Nenad Stefanović Foto: Medija centar

Sednica Etičkog odbora Državnog veća tužilaca (DVT) , na kojoj bi trebalo da se razmatraju inicijative u vezi sa kršenjem kodeksa nosilaca javnotužilačke funkcije, zakazana je za ponedeljak, saznaje portal Nova.rs.

Kako saznajemo, na dnevnom redu Etičkog odbora trebalo bi da bude i više inicijativa koje su podnete u vezi sa postupanjem višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića, a o čemu je „Nova. rs“ pisala poslednjih nedelja.  Razmatranjem pomenutih inicijativa, Etički odbor bi trebalo da oceni da li je Stefanović prekršio kodeks kako tvrde podnosioci inicijativa, a u zavisnosti od odluke Odbora, biće poznato i da li će se u slučaj uključiti i disciplinski tužilac.

Pročitajte još:

S obzirom na to, da je prema saznanjima „Nove“ podneto više inicijativa protiv Stefanovića, a da bi pre nego što se one nađu pred Odborom, on morao na svaku ponaosob da se pismeno izjasni, nije poznato koliko će tačno njih u ponedeljak biti razmotreno.

Kako saznajemo, predsednica Etičkog odbora Državnog veća tužilaca je zamenica republičkog tužioca Tamara Mirović, dok su ostali članovi Jasmina Kijurski (takođe zamenica iz RJT), Miljko Radisavljević (nekadašnji Specijalni tužilac, a danas zamenik u RJT), Branislava Inić Jašarević (članica Državnog veća tužilaca i zamenica apelacionog tužioca u Novom Sadu), kao i profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu prof. dr Jovan Babić.

Etički odbor odluke donosi većinom glasova svojih članova.

Bonus video: Utisak nedelje – Savović, Majić i Mandić