018. godine i o njima je govorio uhapšeni vođa navijača Belivuk.

Pročitajte još:

Belivuk se tokom prošle nedelje ponudio da bude svedok-saradnik u pomenutim slučajevima, ali nije poznato kakva saznanja ima o njima. Dok je u slučaju Savamale nedvosmisleno jasno da je učestvovao u bespravnom rušenju objekata, postavlja se pitanje da li je iznošenjem navoda o slučajevima Cvijan i Ivanović zapravo hteo da upozori.

Interesantno je da je uhapšeni navijač odlučio da govori o predmetima u kojima nije mogao direktno da učestvuje, jer se u tom periodu nalazio u pritvoru, pa se ne isključuje mogućnost da je reč o potencijalnom blefu. Naime, u maju 2018. godine, sud je Belivuku ukinuo pritvor u kojem je bio 15 meseci, ali je odmah potom upućen na izvršenje kazne zbog prebijanja obezbeđenja generalnog direktora FK Partizan Miloša Vazure, a koju je izdržavao u kućnom pritvoru.

Ipak, ostaje da se vidi da li će se tužilaštvo baviti pomenutim saznanjima ili eventualno zatražiti da se Belivuk ispita.

Inače, za smrt Vladimira Cvijana, koji je pred nestanak iz javnog života otvoreno kritikovao vlast i predsednika Aleksandra Vučića, saznalo se tek posle tri godine, tačnije prošle. Period od 2014. kada je nestao do 2018. kada je preminuo ostao je pod velom misterije.

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

„Zabrinjava i sama pomisao da Veljko Belivuk može da bude adresa za rasvetljvanje okolnosti smrti Cvijana i Ivanovića, jer bi to onda značilo da Belivuk drži u šaci Aleksandra Vučića, a to je u istoj ravni sa scenama koje smo gledali u filmovima o italijanskim i meksičkim kartelima. S druge strane, ne treba imati dilemu da je Belivuk bio akter događaja u Savamali i da može, poimence, da kaže ko mu je tu uslugu naručio, samo je pitanje šta ima od dokaza da ponudi Tužilaštvu, ali i javnosti“, rekao je advokat Ivan Ninić, koji od samog početka vodi pravnu borbu u rasvetljavanju smrti Cvijana.

Sa druge strane, kosovski političar Oliver Ivanović, lider Građanske incijative SDP, ubijen je 16. januara 2018., a ni četiri godine nakon ubistva ne zna se ko je nalogodavac zločina koji je potresao srpsku javnost.

Od 16. januara 2018. do danas ni srpski ni kosovski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Ivanovića. Iako su na prostorijama njegove stranke bile postavljene kamere, one u trenutku ubistva nisu radile. Šta je sa ostalim kamerama koje su, kako se govorilo, postavljene po celoj Severnoj Mitrovici i kako je moguće da se ni na jednoj ne vide ubice, pitanja su na koje odgovora nema već četiri godine.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Optuženi se, prema ranijm navodima BIRN-a, terete za više krivičnih dela – učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, prepravljanje dokaza. Na čelu kriminalne grupe su, kako se sumnjalo, kontroverzni kosovski političarai Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Ipak, oni su uspeli da izmaknu specijalnim snagama kosovske policije i, kako se ispostavilo, pobegli su u centralnu Srbiju.

BONUS VIDEO: Sve žrtve Belivukovog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare