Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Eksplozijom u fabrici "EDePro" u Leštanima i pogibijom tri radnika ponovo je otvoren niz pitanja u vezi sa onim što se dešava iza kapija ove kompanije godinima unazad. Kada se prašina slegla, a vatra je ugašena, u vazduhu je ostao da visi strah, izazvan pretnjom uprave kompanije svojim radnicim da nikako ne smeju razgovarati sa novinarima o onome što se dogodilo u sredu popodne.

U eksploziji su na licu mesta nastradala dva radnika – Miloš Saković (21) i Miljan Jojić (38), dok je Bojan Ružić dva dana kasnije podlegao povredama u bolničkoj postelji. Više od 16 osoba je povređeno, a scene zabeležene kobnog dana na licu mesta pokazuju da su neke od njih pronađene i u šumi u blizini fabrike. O razornosti ove eksplozije u Leštanima se priča i dalje, meštani sumiraju utiske i sabiraju štetu, strahujući da bi moglo doći do novih akcidenata, budući da je ovo treći u nizu koji pamte.

Redakcije raznih listova i televizija istog dana su se uputile na lica mesta, ali im prilaz fabrici nije bio dozvoljen, što je i očekivano imajući u vidu da se neposredno pre toga dogodila eksplozija. Međutim, narednog dana, novinarske ekipe su želele da saznaju nešto više o povređenim radnicima, njihovim iskustvima, povredama i stresu koji su doživeli. Interesovalo ih je i kako je došlo do eksplozije, makar iz ugla onih koji su kobnog dana bili na svojim mestima, ali su nažalost naišli na zid.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zid satkan od straha i strepnje za svoje radno mesto, bezbednost i sigurnost njihovih poslova izgradila je uprava fabrike, od temelja do vrha. Naime, svako ko je u bilo kakvom srodstvu ili poznanstvu sa radnicima fabrike kazao nam je da ne želi da priča sa nama jer se plaše. Na pitanje čega se plaše odgovaraju različito, ali je suština ista.

“Nemojte molim vas da me fotografišete, najljubaznije vas molim. Pričao bih, ali ne smem. Ne želim da dovedem zeta u opasnost. On je jedan od povređenih, trenutno je u bolnici I nadamo se da će danas izaći, ali vam stvarno ne mogu reći ništa više od toga. Znate da je to poluprivatno, a poluvojno, znate i da proizvode oružje, ne želim da imam posla s njima“, kazao nam je preko ograde tihim glasom jedan meštanin Boleča.

Foto: Nova.rs

Drugari jednog od stradalih ispričali su nam svoje viđenje situacije.

„Ja sam ih zvao i pitao, kažu da ne smeju da pričaju. Niko ništa ne sme, pola njih se ni ne seća od traume. Ali, da se ne lažemo, oni su uslovljeni da ne smeju da pričaju, to je jasno“, kaže naš sagovornik blizak jednom od žrtava eksplozije i dodaje: „Čisto sumnjam samo da je njih troje poginulo, kakva je eksplozija bila, sumnjam da je to istina.“

Slične sumnje imaju i meštanke čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini fabrike. Kažu nam da je odranije poznato da se nešto sumnjivo događa u fabrici i prisećaju se eksplozije nakon koje je saopšteno da niko nije nastradao, a celo naselje poznaje i dečka koji je poginuo i njegovu porodicu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šta je to što se krije u firmi „EdePro“, zbog čega je radnicima zaprećeno da će ostati bez posla ukoliko budu razgovarali sa novinarima i kako je uopšte došlo do eksplozije tolike jačine, možda će utvrditi istraga. Možda, jer je zavet ćutanja položen u većini fabrika nemenske industrije, što nam je nažalost pokazalo pređašnje iskustvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare