Foto: Shutterstock, Nova.rs, MUP Srbije

Činili su najteža krivična dela poput teških ubistava, zaduženi su za sav kokain koji protiče kroz Balkan, upravljaju srpskim i crnogorskim podzemljem, zaleđinu su imali od strane bezbednosnih službi, a iako se činilo da im zakon ne može ništa, neki od njih su završili iza rešetaka. Portal Nova.rs otkriva kako je funkcionisao superkartel, kojim su rukovodili Radoje Zvicer, ozloglaženi vođa "kavčana", čuveni narko-bos Darko Šarić, grupa kasapina Veljka Belivuka i ekipa okupljena oko Nikole Vušovića, zvanog Džoni sa Vračara.

Radoje Zvicer je dobro poznato ime u podzemlju, ali i na stupcima crne hronike. Preživeo je atentat u Kijevu, a nedavno je u medije isplivala lažna informacija da je likvidiran u Panami. Ipak, njegovo ime je trenutno nalik legendi, jer svi pričaju o njemu i kriminalnim delima koje vrši, ali niko ne zna lokaciju na kojoj se nalazi. Takođe, srpsko pravosuđe ga ne tereti ni za jedno teže krivično delo.

Za razliku od toga, naše komšije pokreću istrage, ali i podižu optužnice protiv ozloglašenog kavčanina.

Crna Gora je protiv Zvicera i Slobodana Kašćelana, drugog vođe kavačkog klana, podigla optužnicu zbog stvaranja kriminalne organizacije, ali i zbog organizovanja likvidacije Nikole Stanišića iz Podgorice.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Takođe, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Radoja Zvicera, ali i Darka Šarića za stvaranje kriminalne organizacije i organizovanje ubistva škaljaraca na Krfu – Alana Kožara i Damira Hadžića.

U „lov“ na vođe moćnog klana krenuli su i pravosudni organi Republike Srpske.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Zvicer je osumnjičen u Republici Srpskoj, da je naložio postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila u vlasništvu Ognjena Orašanina zvanog Oras sa Sokoca, navodnog vođu „sokolačkog klana“ koji važi za osobu blisku „škaljarskom klanu“ i saradnika Filipa Koraća. Bomba je bila postavljena ispod suvozačevog sedišta, ali je na vreme primećena i demontirana.

U Srbiji Zvicer je zadobio posebnu medijsku tokom suđenja ozloglašenoj grupi Belivuk-Miljković, koja je ispostava kavačkog klana u Srbiji.

„Zvicer obezbedio pet miliona za svrgavanje vlasti“

Već nakon što je u februaru 2021. godine kriminalna grupa pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića privedena, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo je više puta ime Radoje Zvicera, govoreći o njemu u kontekstu vođe grupe kom su Belivuk i Miljković iz Beograda slali ćevape napravljena od ljudskog mesa. Ovaj detalj ipak, u optužnici podignutoj protiv ove grupe, nikada nije pomenut, kao ni sam Radoje Zvicer.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Tokom suđenja klanu Velje Nevolje, koje traje već tri meseca, i uprkos tome ime Radoja Zvicera je neizostavno. Okrivljeni saradnik Srđan Lalić spominje Zvicera kao „velikog šefa“, osobu koja im je obezbeđivala kokain i nagrađivala ih za uspešne „poslove“, među kojima su i brutalne likvidacije. Takođe, Zvicer je navodno obezbedio kupovinu snajpera koji bi se koristio u „posebnim prilikama“, a plaćen je 12.000 evra.

Klan, koji se tereti za sedam monstruoznih ubistava, otmicu, silovanje, kao i nedozvoljeno posedovanje i stavljanje u promet oružja i droge, je fotografije ubijenih žrtava slao Zviceru putem Skaj aplikacije. Upravo te fotografije Tužilaštvo za organizovani kriminal uzima kao neke od ključnih dokaza protiv ove grupe.

Lalić je o Zviceru pričao ogorčeno, istakao je kako mu je ostao dužan novac, ali i kako se hvalio da ima podršku crnogorskih službi.

Srđan Lalić Foto: MUP Srbije

Vođe kavačkog ogranka u Srbiji Belivuk i Miljković nisu osporili da poznaju Radoja Zvicera, kao i da im je on prijatelj. Posećivali su ga u Crnoj Gori, iako su imali zabranu ulaska u tu zemlju. Kasnije će se ispostaviti da im je taj ulazak omogućen upravo preko veza koje je Zvicer imao sa bezbednosnim službama.

Crnogorska služba „u šaci“ Zvicera

Upravo po njegovom nalogu, pojedini policajci osumnjičeni su da su pratili pripadnike suparničke, škaljarske kriminalne grupe i dojavljivali direktno njemu svaku informaciju koja mu je bila od koristi. Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, to su prvenstveno bili službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović i policajac Ljubo Milović.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Lazović i Milović su u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, a do ovakvih informacija došlo se nakon što je EUROPOL ustupio crnogorskim pravosudnim organima podatke sa „Skaja“ uz savet da se ispita uloga navedenih policajaca u kriminalnim poslovima. Na toj aplikaciji Lazović je koristio nadimke Junior i Komandos, Milović je bio Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita. Europol je utvrdio da je Lazović preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka, dok je Milović imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio skoro 100 hiljada poruka! U njima se jasno vidi kako ugovaraju ilegalne poslove, komentarišu koje su luke „prohodne“ za njihove prekookenske tovare, ali su iz tih komunikacija takođe izuvčene i fotografije.

Na jednoj od njih. koje je objavio Libertas, vide se Marko Miljković, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer i dvojica policajaca kako poziraju u prilično prisnoj atmosferi.

Pročitajte još:

Sa Zvicerom je sem grupe Velje Nevolje, „poslovala“ i ekipa okupljena oko Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara. Interesantno je da Vušovićeva ekipa nije sarađivala sa Belivukom, ali su, prema nezvaničnim informacijama, imali prećutni dogovor da se „ne diraju“.

„Ćopavci“ se sumnjiče za atentat na predsednika

Organizovana kriminalna grupa „Vračarci“, poznati i kao „Ćopavci“ pod vođstvom Nikole Džonija Vušovića koji je u bekstvu, nedavno je uhapšena i tereti se za više likvidacija. Navodno, ova grupa je planirala atentat na predsednika države Aleksandra Vučića, ali za to ne postoji dovoljno dokaza da bi se podigla optužnica.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Klan Belivuk i „Vračarci“ nisu usko sarađivali, ali Lalić je u više navrata spominjao Nikolu Vušovića. „Tračeve“ iz podzemlja, da se ove dve grupe nisu simpatisale, dokazuju i tvrdnje koje je izneo okrivljeni saradnik. On je ispričao kako je Miljković pričao „da su ćopavci nesposobni jer nisu umeli da objasne momku da ubije čoveka“.

Kada su „Vračarci“ uhapšeni 11. novembra ove godine zaplenjena je velika svota novca, a ova grupa slovi za jednu od bogatijih. Oni su prvenstveno dobijali novac od reketiranja, a terete se za tri likvidacije i pet pokušaja ubistva.

Iako međusobno nisu gajili preterane simpatije, sve ukazuje na to da su Vračarci i grupa Velje Nevolje i Mareta Mesara imala istog šefa.

Šarić i Zvicer osumnjičeni za likvidaciju škaljaraca

U kontekstu saradnje sa Zvicerom, pominje se i Darko Šarić, narko-bos kojem se sudi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je pokrenulo istragu protiv Radoja Zvicera, Milan Vujotić, S.K., D.K., M.K., R.Ž., N.S., Lj. M., P.L. i F.K., zbog ubistva „škaljaraca“ Alana Kožara i Damira Hadžića.

Sumnja se da su Zvicer, Vujotić, ali i Darko Šarić organizovali kriminalnu grupu, koja je u leto 2020. godine na Krfu ubila Baranina Kožara i Užičanina Hadžića.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Šarić se u više navrata povezivao sa kavačkim klanom, a izgledi su da u podzemlju mora da se „izabere strana“.

Darko Šarić je nakon sedam godina provedenih u pritvorskoj jedinici pušten u kućni pritvor. Ubrzo nakon toga, on je ponovo uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica za organizovanje kriminalne grupe i jednu likvidaciju.

Iako se o Šariću kao pripadniku kavčana „šuškalo“ već izvestan period, crnogorske službe su ovu tezu i potvrdile. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na iste „strasti“ koje gaje prema švercu kokaina iz Južne Amerike. Iako Šarić nije doveden u vezu ni sa Vušovićem, ni sa Belivukom, sumnje su da je bio bliži ekipi Velje Nevolje.

Kako je nastao kavački klan?

Nakon akcije „Balkanski ratnik“ i raspada grupe Darka Šarića  „škaljarci“ su krenuli u posao šverca kokaina. Posao je išao odlično dok se 2014. godine nije dogodila „Valensija“.

Pripadnici „škaljarskog klana“ su u skladištu u Valensiji pronašli 200 kilograma kokaina za koji nisu znali čiji je. Ispostavilo se da su drogu, bez njihovog znanja, doneli njihovi saradnici. Vođe „škaljaraca“ su im, da bi ih kaznili, oduzeli taj kokain.

Ovaj događaj doveo je do toga da se oštećena strana, ona od koje je uzeta droga, izdvoji iz škaljarske grupe.

„Formiran je kavački klan, na čelu sa Slobodanom Kašćelanom i Radojem Zvicerom“, pisalo je u izveštaju BIA-e.

Nedugo posle toga, početkom 2015, u Beogradu je ubijen čovek iz vrha škaljarskog klana – Goran Radoman. Njegovo ubistvo označilo je početak rata koji je odneo više desetine života i koji još traje.

BONUS VIDEO: VIDEO Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar