Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Firma „EDePro” iz Leštana, u kojoj je u utorak izbila eksplozija u kojoj su poginula tri radnika, a 14 povređeno, od ranije je poznata javnosti po brojnim aferama. Pomenuta firma u žiži pažnje javnosti zatekla se septembra prošle godine kada se saznalo da su rakete, u čijoj je proizvodnji učestvovala, prodavane Jermeniji i korišćene u napadu na Azerbejdžan, a kako saznajemo, protiv “EDePro” je MUP svojevremeno podneo krivičnu prijavu zbog nelegalnog rada.

Naime, firma “EDePro” od ranije je poznata javnosti, tačnije od 2008. godine kada je izbila stravična eksplozija u kojoj su trojica radnika teško povređena, od kojih je jedan kasnije preminuo. Eksplozija je tada izazvala brojne kontroverze, jer je tokom istrage utvrđeno da je ilegalno poslovala.

Pročitajte još:

Klupko je već tada počelo da se odmotava.

Kako je tada saopšteno, iako je fabrika imala saglasnost Ministarstva odbrane za proizvodnju raketnog goriva, pomenuti dokument je bio pod lupom istražitelja.

Sumnjalo se da je dokument izdat iako “EDePro” nije ispunjavala sve propisane i neophodne uslove za rad.

Sa druge strane, MUP nikada nije odobrio ovu proizvodnju, a protiv te firme podneo je krivičnu prijavu zbog nelegalnog rada pre nekoliko godina.

Ipak, kako tu nije kraj kontroverzama, na gotovo svakih nekoliko godina fabrika “Edepro” nađe se u fokusu pažnje javnosti. Tako je bilo i prošle godine, nakon što je Azerbejdžanski portal objavio fotografije raketa kojima je gađano jedno naselje u toj zemlji.

Foto:EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY

Na njima se vidi da je u njihovoj proizvodnji učestvovala srpska kompanija “EDePro” iz Beograda, čime je ustanovljeno da se oružje proizvedeno u Srbiji ponovo koristi u ratnim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana, odnosno u spornoj oblasti Nagorno-Karabah.

O “EDePro” firmi se govorilo i 2019. godine kada je bilo reči o srpskom naoružanju i njihovom prolazu u svetu.

Pročitajte još:

“Pored javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ i Vojnotehničkog instituta, lider u odbrambenoj industriji je kompanija „Edepro“ iz Beograda koja je jedan od glavnih nosilaca srpskog razvoja visokosofisticirane raketne tehnike“, pisali su mediji tada.

Navođeno je da pomenuta firma zapošljava više oko stotinu inženjera koji stoje iza brojnih uspešnih projekta. Mediji su tada izveštavala da su među njima bespilotni helikopter „stršljen“, letelica „aleks“, raketa „šumadija“, kao i najnoviji proizvod – prva srpska leteća bomba sa GPS navođenjem.

„Zaštitni znak i najsloženiji sistem koji se razvija u Srbiji jeste raketni sistem „alas“ i nova njegova nova varijacija „ralas“ (umesto turbomlaznog motora koristi raketni), postavljen na platformu vozila „lazar“”, pisale su Novosti pre nekoliko godina.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, ključni čovek u firmi “EDePro” je Branislav Jojić, jedan od profesora Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Podrška raketnom programu Libije

Njegovo ime javnosti je poznato od 2000. godine, kada su Sjedinjene Američke Države (SAD) dostavile jugoslovenskim i srpskim vlastima dokument u kojem tvrde da imaju dokaze da mreža jugoslovenskih preduzeća godinama pruža podršku raketnom programu Libije u razvoju raketnog naoružanja i izradi krstarećih raketa.

Naime, u maju 2002. SAD su rekle da imaju dokaze da mreža jugoslovenskih firmi podržava raketni program koji je tada sprovodio Muamer Gadafi. Među firmama su se našle Yugoimport SDPR, Bruner i Infiniti.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jojića, koji danas vodi EDePro, američki izveštaj je označio kao predstavnika Yugoimporta.

Podsetimo, u eksploziji u firmi „EdePro“, koja se dogodila u utorak u krugu pomenute fabrike, stradali su radnici Miljan Jojić (38) i M. S. (21). U eksploziji je oštećeno više od 70 kuća u Leštanima.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Meštanima su popucale fasade, stakla na prozorima.

“EdePro d.o.o.” je privatna kompanija iz Beograda, registovana kao Preduzeće za proizvodnju, trgovinu, istraživanje i eksperimentalni razvoj. Pretežna delatnost preduzeća je istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim naukama.

Vlasnik najpreciznije rakete

O “EDePro” se pisalo u više navrata zbog dostignuća u oblasti vojne industrije. Navodilo se da je pomenuta firma vlasnik pečata najpreciznije nevođene rakete od 122 milimetra na svetu, koja ujedno ima i najveći domet u svojoj kategoriji – 40 kilometara. O njoj se govorilo 2019. godine na Sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX u organizaciji šeika Bin Zajeda, koji je održan u Abu Dabiju.

 

BONUS video: Eksplozija u Bubanj potoku

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram