Foto: Privatna arhiva

Zoran Todorović (62), zvani Aćim, iz Mladenovca vlasnik je automobila koji je oblepljen porukama protiv Aleksandra Vučića, a koji mu je oduzet “zbog nepropisnog parkiranja”. Todorović ističe za Nova.rs da, dok je živ, boriće se protiv totalne medijske blokade i nepoštovanja Ustava Srbije o slobodi javnog govora i mišljenja od strane aktuelne vlasti.

Zoran se u fokusu javnosti našao nakon što mu je oduzet automobil koji je bio oblepljen parolama protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a koji mu je potom oduzet iz bizarnog razloga.

Foto: Privatna arhiva

Na početku razgovora, Zoran navodi da torturu proživljava samo zato što misli drugačije.

„Oni ne znaju šta je osnova demokratije. Kod njih nema slobode govora i suprotnog mišljenja, a ko se usudi da proba, ja sam mu primer šta će doživljavati. Po Ustavu Srbije imam pravo na slobodu govora i mišljenja. Automobil je kod njih, i ja verujem da će sada dva, tri meseca da ga zadrže i nešto navodno kontrolišu, ali mene to neće sprečiti. Ja ću na ulicu da izađem i da se borim, jedino mogu da me ubiju“, kaže Aćim.

Foto: Privatna arhiva

Zoranov automobil „lada niva“ duže vreme je patrolirao ulicama Mladenovca, izlepljen transparentima „Čija će deca vraćati Vučićeve dugove?“ i „Vučić je najgori“, a 5. novembra mu je vozilo oduzeto zbog, kako su iz MUP-a saopštili, saobraćajnog prekršaja i „ometanja normalnog odvijanja saobraćaja“.

„Ja se nisam čak ni pogrešno parkirao, samo sam zastao da pronađen mesto, ali ja sam video dve patrole u gradu i znao sam zašto su tu. Njih strahovito moj automobil nervira, što je njihov problem. Navodno su prilikom kontrole broja motora i šasije policajci posumnjali da je broj šasije falsifikovan. Sada mi proveravaju broj motora i broj šasije na automobilu koji košta 1.500 evra i koji godinama bez problema prolazi tehničke preglede, na kome se sve to uredno pregleda“, pojašnjava nam Todorović.

Foto: Privatna arhiva

Zoran tvrdi da se na potez sa automobilom odlučio jer ne može da trpi nepravdu.

„Pa ja nisam penzioner koji gleda „Pink“ i njihove rijalitije za omađijanje naroda koji nema zdravu svet. U Belgiji za kilometar asfaltiranja puta košta do dva miliona, dok u Srbiji to košta osam miliona. Ne da kradu nego uništiše zemlju. Pa ko će da vraća te dugove? Moji unuci i deca? I od čega će se vratiti kada je privreda potpuno uništena. U Mladenovcu su sve firme uništene, narod putuje svaki dan za Beograd da radi. Prodali su fabriku „Petar Drapšin“ kinezima, svaki dan pale neki otpad, zagađuju vazduh, ne može narod da se izbori sa tim dimom i smradom, pa opet niko ne izlazi kada se prijavi jer su svi u sprezi, svi su se ušemili“, kaže očajni Aćim.

Foto: Privatna arhiva

Zoran kaže da su mu dva automobila uništili ispred kuće, kao i je bilo nekoliko fizičkih napada na njega.

„Mene su u Mladenovcu do sada tri puta tukli, lomili su mi rebra na ulici, ali policija jednostavno ništa nije preduzela. Postoji kamera, postoje snimci, ali njih ništa ne zanima. Ne postoji dvojica njih u Srbiji koji imaju četiri jedinice na tablicama, ali policija i tužilaštvo su u sprezi i to nikoga nije zanimalo. To je jedan tabadžija, ali su pogrešili jer ja nisam na ulici da se bijem“, kaže naš sagovornik i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

„Svaki normalan čovek se boji, plašim se da izgubim život od ljudi kao što je Velja Nevolja i razbojnika sličnih njemu, a koji popunjavaju njihove redove i pristalice su ove vlasti. Naravno da se bojim, ali sa druge strane, moj život je u zadnjoj četvrtini, pa ako me ubiju zbog borbe za slobodu, neka ih“.

Inače, zbog javnog nastupa i objave „Vučić je najgori“ koju je Todorović postavio ispred spomenika u Mladenovcu, 7. marta ove godine, izašla je i komunalna inspekcija i u svom rešenju o uklanjanju navela da su objave neprimerenog sadržaja i naložili mu da ukloni natpis. Nakon toga su usledile ucene i maltretiranja od strane lokalne samouprave, koje traju i danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar