Dragoslav Đukić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prokupčani Dragoslav Đukić i njegov komšija Vukoje Jevtić mesecima su se borili sa posledicama nezapamćenog fenomena, spontanim paljevinama koje su im uništavale kuće a koje su se pojavljivale i kada su sumnjajući na električne instalacije, isključivali struju. Gorele su ne samo instalacije nego i sifoni vodokotlići, ventili, bojleri, termostati, štekdozne, prekidači a Đukiću se sama od sebe zapalila čak i traka za roletne. Dvojica Prokupčana tražili su pomoć na sve strane ali misterija nije rešena ni dve godine posle nezapamćenih incidenata. Ispitivala ih je i policija jer se sumnjalo da sami podmeću požare ali ni za to nije bilo dokaza. Kako su došli požari su tako i prošli ali Đukić i Jevtić i dalje strahuju da bi se mogli ponoviti te uništiti sve što su u međuvremenu uradili da bi otklonili posledice neobjašnjive štete koja ih je koštala i para i živaca.

Sve se to dešavalo tokom 2022. godine kada je, kako je posvedočio Đukić, usledilo čudno zujanje, zvečanje, zvrčanje a zatim su se zapalile štekdozne. Prestravljeni čovek čovek pozvao je ljude iz Elektrodistribucije koju su prekontrolisali instalacije i nisu našli ništa sumnjivo. Strahujući za svoju i bezbednost svog deteta, Đukić se preselio kod komšije Vukoja Jevtića koga je ubrzo snašla ista muka, misteriozne paljevine počele su i u njegovoj kući.

Dragoslav Đukić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Davao sam izjavu u policiji, osumnjičili su me da sam ja palio svoju kuću. Čak su i komšiju Vukoja pitali da li sumnja da sam mu ja palio kuću. Pa ja sam čovek od 135 kila, pa da li bih ja takav mogao da se zavlačim ispod sudopere i da mu palim creva. Da ne pominjem da samo lud čovek može da pali sopstvenu kuću, pa ja sam silnu muku video, jedno vreme sam boravio kod Vukoja pa kada su i kod njega počele paljevine iznajmio sam neki stan. Morao sam detetu da obezbedim uslove za normalan život, taj stan je bio neuslovan ali jedina naša mogućnost u očekivanju da se reše naši problemi sa kućom. Pretrpeli smo ogromnu štetu, renoviranje kuće koštalo me je preko 15.000 evra, mesečna rata kredita mi je 25.000 dinara, sve to sam plaćam, nikakvu pomoć niotkuda nismo dobili“, žali se Đukić.

Pročitajte još:

Komentarišući ove događaje, Đukić ističe da strah da će se oni ponoviti i dalje postoji jer nije utvrđen pa samim tim ni otklonjen uzrok koji je dovodio do požara.

„Tražio sam objašnjenje, zahtevao da se utvrdi ko je nadležan za ono što se dešava, ali smo svuda nailazili na zid. Valjda je to nekome zasmetalo pa sam onda ja završio u policij, predmet su dostavili tužilaštvu ali su oni smatrali da nema osnova da me gone. Ne znam na osnovu čega su smatrali da sam ja kriv, ovde nije vršen uviđaj, nije sačinjen nikakav zapisnik a sumnja je pala na mene. Posle svega zaista ne smem nikoga da optužujem ali ono što mogu da kažem da je svako kome sam se obratio, tvrdio da nije nadležan. Obratio sam se i tadašnjoj ministarki Zorani Mihajlović koja me je uputila na građevinsku insepekciju što je samo bilo prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugog. Ispalo je da niko nizašta nije nadležan osim u slučaju kada treba da ti oderu kožu plaćanjem. Strepimo i dalje, kad god čujemo da nešto pukne, zazvrči uplašimo se da je opet počelo. Ne znam šta se to dešavalo, ono što mogu da kažem je da su požari izbijali i kada nam je struja dva meseca bila isključena sa bandere. Smatram da neko ipak nešto zna, verujem da su nešto uradili jer paljevina više nema“, rekao je ovaj Prokupčanin.

Dragoslav Đukić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Istog je stava i njegov komšija Vukoje Jevtić koji kaže da se samo nada da se paljevine neće ponoviti.

„Strah je i dalje prisutan, niko ni tada ni sada nije došao da pitao kako ste, da li vam je nešto potreban. Bili smo dva meseca bez struje, komšija Đukić je našao stan da bi dete imalo uslove da pohađa nastavu a ja sam ostao u svojoj kući jer nisam imao kud. Išao sam od jednog do drugog komšije da se okupam. Sve je to nadamo se prošlo, ali puno nas je koštalo i novca i vremena ali bogami i živaca“, zaključuje Jevtić.

U dopisu koji je Dragoslavu Đukiću u to vreme stigao iz Ministarstva rudarstva i energetike, navedeno je da je Elektrodistribucija Srbije ustanovila da problemi ne dolaze iz distributivne mreže jer su se nastavili i kada je struja isključena.

„Informisani smo da su od strane stručnih službi Elektrodistribucije Srbije dana 10. avgusta 2022. godine izvršena dodatna ispitivanja uzemljenja kod potrošača i u trafostanici, nije uočena neispravnost a rezultati su u granicama dozvoljenog. Takođe informisani smo da je postavljen mrežni analizator u kući potrošača koji će ostati nekoliko dana, radi praćenja vrednosti napona i svih nepravilnosti koje se mogu javiti. Distribucija je izvršila i vanrednu reviziju niskonaponske mreže na trofo reonu, vrši se i naknadno uzemljenje nultog provodnika u blizini vaše kuće. Svakodnevno se prate i kontrolišu ostali potrošači u okolini vaše kuće. Predstavnici stručnih službi Elektrodistribucije Srbije smatraju da uzrok problema nije distributivne prirode ali će i dalje preduzimati sve aktivnosti i mere u delu svoje nadležnosti, kako bi pomogli u rešavanju problema sa kojim se suočavate. Ukazujemo da je članom 175 stav 1 Zakona o planiranju i izgradnji, propisano da građevinski nspektor u cilju inspekcijskog nadzora ima pravo i dužnost da proverava da li na objektu koji se gradi ili je izgrađen, postoje nedostaci koji ugrožavaju bezbednost njegovog korišćenja te da li je za objekat koji se koristi izdata upotrebna dozvola kao i da li se koristi za namenu za koji je izdata građevinska odnosno upotrebna dozvola. U vezi sa tim, Ministarstvo rudarstva i energetike je mišljenja da je neophodno da se obratite građevinskoj inspekciji u gradu Prokuplju“, navedeno je u odgovoru koji je potpisala Zorana Mihajlović a u koji smo imali uvid.

VIDEO: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar