FOTO: Vesna lalić/Nova.rs, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg, Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije, Goran Srdanov

Disciplinski tužilac Državnog veća tužilaca (DVT) odbacio je prijavu koju je protiv člana tog veća i zamenika tužioca iz Drugog osnovnog tužilaštva Predraga Milovanovića podneo viši tužilac u Beogradu Nenad Stefanović – zbog verbalnog sukoba koji su imali na stepeništu Palate pravde, u novembru prošle godine.

Ovaj neprimereni incident između dvojice nekadašnjih strukovnih saradnika izbio je, podsetimo, nakon što je Milovanović ćutke prošao na hodniku pored Stefanovića, koji je potom počeo da ga verbalno provocira. Po isprobanom receptu, usledile su pretnje u (ne)stilu „je l’ ti bre, znaš ko sam ja“, a potom i pozivanje sudske straže i naredba da isteraju Milovanovića iz zgrade.

Ubrzo je usledila i disciplinska prijava, koju je neizostavno pratio višednevni linč i blaćenje Milovanovića u režimskim medijima.

Pročitajte još:

Stefanovićev finalni pokušaj da Milovanovića optuži za grubo kršenje etičkog kodeksa i dovede u pitanje njegov opstanak u javnotužilačkoj organizaciji, naposletku je propao jer je disciplinski tužilac prijavu ocenio kao neosnovanu.

U odluci u koju je „Nova“ imala uvid, a koju je potpisao zamenik disciplinskog tužioca Miroslav Krkelić, jasno se navodi da sve što je Stefanović naveo u prijavi ne predstavlja grubo kršenje bilo koje odredbe Etičkog kodeksa. U odluci se ne osporava da su tokom verbalne rasprave pale i neke teške reči, ali da su one ipak rezultat konkretnog sukoba, a ne kršenja odredbe o „dužnom poštovanju“.

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, Krkelić je u odluci rekonstruisao čitav događaj, kako iz izjava Stefanovića i Milovanovića, tako i iskaza svedoka. Naime, kritičnog dana, Milovanović je imao suđenje u postupku koji je vođen protiv bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. S obzirom na to da je Milovanović izabran za člana DVT, ovo je jedini predmet koji je zadržao u radu, mimo volje republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Nakon pretresa, uputio se u prostorije svog matičnog Drugog OJT kako bi se javio kolegama, a na stepeništu je sreo Stefanovića pored kog je ćutke prošao. Stefanović mu je osporio što mu nije rekao „dobar dan“, na šta mu je Milovanović odgovorio da posle svega što je priredio, kako njemu lično, tako i brojnim drugim kolegama, nema nameru da mu se javlja. Stefanović se potom pozvao na svoju šefovsku funkciju, a nakon što ni to nije „pokorilo“ Milovanovića, pozvao je sudsku stražu i tražio da ga izbace iz Palate pravde.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Stražar je pokušao da umiri situaciju i isprati Milovanovića do tužilaštva u koje je krenuo. U odlasku Milovanović je opsovao Stefanovića, a potom o čitavom događaju sastavio službenu belešku.

Sukob među njima dvojicom datira godinama unazad, nakon što je Milovanović napustio Udruženje sudija i tužilaca (UST) na čijem je čelu Stefanović, onda kada se isto stavilo u službu dnevne politike i vladajuće kaste, zbog čega je od evropskih udruženja dobilo oznaku „GONGO“. Netrpeljivost je kulminirala kada je Milovanović po stručnim preporukama i ugledu koji ima među kolegama postao istaknuti član nezavisnog Udruženja javnih tužilaca Srbije (UTS), a Stefanović glavni tužilac najbitnijeg tužilaštva u državi – po partijskoj preporuci.

Pročitajte još:

Situaciju je dodatno zaoštravao odnos koji je Stefanović svakodnevno uspostavljao sa svojim „neposlušnim“ zamenicima u VJT, a zbog svakodnevne šikane i progona kojima su bili izloženi, nekoliko njih je trajno napustilo pravosuđe.

VIDEO: Sa dna rang liste, do vrha najznačajnijeg tužilaštva u državi: Kako je Nenad Stefanović izabran za višeg javnog tužioca u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare