OŠ "Dragiša Mišović" u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Grupa učenika je prošle sedmice napala dvanaestogodišnju devojčicu u Osnovnoj školi dr "Dragiša Mišović" i nanela joj telesne povrede.

„Poštovana redakcijo, prošle sedmice grupa dečaka je izudaralo devojčicu. To se dogodilo u četvrtka, dečaci su nabacili jaknu na glavu devojčice i tukli je. Devojčica je peti razred i bila je na pregledu u Domu zdravlja gde su joj konstatovane povrede. Niko nas u školi o tome nije obvestio, samo od dece čujemo nezvanično i da su u strahu. Zašto o tome niko ništa ne izveštava, ima li škola policajca i gde je bio“, kažu zabrinuti roditelji u pismu upućenom našoj redakciji.

Pročitajte još:

Kako smo saznali u Policijskoj upravi Čačak do napada na devojčicu je zaista došlo, a kako napominju, radi se o učenicima koji imaju 12 godina koji nisu krivično odgovorni.

„Policiji je slučaj nasilja prijavljen 28. marta od strane zdravstvenih radnika. Radi se o devojčici starosti 12 godina koja je zadobila lake telesne povrede. Policija je odmah postupala, izašli smo na teren i preduzeli sve mere koje su u našoj nadležnosti. Izveštaj je predat Višem javnom tužilaštvu koje će odlučiti o daljim potezima. Svi akteri ovog slučaja imaju 12 godina i nisu krivično odgovorni“, rekla je za naš portal portparolka PU Čačak.

Iz same škole nismo dobili nikakvu informaciju, da li se sastao tim protiv nasilja, kakve su mere preduzete, da li škola ima školskog policajca i kakve će biti posledice za učenike ali i same roditelje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Načelnica Školske uprave Čačak, Slađana Parezanović kaže za Nova.rs da ju je direktorka ove „kuće znanja“ izvestila o ovom događaju.

„Ona me obavestila o tome, dobila sam sve informacije. Svi postupci su sprivedeni u skladu sa protokolom o postupanju u takvim situacijama. Izrečene su određene mere dečacima koji u tom nemilom događaju učestvovali“, kaže Slađana Parezanović.

Inače, poslednjim zakonskim izmenama predviđena je obaveza roditelja da na poziv škole uzme aktivno učešće u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom i na realizaciju operativnog plana zaštite i plana pojačanog vaspitnog rada. Takođe, obavezno je podnošenje krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja. Predviđene kazne kreću se u rasponu od 10.000 do 100.000 dinara.

VIDEO: Saobraćajna nesreća na auto-putu kod Dobanovaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare