Tatjan Mioković Foto: Privatna arhiva/Facebook

Članovi takozvane auto-mafije, čije su vođe Zoran Janković i njegova nevenčana supruga Tatjana Mioković, inače kuma estradne umetnice Lepe Brene, osuđeni su danas pred Specijalnim sudom u Beogradu na zatvorske kazne. Njih dvoje bili su na čelu grupe u Srbiji, a uhapšeni su u zajedničkoj akciji srpske, mađarske i slovačke policije 2015. godine, u kojoj je "palo" 29 osoba, zbog sumnje da su se kao međunarodna organizovana kriminalna grupa bavili krađom i prodajom vozila visoke klase, kao i falsifikovanjem kompletne dokumentacije.

Tatjana, u javnosti poznatija kao kuma pevačice Lepe Brene, osuđena je na dve godine i dva meseca zatvora, kao i novčanu kaznu od 300.000 dinara, dok je njen partner Zoran Janković osuđen je na šest godina i šest meseci zatvora, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Optuženi Milan Jarić prvostepenom presudom osuđen je na tri godine i osam meseci zatvora, kao i novčanu kaznu od 400.000 dinara, Boško Tarajić na pet godina i četiri meseca zatvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara, Zoltan Molnar na dve godine i četiri meseca zatvora i kaznu od 100.000 dinara. Takođe, Mladen Miščević i Ivan Ćirić osuđeni su na po tri godine i šest meseci zatvora i novčane kazne od po 300.000 dinara, a Goran Lovrić na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Tatjana Mioković i Lepa Brena Foto: Privatna arhiva/Facebook

Zaplenjeno 39 kradenih vozila

Ova grupa razbijena je u akciji policije tri države, tokom 2015. godine, zaplenjeno je 39 kradenih vozila, uglavnom nemačkih i italijanskih. Prema navodima optužnice, kriminalna grupa je u Mađarskoj naručivala i prodavala vozila, u Slovačkoj su ih krali, a u četiri radionice u Srbiji falsifikovali su isprave i prekucavali brojeva šasija.

Prema saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, optužnica je podignuta 2016. godine protiv više osoba, a na teret im se stavljalo pranje novca i falsifikovanje isprava.

„Okrivljeni su se teretili da su nakon pribavljanja motornih vozila koja potiču iz krivičnih dela, u okviru organizovane kriminalne grupe, prikrivali njihovo poreklo falsifikovanim ispravama, preduzimali radnje radi carinjenja i potom ova vozila prodavali ostvarujući znatne prihode“, navodilo se u saopštenju tužilaštva.

Ana Bekuta, Miroslav Mrkonjić, Tatjana Mioković i Sonja Vuksanović Foto: Privatna arhiva/Facebook

Član bande propevao u tužilaštvu

Milan Jarić, jedan od uhapšenih članova ove organizacije za preprodaju ukradenih skupocenih vozila, odao je detalje na saslušanju kako je ekipa funkcionisala.

Jarić je na saslušanju u tužilaštvu potvrdio većinu navoda iz krivične prijave, opisujući detaljno šta se dešavalo sa skupocenim automobilima u Srbiji, kako su prepravljeni podaci o njima u dokumentima i na šasijama.

Subotičanin Zoran Janković Kum i njegova nevenčana supruga Tatjana Mioković su na optužnici bili prvoosumnjičeni.

Janković se branio ćutanjem, dok je Tatjana negirala sve navode krivične prijave.

„Nisam kriva i ne znam ništa o tim automobilima“, rekla je Miokovićeva ranije, navodeći da nije imala nikakva saznanja niti veze s prodajom skupocenih automobila.

Tatjan Mioković Foto: Privatna arhiva/Facebook

Jemstvo od dva miliona dinara

Podsetimo, Tatjana Mioković, kuma Lepe Brene, koja je proglašena „kraljicom estradne auto-mafije“ je sa nevenčanim suprugom Zoranom Jankovićem i još osmoro okrivljenih učestvovala u trgovini skupocenim ukradenim automobilima, a bila je zadužena da vodi računa da ih policija ne razotkrije, ali i da finansira falsifikovana dokumenta.

Tatjana je iz pritvora u beogradskom Centralnom zatvoru izašla 10. decembra 2015, kada je sud prihvatio njeno jemstvo u visini od dva miliona dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare