Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas se nastavlja suđenje za pogibiju dvojice radnika vojne fabrike „Milan Blagojević“ u Lučanima. Pre više od pet godina, od zadobijenih povreda u eksploziji baruta, preminuli su radnici te fabrike Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njihovu smrt su optuženi Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu. 

Sudski postupak je obustavljen protiv Radoša Milovanovića (78), koji je preminuo u aprilu ove godine i nastavljen protiv ostale dvojice optuženih fabričkih rukovodilaca.

Poslednji put sudski pretres je održan 31. avgusta ove godine, kada je novi direktor lučanske fabrike Predarag Ilić, između ostalog, rekao da objekat EO3, u kome se dogodila tragedija, još uvek nema upotrebnu dozvolu i da je proces njenog pribavljanja počeo 2017. godine. 

Takođe, Ilić je kazao da ne zna koliko je baruta bilo kobnog dana u priručnom magacinu na kome je pisalo da je dozvoljeno 450 kilograma, iako su svedoci, tokom ranijh pretresa, tvrdili da je bilo i do 2.000 kilograma.

PROČITAJTE JOŠ

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je tri godine nakon tragedije i to zahvaljujući upornosti porodice nastradalog Milomira Milivojevća koja je prozivala nadležne da bi, usmesto što opstruišu taj postupak i štite dugogodišnjeg i moćnog direktora lučanske fabrike, koji je bio blizak svim vlastima, pa i aktuelnoj vlasti naprednjaka, trebalo da rade svoj posao i da utvrde detalje i oklonosti te tragedije.

Optuženi su, tokom dodašnjeg suđenja, koje je počelo 3. oktobra 2019. godine, negirali krivicu i pored toga što je komisija Ministarstva odbrane utvrdila da se u fabrici nisu sprovodile sve propisane mere zaštite i bezbednosti na radu.

BONUS VIDEO: Fabrika MB Namenska u Lučanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar