Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe "vračarci", koja se tereti za tri likvidacije i nekoliko pokušaja ubistava, počinje danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Na optuženičkoj klupi će se naći visokopozicionirani pripadnici grupe, sem vođe Nikole Vušovića Džonija, koji je ponovo izbegao hapšenje i krije se na nepoznatoj lokaciji.

Kriminalna grupa „vračarci“ sumnjiči se za ubistva „Pink pantera“ Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe, ali i nekoliko pokušaja ubistva. Na meti ove grupe nalazili se Miloš Nilović Runjo, koji je označe kao pripadnik škaljarskog klana, zatim advokat Arsenije Stefanović.

Foto:MUP Srbije

Organizatorima ove grupe označeni su Vušović i njegov najbliži saradnik Uroš Piperski, a pored njih dvojice grupa je brojala još 36 članova. Među članovima bili su Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Naumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Darko Maletić, Rašo Ban, Đorđe Knežević, Ivo Bukljš, Jovan Bošnjak, Jovica Sovilj, Nikola Kačarević, Lazar Ilić, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Pavlović, Nedeljko Todorović, ali i ostali.

Pročitajte još:

Optuženi će sutra danas na optuženičku klupu, a među njima neće biti vođa grupe, Nikola Vušović poznatiji i kao Džoni sa Vračra. Vušović je ponovo izbegao hapšenje, a pretpostavlja se da godinama nije u Srbiji i da se krije u inostranstvu.

„Specijalizovan“ za komplikovana ubistva

Vušović je odranije poznat istražnim organima i slovi za saradnika kavačkog klana. Mediji su pisali i da je on „specijalizovan“ za komplikovana ubistva. Sve dok nije „pala“ njegova grupa, u Srbiji se za Vušovićem tragalo zbog „dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, ali je ipak oslobođen za to delo.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video/Ilustracija

Sada se susreće sa mnogo težim optužbama, tereti se za čak tri likvidacije čiji je organizator upravo on bio.

Misteriozno pušten na slobodu

U fokusu javnosti našao se pre nekoliko godina, tačnije 2021. kada je hapšen u Dominikanskoj Republici, ali umesto da bude izručen Srbiji koja je i tada tragala za njim, pušten je iz ekstradicionog pritvora. Nikada nije obelodanjeno zbog čega nije izručen .Srbiji i pod kojim okolnostima je pušten na slobodu.

Foot:Richard Pierrin / AFP / Profimedia

O njegovoj daljoj sudbini nije se mnogo toga znalo sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije šokirao izjavom.

„Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović Džoni u Dominikanskoj Republici. Jedan od naslednika vođa kavačkog klana. Bio je u ekstradicionom pritvoru. E on više nije uhapšen“, rekao je Vučić gostujući u emisiji „Ćirilica“ i dodao:

Pročitajte još:

„Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti.“

Vušović je hapšen neposredno pre ubistva predsednika Haitija Žovenela Moiza u brdima iznad Port-o-Prensa 7. jula 2021. godine.

Žovanel Moiz Foto: [e]Luz Sosa / Avalon / Profimedia
Moiza je ubila grupa neidentifikovanih komandosa koji su upali u njegovu privatnu rezidenciju oko 1 sat pole ponoći. Neki od napadača, ali ne svi, govorili su španski, a više desetina osoba je privedeno zbog atentata.

Sumnjalo se da je umešan u ubistvo predsednika Haitija, te da je nakon atentata pobegao, ali je sve ostalo na nivou spekulacija.

Podsetimo, njegova grupa razbijena je krajem 2022. godine u velikoj akciji MUP i BIA. Pripadnici kriminalne grupe otkriveni su zahvaljujući Skaj aplikaciji koju su koristili.

VIDEO: Hapšenje organizovane kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar