Foto: Shutterstock

Srbijom ponovo kruži prevara sa SMS porukama koje šalju prevaranti predstavljajući se kao Pošta Srbije. U poruci koju su građani dobijali navedeno je da isporuka njihovog paketa nije moguća, a u poruci se nalazi i link koji nikako ne treba otvoriti. Pored SMS poruka, prevaranti često pokušavaju da vam ukradu podatke ili sredstva sa računa šaljući imejlove, predstavljajući se kao advokati daljih rođaka koji su iza sebe ostavili nasledstvo ili skrivajući se iza lažnih sajtova i naloga za prodaju.

Poslednja u nizu prevara koja je zadala glavobolje građanima jeste prevara sa SMS porukama koje, kako je u njima navedeno, navodno šalje Pošta Srbije.

„Vaš paket je stigao na skladište i ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molimo vas potvrdite vašu adresu na sledećem linku“, stoji u poruci koja ovih dana stiže na brojeve mnogih korisnika u Srbiji.

Foto: N1

Zbog ovoga su se oglasili i iz Pošte, apelujući na građane da ne upadaju u zamku prevaranata, nikako ne ulaze na linkove koje im stižu i nikako ne unose i ne dele svoje lične podatke.

Ukoliko se ipak dogodi da je korisnik ostavio svoje lične podatke, poput broja bankovnog računa ili kartice, neophodno je da se odmah jave svojoj banci kako bi kartica bila blokirana, a ceo slučaj Nacionalnom CERT-u. Iz Pošte Srbije napominju da nikada ne komuniciraju sa korisnicima na ovaj način, da je jedini njihov jedini legitimni link https://posta.rs/.

Takođe i mnoge banke su zbog ovih poruka obavestili svoje korisnike da nikako ne dele svoje podatke, brojeve računa i slično.

Rođak iz inostranstva

Gotovo da nema internet korisnika kome makar jednom nije stigao imejl od advokata rođaka iz inostranstva koji obaveštava da vam je rođak, za kog niste znali da postoji, poginuo u saobraćajnoj nesreći iza sebe ostavio veliko bogatstvo. Kako nema drugih naslednika, ono bi trebalo da pripadne upravo osobi koja prima mejl.

Reč je o sumanutim svotama novca, a ova metoda poznata je i kao „nigerijska prevara“.

Žrtva prevare treba da snosi navodne troškove oko otvaranja računa, plaćanja taksi i poreza ili uplate određenog depozita, a kada se ove uplate izvrše, navodni advokat prestaje da odgovara na vaše mejlove.

Naručio telefon, stigla mu cigla u kutiji

Od običnih predmeta za kuću, preko garderobe, elektronike, kućnih aparata, ali i nekretnina – sve ovo se danas može kupiti preko interneta, a prodaja razne robe uveliko se preselila i na društvene mreže. Tako je u proteklih nekoliko godina zabeležen porast broja stranica koje, posebno na Instagramu, prodaju različitu robu, a u moru takvih naloga, našli su se i prevaranti koji su uvideli priliku da brzo zarade, varajući korisnike. Zato su oni primeri kada je kupac naručio i platio telefon, a stigla mu cigla, ili je poručio tablet, a u kutiji mu je dostavljena cepanica, postali široko rasporostranjeni.

Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije

Kako bi sprečili da lakoverni korisnici koji ne proveravaju naloge sa kojih naručuju upadnu u zamke prevaranata, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je „crnu listu“ trgovaca koji neregistrovano prodaju robu preko Instagrama na kojoj se trenutno nalazi čak 178 naloga.

Reč je o nalozima koji se mahom bave prodajom garderobe, parfema i suplemenata putem popularne društvene mreže Instagram, a imaju veći broj pratilaca.

Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije

Utvrđeno je da ovi profili ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a iz Organizacije podsećaju da je trgovac koji vrši prodaju putem interneta u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači poslovno ime, adresu, kontakt, matični broj (MB) i poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

„Kupujete na sopstvenu odgovornost“

„Kupovinom od neregistrovanih trgovaca kupujete na sopstvenu odgovornost i u takvim slučajevima nema primene Zakona o zaštiti potrošača. Ovakav način prodaje zadaje najviše problema potrošačima pri ulaganju reklamacija, a nakon toga državi, jer je država oštećena na ime neplaćenog poreza a na kraju i trgovcima, jer se na taj način bore sa nelojalnom konkurencijom. Ovakav vid kupuvine svakako je jeftinija opcija, ali posledice su mnogo skuplje“, upozorava NOPS.

Detaljan spisak možete pogledati u ovom dokumentu.

Lažni prodavac automobila iz inostranstva

Policija je decembra prošle godine obavestila građane da je uhapšen Jagodinac M. J. (39) zbog sumnje da je prevario građane predstavljajući se kao prodavac automobila iz inostranstva.

vračara
vračara

„Na jednom sajtu oglašavao je na prodaju vozila navodno uvezena iz inostranstva, lažno se predstavljao i ugovarao prodaju, zahtevajući da mu kupci pre isporuke uplate avans u iznosu od 3.000 do 7.000 evra, što su oni i učinili. M. J. je potom, kako se sumnja, menjao brojeve telefona i prekidao komunikaciju sa oštećenima kojima vozila nikad nisu isporučena“, navela je policija i pozvala njegove žrtve da se jave.

Vračevi, veštice, beli magovi…

Iako zvuči neverovatno, lakoverni građani i u 2023, godini nasedali su na objave lažnih vračara, belih magova, veštica, proroka i slično koji su obećavali proricanje sudbine, skidanje crne magije u zamenu za veće novčane iznose.  Tako je devojka (19) iz Bačke Palanke uhapšena pod sumnjom da je napravila internet stranicu „otac Aleksej“ na kojoj je postavila fotografiju jednog vladike dovodeći u zabludu građane da je stranica njegova i da može da im reši probleme i skine magiju.

vračara
vračara

Lažnim prikazivanjem činjenica u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, osumnjičena je pokušala da dovede u zabludu tridesetčetvorogodišnjeg muškarca iz Kruševca da joj preda novac od 1.000 do 7.000 evra, u zavisnosti od usluge koju traži. I ovo nije usamljeni slučaj, a iznosi za koje su žrtve prevarene nekada dosežu i više desetina hiljada evra.

Prevare i putem telefona

Da internet prostor nije jedino tlo pogodno za različite prevarante pokazuje i slučaj s kraja prošle godine, kada se povodom brojnih žalbi korisnika oglasio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kako su naveli, prijavljeno im je da su korisnici dobijali pozive od nepoznatih osoba koje su ih upućivali gde mogu da preuzmu svoje penzionerske kartice.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća korisnike koji su podneli prijavu za Penzionersku karticu da svoju karticu mogu lično da preuzmu u filijali ili drugoj organizacionoj jedinici Fonda ili jedinici lokalne samouprave navedenoj u obaveštenju koje dobiju putem poruke na mobilnom telefonu ili u mejlu“, saopštili su tada iz PIO Fonda.

Bonus video: Prevare s hranom sve su češće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar