Foto: Goran Srdnov/Nemanja Jovanovič/Nova.rs

Novokonstituisani saziv Visokog saveta tužilaštva (VST), koji po novom zakonu čine izabrani članovi nekadašnjeg Državnog veća tužilaca, kao i četvoro “istaknutih pravnika” koje je izabrala Skupština, danas su, s umišljajem i „sveni svog dela čije su izvršenje hteli“ flagrantno prekršili sve moguće zakone i procedure kako bi okončali izbore javnih tužilaca i još jedanput, na mala vrata, progurali i rasporedili partijske kadrove po čitavoj Srbiji.

Ne samo da je opet uz pomoć svojih najbližih saradnika, ustoličenih u foteljama članova VST, uspela da obesmisli poslednju reformu i ustavne promene, glavna tužiteljka u državi Zagorka Dolovac danas je upriličila da se mimio zakona i procedura, po kratkom postupku, okončaju izbori za javne tužioce.

Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac

Naime, pomenuti izbor trebalo je da bude završen još pre nekoliko meseci, kada je i raspisan konkurs, a potom i obavljeno rangiranje i bodovanje svih kandidata. Budući da je sve to obavljeno pod okriljem nekadašnjeg Državnog veća tužilaca, novoformirano telo koje sada čine i istaknuti pravnici, moralo je, po zakonu, da iznova pokrene ceo postupak, a ne da ga nastavi tamo gde je zaustavljen.

Pročitajte još:

To znači da su istaknuti pravnici danas dovedeni u situaciju da biraju one kojima, najprostije rečeno, oči nikada nisu videli, i o čijem radu i programima ne znaju apsolutno ništa. To međutim, nikome od njih nije ni najmanje zasmetalo, a činjenica da su prihvatili da u svemu tome učestvuju, javnosti je samo moglo da pošalje poruku da su svoju funkciju koja im je poverena u VST sumblimirali u jednu konkludentnu radnju – podizanje ruke.

Milovanović napustio sednicu

Kako saznaje „Nova“, ovakvom postupanju na današnjoj sednici glasno se usprotivio izborni član VST iz redova osnovnih javnih tužilaca Predrag Milovanović, javnosti poznat iz slučaja napada i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Tužilac Milovanović pokušao je, kako saznajemo, najpre da upozori kolege iz VST da izbori moraju da se sprovedu po novom zakonu, da su prethodni konkursi morali biti poništeni, kao i da je nedopsutivo da pred nove članove VST bude samo iznesene rang liste koje je ranije formirao DVT i iste stavljene na glasanje.

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Milovanović je takođe podsetio, da je po novom zakonu, za svakog kandidata neophodno pribaviti mišljenje kolegijuma tužilaštva u kom je do tad radio, kao i da za aktuelne kandidate koji se sada biraju, nije pribavljeno nijedno takvo mišljenje“, kazao je za „Novu“ dobro obavšten izvor.

To međutim, kako kaže naš sagovornik nije naišlo na odobravanje većine ostalih članova VST, a najpre glavne tužiteljke.

Pročitajte još:

„Zagorka Dolovac, koja gaji izrazitu netrpeljivost prema Milovanoviću od trenutka kada je većinom glasova svojih kolega postao član najpre DVT, a sad VST, sve vreme njegovog izlaganja je bila okrenuta leđima, sa naočarima za sunce spuštenim preko lica. Uz podršku većine u Savetu, ali i komentare da bi ukidanje konkursa bilo problematično zbog već rangiranih kandidata „kojima ne bi mogli da pogledaju u oči“, Dolovac je uspela da stavi na glasanje staru rang listu. Milovanović je tada rekao da mu savest ne dozvoljava da u svemu tome učestvuje, da neće da krši zakon, pa je ustao i napustio sednicu.“, kaže naš sagovornik, napominjući da je istog trenutka kada su se vrata za njim zatvorila, Dolovac skinula sunčane naočare s glave i zauzela pristojnu sedeću pozu.

On dodaje da je potom usledilo glasanje, a da je protiv svih predloga bio još samo jedan član VST iz redova tužilaca.

„Proguran“ i kum Nenada Stefanovića

Kako će članovi Saveta, kako kaže naš sagovornik, pogledati u oči kolegama koji su uprkos opstanku starih rang-lista, na istim uspeli da potonu na današnjoj sednici, ostalo je nedorečeno. Tako je jedan od ranijih „davljenika“ koji je danas uspeo da ispliva i Lazar Lazović, kum i najbliži saradnik beogradskog višeg tužioca Nenada Stefanovića. Na konkursu za sedam mesta u Višem javnom tužilaštvu, Lazović je najpre bio osmi na rang-listi, a nakon što je jedna kandidatkinja odustala, uspeo je da uđe u prvih sedam.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Da bi pokušali da zamagle ono što je očigledno, sa liste je nestao i jedan tužilac iz Obrenovca, a na njegovo mesto došao je Stefan Petrović, takođe Stefanovićev kadar“, kaže naš sagovornik.

VIDEO: Sa dna rang liste, do vrha najznačajnijeg tužilaštva u državi: Kako je Nenad Stefanović izabran za višeg javnog tužioca u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare