Veljko Belivuk Oliver Ivanovic rusenje Savamala Vladimir Cvijan
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Nemanja Jovanović/BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Ponuda Veljka Belivuka, uhapšenog vođe kriminalne grupe, da bude svedok saradnik u u slučajevima za ubistvo Olivera Ivanovića, smrt Vladimira Cvijana i rušenja u Savamali, mogla bi da se protumači kao pretnja pojedincima iz državnih struktura. Zasad nije poznato do koga uhapšeni Belivuk pokušava do dopre, a jedina spona između slučajeva o kojima priča, i to Savamale i ubistva Ivanovića, jeste kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović.

Uhapšeni vođa kriminalne grupe iskoristio je priliku da se tokom pripremnom ročišta obrati prisutnima u sudnici i tada se ponudio tužilaštvu za saradnju.

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka-saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk.

Inače, Belivuk je već ranije izjavio da su on, Zvonko Veselinović i Aleksandar Stanković poslali momke da ruše u Savamali. Sa druge strane, zasad nije poznato kakve Belivuk ima informacije o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, ali i o smrti advokata Vladimira Cvijana, za koju se saznalo tek tri godina kasnije. Ipak, postavlja se pitanje i da li su Belivukovi navodi, takoreći, pretnje upućene Veselinoviću.

Foto:MUP Srbije

Sem što ga je označio jednim od odgovornih za bespravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici 2016. godine, Belivuk je izneo navode da ima saznanja o slučaju ubistva kosovoskog političara.

Interesantno je da je upravo u postupku za ubistvo Ivanovića, Veselinović označavan kao jedan od nalogodavaca. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, Veselinović i Milan Radojičić teretili su se da su bili čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića. Ipak, protiv njih optužnica nije podignuta jer nisu dostupni organima gonjenja.

Odnosno, po kosovskih zakonima, da bi neko bio na optužnici, mora da bude saslušan što u njihovom slučaju nije bilo moguće, te su zato u optužnici za ubistvo Ivanovića navedeni kao osumnjičeni.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Veselinović i Radojičić su srpskoj javnosti poznati kao kontroverzni biznismeni s Kosova, čije firme grade po Srbiji I praktično drže monopol u toj sferi.

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firmi “Inkop”, kao i Granti Peščar, koje su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. Kako smo ranije objavili, “Inkop” je kao podizvođač dobio posao na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca.

Kako je ranije pisao BBC na srpskom, Veselinović se pominje i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

Ipak, postavlja se pitanje i da li Belivuk zapravo ima ikakvih saznanja o pomenutim slučajevima, ili pokušavala da trguje s obzirom da ga je država, za koju je njegova grupa činila usluge, ali I delovala uz njihovu podršku dugi niz godina, pustila niz vodu.

Pročitajte još:

Na crnoj listi SAD

Podsetimo, američko ministarstvo finansija objavilo je decembra prošle godine ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova i to poznatih ljudi, među kojima su I Veselinović I Radojičić.

Uz njihova imena je i spisak od 24 firmi sa kojima se povezuju, a koje su, sa izuzetkom dve, registrovane u srpskom, odnosno kosovskom sistemu. Ostale dve registrovane su u Bugarskoj i Hrvatskoj i povezuju se sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

BONUS video: Koga će sve iz državnog vrha Belivuk da povuče sa sobom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar