Foto:Stefan Tomasevic Starsport; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; _E-Stock_caslav_vukojicic; shutterstock

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija, tokom prethodnih nekoliko dana suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu izneo je niz optužbi na račun okrivljenih-saradnika u postupku, ali i otkrio da tužilaštvo priprema novog, četvrtog, koji je spreman da svedoči protiv klana. Prema nezvaničnim saznanjima Nove, tri osobe se pominju kao potencijalni saradnici tužilaštva – Vlade Draganić, Nebojša Janković, ali i pripadnik grupe “Vračarci”.

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija, tokom prethodnih nekoliko dana suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu izneo je niz optužbi na račun okrivljenih-saradnika u postupku, ali i otkrio da tužilaštvo priprema novog, četvrtog, koji je spreman da svedoči protiv klana. Prema nezvaničnim saznanjima Nove, tri osobe se pominju kao potencijalni saradnici tužilaštva – Vlade Draganić, Nebojša Janković, ali i pripadnik grupe “Vračarci”.

Prvooptuženi Veljko Belivuk u četvrtak je nastavio da iznosi primedbe na svedočenja trojice okrivljenih-saradnika u postupku Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića, tvrdeći da lažu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom svog izlaganja, Belivuk je rekao da saradnici tužilaštva lažu i da su instruisani od strane tužilaštva, ali je i rekao da ima saznanja da će se u postupku pojaviti novi okrivljeni-saradnik.

„Izvodite jednog po jednog okrivljenog i gledate ko će vam biti četvrti svedok i ispričati sve ono što ova trojica nisu. Posle dve godine ćete dobiti još jednu famoznu svesku sa zločinima koje smo navodno napravili, pouzdano znam da ga iz pritvora izvode pod izgovorom da ide kod doktora i psihijatra. Onda će tužilaštvo ovu trojicu pustiti niz vodu, a on će postati ključni svedok, samo što on neće da bude osuđen kao Lalić na 18 godina, to mu je mnogo, hoće manje, a biće okrivljen za mnogo više krivičnih dela nego Lalić. Videćete, sudija, da će biti tako“, kazao je Belivuk.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ubrzo nakon toga počele su i spekulacije ko bi mogao da bude četvrdi saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal.

O mogućem četvrtog ključnom adutu tužilaštva bilo je reči još septembra prošle godine. Tada se spekulisalo da se okrivljeni Vlade Draganić nudi za saradnika.

Navodno, on je tada poslao signal tužilaštvu da je spreman da otkrije nove zločine u zamenu za blažu kaznu. Ime Vlade Draganića našlo se i u martu na spisima prikazanim u sudnici kada je Marko Miljković zatražio uvid u foto-dokumentaciju. Uz set fotografija jasno se videla i informacija da je sa policijom tog 18. jula 2021. godine bio prisutan upravo i optuženi Draganić što je izazvalo muk u sudnici. Sudija Vinka Beraha Nikićević zbunjeno je prekinula neprijatnu tišinu pročitavši da je Draganić vodio policiju na mesto gde su prosipani ostaci ubijenih muškaraca, za šta se tereti klan.

Za reč se odmah javio Miljković kome je ova informacija bila sumnjiva, te je od suda zatražio da se ispita gde je tog 18. jula, kada su nastale pomenute fotografije, bio Draganić.

Upravo ta informacije je izazvala sumnju i potkrepila spekulacije da Draganić planira da izda nekadašnje saradnike.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Sem Draganića, u kontekstu saradnika tužilaštva sve češće se proteklih meseci pominjao i Nebojša Jankovića.

Njegovo svedočenje pred sudom bilo je poprilično sigurno, te je informacija da bi on mogao biti saradnika sve iznenadila.

Foto: Printscreen/TV Pink

Janković nije ranije osuđivan. Reč je o bivšem policajcu i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, koji je Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja doneo snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega.

Dovodi se u vezu i sa ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanjem Mila Radulovića Kapetana, u Crnoj Gori. Janković je na Skaj aplikaciji bio upisan kao Hell.

Do marta 2019. godine bio je zaposlen u Centralnom zatvoru, a na saslušanju pred tužiocem rekao je da se izdržava od ušteđevine.

Interesantno je i da se kao saradnik tužilaštva pominje i osoba koja uopšte nije pripadnik ove kriminalne grupe. Reč je o neimenovanom pripadniku grupe „Vračarci“, koji navodno poseduje saznanja o delovanju klana Belivuk-Miljković.

Inače, grupa „Vračarci“ pala je krajem prošle godine, a terete se za nekoliko ubistavama, iznude, reketiranje. Kao i klan Belivuk, sarađivali su sa kavačkim klanom, takoreći, bili su njegova ispostava.

Ipak, interesantno i da su na relaciji „Vračaraca“ i pripadnika klana Belivuk postojali šumovi, te da nisu uskoro sarađivali.

VIDEO: Dogovor Novaka Nedića i Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare