Siniša Petrić Zenica Foto:MUP Srbije

Siniša Petrić Zenica (38) trebalo bi da tokom februara bude isporučen Bosni i Hercegovini, a on je svojevremeno osuđen za jedno od najmonstuoznijih ubistava na ovim prostorima kada su u januaru 1994. godine, za jednu noć, brutalno ubijene dve porodice. Sam Zenica je hladnokrvno pucao u dečaka koji je u tom momentu imao 11 godina.

Pre nego se udružio sa Lukom Bojovićem i pripadnicima zemunskog klana, Petrić je bio član kriminalne grupe zloglasnog Marinka Magde, koja je tokom novogodišnjih praznika 1994. godine, na severu Srbije i jugu Mađarske, brutalno likvidirala čak 14 ljudi.

Pročitajte još:

Samo u toku jedne noći ubijeno je petoro ljudi, među kojima je bio i dečka od 11 godina. Tada su brutalno likvidirani Vera i Josip Agatić, kao i Milan Petrić, zajedno sa svojom suprugom i sinom Danetom (11). Posebno jezivo bilo je ubistvo Petrića.

Magda je tada ubio roditelje nesrećnog dečaka, a ostali članovi kriminalne grupe rekli su dečaku da se sakrije iza kreveta. Kada su ispreturali kuću i pronašli novac, krenuli su ka izlazu.

Marinko Magda
Marinko Magda Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Kako su mediji ranije pisali, Zenica se u tom trenutku okrenuo i hladnokrvno pucao u dete, a ubice su potom napustile kuću.

Pročitajte još:

Povodom ovog zločina počelo je suđenje, a kada je upitan za razlog ubistva deteta, Petrić je samo kratko odgovorio da je bio nervozan. Tom prilikom osuđen je na smrt zbog teškog ubistva, ali je ova kazna preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Foto:EPA/VICTOR LERENA

Nakon što je dva puta pobegao iz zatvora, njegov trag se izgubio sve do hapšenja u Španiji 2021. godine. Tada je uhapšen u društvu Luke Bojovića, ali i pripadnika „novog zemunskog klana“.

Petrić je presudom nacionalnog suda u Španiji osuđen za organizovani kriminal na pet godina, te za posedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja na 10 godina zatvora.

Foto: Shutterstock

Petrić je tražio da ostatak kazne odsluži u Bosni, a interesantno je i da je njegov bliski saradnik Bojović prošle godine izručen iz Španije Srbiji.

Bojović je u Srbiji slobodan čovek.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare