Foto: Biljana Paunović; Dragan Mujan/Nova.rsM Miljana Isailović/Nova.rs; newsmax-adria;

Mladić (18) je poginuo, dok su četiri osobe povređene u eksploziji koja se dogodila jutros u fabrici "Trajal" u Kruševcu, a tokom istrage biće utvrđene sve okolnosti pod kojima se dogodila teška nesreća. Proteklih godina u Srbiji su se dogodile stravične eksplozije, a više desetina ljudi je u njima stradalo.

Okolnosti nesreće u kojoj je stradao 18-godišnji Nikola R, dok su četiri osobe povređene, nisu poznate, a tokom istrage nadležni će otkriti sve detalje, kao i šta je dovelo do tragedije.

Pročitajte još:

Proteklih godina bilo je nekoliko velikih eksplozija u Srbiji, a javnost se i dalje živo seće tragedije u fabrici „EDePro“, koja je tri porodice zavila u crno.

Eksplozija u fabrici „EDePro“ odjeknula je 23. novembra 2021. godine, a i dalje se ne zna se ko je kriv i pod kojim je tačno okolnostima došlo do detonacije. U eksploziji su stradala tri radnika – B. R. (28), M. J. (38) i M. S. (21), a nesreća se dogodila u pogonu fabrike koja se bavi proizvodnjom protivgradnih raketa.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tom prilikom delovi raketa i motora leteli su i dalje od kilometra od mesta detonacije. Nad pogonom se podigla pečurka belog dima koja je dodatno prepala meštane Leštana.

Pojedinim meštanima Leštana uništene su fasade na kućama, ali i razbijeni prozori.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U danima nakon nesreće, utvrđeno je i da je MUP nekoliko godina ranije podneo krivičnu prijavu protiv pomenute firme zbog nelegalnog rada.

Nešto pre eksplozije u kompaniji „EDePro“, Čačane je tokom noći između 3. i 4. juna 2021. godine uznemirila detonacija u fabrici „Sloboda“. Na sreću, tom prilikom nije bilo povređenih, a radnici treće smene su evakuisani na vreme.

Nekoliko eksplozija u „Krušiku“

Proteklih godina u fabrici „Krušik“, koja se bavi proizvodnjom oružja, bilo je čak nekoliko eksplozija.

Foto: Nova

Juna prošle godine jedna radnica je teško povređena kada je došlo do eksplozije u pogonu Kapsilane u valjevskoj fabrici Krušik.

Ona je tada zadobili povrede ruke i lica, a do nesreće je došlo prilikom izrade kapisle.

U „Krušiku“ se i tokom 2020. godine dogodila eksplozija. Tada je jedan radnik poginuo, a jedan je povređen u eksploziji koja se desila na „Krušikovom“ poligonu Begove vode.

„Tokom realizacije redovnih zadataka Holding kompanije “Krušik“ Valjevo na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu, oko 11 sati na poligonu Begove Vode u selu Zlatarić kod Valjeva, došlo je do eksplozije od koje je poginuo radnik M. J, a povređen radnik M.P. koji je učestvovao u realizaciji opitovanja“, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane.

Dve eksplozije, šestoro stradalih

Najkobnija bila je 2017. godina, kada se dogodilo čak nekoliko stravičnih eksplozija, u kojima je više osoba stradalo.

Jula 2017. dogodila se eksplozija u fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i njegov kolega Milojko Ignjatović. Za njihovu smrt sudi se rukovodiocima te industrije, a protiv jednog, Radoša Milovanovića, je u međuvremenu obustavljen postupak zbog smrti.

Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Sam postupak obeležile su brojne opstrukcije, te do danas suđenje nije dobilo epilog.

Pročitajte još:

Iste godine, februara 2017, dogodila se stravična eksplozija u krugu Tehičko-remontnog zavoda u Kragujevcu, kada je u popodnevnim časovima odjeknula prvo jedna, a potom i druga detonacija od koje se gotovo zatresao grad. Tog dana stradale su četiri osobe.

Detonacije tokom celog dana

Kako je naš portal ranije pisao, tragedija u TRZ Kragujevac započela je u 13.20 sati, kada je došlo do požara u objektu A-28 u kome se obavlja uklanjanje municije. Zbog znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, koja je u tom momentu bila u samom objektu vatrena stihija se brzo proširila i na radionice sa znakama A-27 i A-29, gde je došlo do eksplozije uskladištenih ubojnih sredstava.

U 15.25 časova usledila je jedna eksplozija, a u 15.40 u Kragujevcu su se zatresla stakla zbog nove detonacije.

Naime, kako je tad saopšteno požar je zahvatio i objekat 52, a onda su usledile dve detonacije, koje su urušile objekte. Tom prilikom od dejstva udarnog talasa, parčadi i delova konstrukcije poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević, dok je više od desetoro povređenih.

Sedmoro stradalih u „Prvom partizanu“

Jedna od najvećih eksplozija dogodila se 2009. godine u fabrici municije „Prvi partizan“ iz Užica, u kojoj je sedmoro radnika nastradalo.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tog 3. septembra 2009. u Odeljenju barutnog punjenja u fabrici „Prvog partizana“ u Užicu, koje se nalazi pod zemljom, pred kraj druge smene, izbio je požar. Vatrena stihija se ubrzo proširila do susednog odeljenja takozvanog barutnog punjenja, nakon čega je usledila serija eksplozija.

Od posledica trovanja stradali su Jasminka Ostojić (42), Gordana Đokić (30), Svetlana Đurić (40), Dragan Milovanović (42), Vidojka Terzić (50), Biljana Luković (52) i Jelena Lončarević (36).

VIDEO: Eksplozija u Kruševcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar