Foto: Privatna arhivač, E-Stock/Časlav Vukojčić; Dragan Mujan/Nova.rs

Danilo Stojanović i Miroslav Radovanović, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su se na Skaj telefonima potpisivali kao Atos i Portos, uskoro će, prema saznanjima portala Nova.rs, izaći iz pritvora gde su se našli zbog sumnje da su bili članovi organizovane kriminalne grupe Darka Šarića. Odbrana optuženih policajaca do sada se zasnivala na tome da su sve vreme radili za službu, a ne za Šarića, međutim, kako se navodi u optužnici, postoji snimak kako im članovi Šarićeve ekipe daju novac u zamenu za usluge.

U zamenu za jemstvo od ukupno 100.000 evra, koliko je zatraženo da založe sudu, Danilo Stojanović koji je u vreme izvršenja krivičnih dela za koja se tereti bio načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove Uprave kriminalističke policije i njegov zamenik Milutin Radovanović, po svemu sudeći će dobiti priliku da se u postupku koji se vodi protiv njih zbog sumnje da su deo Šarićeve ekipe, braniti sa slobode.

Foto: Privatna arhiva

Tačnije, Stojanović i Radovanović su, kako se navodi u optužnici u koju smo imali uvid, koristeći svoj položaj u policiji, pomogli da se pokuša diskreditacija Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku koji se vodi protiv Šarića zbog šverca narkorika. Ova grupa je, podsetimo, pripremala likvidaciju Joksovića na Drinskoj regati, a ukoliko ona ne bi uspela, plan „B“ je bio njegova diskreditacija. Glavni cilj u tom slučaju bi bio gubitak statusa svedoka saradnika.

U optužnici protiv ove grupe objašnjeno je kako su Stojanović i Radovanović vršili pritisak na kolege iz policije kako bi se pogrešno usmerila istraga za paljenje automobila Gorana Nikolaševića ka Joksoviću, a kako bi se svedok predstavio kao problematičan i irelevantan za postupak. Prethodno su na Nikolaševićev automobil, kako je opisano u optužnici, zapalili pripadnici Šarićeve grupe. Takođe, Stojanović i Radovanović trebalo je da izvrše pritisak na Dalibora Ristića zvanog Daba iz Loznice da lažno svedoči da su ga Joksović i Saša Cvetinović angažovali da ubije Nikolaševića.

50.000 evra za usluge

Policajci Stojanović i Radovanović su zauzvrat dobili 50.000 evra, navodi se u optužnici, kao i brojne druge poklone kao što je građevinski materijal i nameštaj za opremanje vikendica u Nemenikućama na Kosmaju, plaćene porodične proslave u lokalima u centru Beograda i slično.

U „Skaj“ prepisci u koju smo imali uvid Darko Šarić (koji je u tom trenutku bio u pritvoru) sa svojim bratom Duškom komentariše, pored ostalog, i dvojicu policajaca. U porukama se vidi da saradnju sa policajcima obezbeđuje izvesni Edo, visokorangirani policijski zvaničnik, a pominje se izvesni Markos, Oskar i Dolar. U optužnici pak nije opisano o kojim osobama je reč, ali se iz poruka lako zaključuje da su prilično uticajni u bezbednosnim krugovima.

Duško Šarić Foto: E-Stock_aleksandar_baclija

„Jesu ovo su naši, drugovi Eda, sto posto naši. To su ovi ljudi što čitavo vreme sa njima guramo“, objašnjava Duško Darku, uz pojašnjenje da ih oslovljava sa „Dača i Mika“. Nije poznato šta mu Darko odgovara, ali Duško nastavlja da piše: „Dača i Mika su išli kod predsednika apel. u Edovo ime zbog tebe i tada je on rekao da će otvoriti proces.“

U nastavku prepiske Duško objašnjava Darku: „Obojica mi se isto povjeravaju, a Vojvoda ih snimio isto za svaki slučaj kako im daje pare. Kaže čisto da imamo zbog svega. Al stvarno su momci na mestu i ok“.

Tužilaštvo je utvrdilo da se iza nadimka Vojvoda krije okrivljeni Aleksandar Bošković.

„Nadzirali smo navijače, a onda smo o svemu preko službenika BIA obaveštavali Vučića“

Nakon teatralnog uvoda o tome da pred sudom brani čast i dostojanstvo svoje porodice i potomaka, policajac Stojanović je pred Specijalnim sudom u Beogradu neigrao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, preneo je KRIK. Pojasnio je da je on zapravo kao policajac istraživao navijača Uroša Radovanovića (ranije se prezivao Mišić) te da je bio deo specijalne radne grupe u policiji koju je formirao bivši ministar Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

„Radna grupa se bavila tajnim nadzorom nad navijčkim grupama. Nju je vodio (Ninoslav) Cmolić“, kazao je Stojanović, a preneo KRIK.

Deo rada grupe je bilo da se izgrade kontakti sa huliganima – pre svega onima koji navijaju za Crvenu zvezdu.

„Prve kontakte koje smo napravili (sa huliganima) smo kasnije produbljivali. Koristili smo da nešto čujemo, da nešto saznamo. Predstavljali smo sebe kao fanove Crvene zvezde“, kazao je.

Ninoslav Cmolić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Objasnio je da su u ovom poslu sarađivali sa uticajnim funkcionerom BIA – Markom Parezanovićem.

„Parezanović je načelnik sektora za bezbednost u okviru BIA-e. Preko Marka Parezanovića smo o tome obavestili lično predsednika Aleksandra Vučića“, ispričao je Stojanović.

Sa druge strane, zamenik načelnika Radovanović pokušao je da se odbrani govoreći o odnosima koje policajci imaju sa doušnicima, kako bi orpavdao druženje sa Duškom Šarićem.

„Veza između policajca i operativne veze je kao ljubavna veza – mažete, lažete“, objasnio je Radovanović, pa nastavio: „Tako i Duško Šarić pitao da mu pomognemo oko državljanstva. Rekli smo mu ‘Videćemo šta možemo’. Pričate bajke.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare