Marinko Magda
Marinko Magda Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Siniša Petrić zvani Zenica, jedan od najkrvoločnijih ubica sa naših prostora, uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu gde će nastaviti da služi zatvorsku kaznu i kroz nekoliko godina mogao bi biti slobodan čovek. Ova informacija upalila je alarme u regionu jer je reč o kriminalcu čija su zlodela šokirala javnost u Srbiji, a među njima je i ubistvo porodice iz Horgoša, koju je ubila organizovana kriminalna grupa čiji je član.

Vest da Siniša Petrić zvani Zenica stiže u Bosnu i Hercegovinu iz Španije, gde trenutno služi zatvorsku kaznu, potvrđena je za portal Nova.rs iz banjalučkog Okružnog suda, gde nam je rečeno da će Petrić u zatvoru u Foči odslužiti i kaznu na koju je prethodno osuđen u Srbiji. Petrić je prethodno uhapšen u Valensiji zajedno sa pripadnicima takozvanog novog zemunskog klana, koji je predvodio Luka Bojović nakon što je u Srbiji pokrenuta akcija „Balkanski ratnik“ nakon ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Bojović je u Španiji pronašao utočište za odbegle „zemunce“, a sve dok nisu uhapšeni u jednom poznatom restoranu.

Siniša Petrić Zenica Foto:MUP Srbije

Međutim, kriminalna karijera Petrića počinje mnogo ranije. Svojevremeno je bio pripadnik Srpske dobrovoljačke garde, ali i član kriminalne grupe Marinka Magde. Reč je o skupini koja je počinila niz stravičnih zločina, zbog kojih je Petrić kasnije uhapšen i osuđen. Svi zločini ove grupe učinjeni su iz istog motiva – koristoljublja. Takav je bio slučaj ubistva dve porodice u jednoj noći u Subotici 1994. godine.

Marinko Magda
Marinko Magda Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Tog januara 1994. godine subotička policija radila je na rasvetljavanju ubistva koje se dogodilo mesec dana ranije, a Miloš Kordić, tadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u MUP-u Srbije, sada policajac u penziji, za „Politiku” je ispričao kako su saznali za stravičan zločin.

Pročitajte još:

„U toku rada u Crvenki, u prvoj polovini januara 1994. godine, javljeno nam je da hitno odemo na Palić, gde je počinjeno dvostruko ubistvo. U porodičnoj kući, u spavaćoj sobi, bio je ubijen bračni par, Josip i Verica Agatić. Uviđaj nije bio ni pri kraju, kada nam je stiglo obaveštenje o još jednom masakru. U maloj kući, preko puta buvlje pijace u Subotici bila je ubijena porodica Petrić. U sobi na ulazu u kuću, na krevetu, ležalo je beživotno telo maloletnog sina, u sledećoj sobi telo majke, a u spavaćoj sobi telo oca“, prisetio se stravičnog prizora Kordić.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ispostavilo se da je reč o porodicama Petrić, iz koje je ubijen Milan, inače bivši policajac, njegova supruga Stana i njihov desetogodišnji sin Dane. U drugoj kući bili su ubijeni Verica i Josip Agatić.

Prvo što je policajcima „upalo u oko” je premetačina u kući. Takođe, na mestu ubistava porodica Agatić i Petrić, nađen je veliki broj čaura kalibra 7,65 milimetara, koje su prosleđene na balističko veštačenje, a policija je ubrzo utvrdila da su zločini učinjeni istim oružjem.

Foto: Nemanja Jovanović

Cela Subotica brujala je o ubistvima. Policija je radila danonoćno i „obrađivan” je veliki broj osoba, pisala je „Politika“. Iz MUP-a Srbije došao je da pomogne Dragan Mijović, jedan od boljih stručnjaka za poligrafsko testiranje.

„Desetak dana kasnije, u policiju se sam javio Ivan Šinković zvani Ciganj. Nakon kraćeg informativnog razgovora, uputili smo ga na poligraf. Posle izvesnog vremena, na vratima kancelarije pojavio se Mijović s cigaretom u rukama, što mi je bilo čudno jer on ne puši. Rekao mi je: „Izgleda da smo uboli pravu stvar”“, prepričao je Kordić uzbuđenja kolege. Ispostavilo se da je Šinković na poligrafu reagovao na sva pitanja o ubistvima, ali je hteo da razgovara s policajcem koji nije iz Subotice, jer se plaši za sopstvenu bezbednost.

„Nemojte da me potcenjujete”

„Rekao mi je da je glavna osoba u ubistvima bio Marinko Magda, a da su zajedno s njim bili momci iz takozvanih Tigrova, Željka Ražnatovića Arkana. Ispričao je da zna da su oni izvršili više likvidacija u Mađarskoj. Rekao je da mu je Magda posle ubistava dao automatski pištolj „škorpion” kalibra 7,65 milimetara i još jedan pištolj istog kalibra, da ih se „reši” i objasnio gde ih je bacio“, ispričao je sagovornik. Prikupljeno je dovoljno dokaza da policija privede Magdu, a o kakvoj je ličnosti reč, najbolje oslikava jedan raniji susret iz zatvora.

Marinko Magda
Marinko Magda Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

„Magda je ličnost natprosečne inteligencije, životinjskih instinkata, naučen da preživljava legionarski, budući da je bio u Legiji stranaca. S njim smo obavljali razgovore u zatvoru u Segedinu. Sedeo je u sredini ćelije s rukama vezanim lancima. Na pitanje kako je ušao u jednu od kuća, odgovorio je: „Nemojte da me potcenjujete”, preko ruku prebacio je ćebe i posle 15 sekundi, na sveopšte zaprepašćenje, izvukao slobodne ruke“, prepričao je Kordić.

Pročitajte još:

Zbog zločina koje je ova grupa počinila u Subotici, Crvenki i Segedinu 1993. i 1994. godine, Petrić je osuđen najpre na smrtnu kaznu, ali budući da je bio mlad, ta kazna mu je preinačena na 15 godina koje je morao da provede iza rešetaka. Međutim, 1999. godine beži iz zatvora.

Srbija je za njim 2000. godine raspisala poternicu, po kojoj je 2003. uhapšen u Nemačkoj. Posle ekstradicije u Srbiju, Siniša Petrić je smešten u zatvor u Sremskoj Mitrovici, iz kog je pobegao tokom slobodnog vikenda 2007. godine.

O njemu se ništa nije znalo sve do 2012. godine, kada je uhapšen u Španiji s Lukom Bojovićem, gde je osuđen na višegodišnju kaznu.

VIDEO: Pripremno ročište u postupku protiv „vračaraca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare