Foto:EPA/VICTOR LERENA; Goran Stanzl/PIXSELL ; MUP; privatna arhiva

Siniša Petrić zvani Zenica, koji je 2012. godine uhapšen zajedno sa Lukom Bojovićem u španskoj Valensiji, navodno bi 17. januara trebalo da sleti u Sarajevo i odsluži još tri godine zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini, i to na sopstveni zahtev. Okolnosti pod kojima bi to trebalo da se dogodi nisu poznate jer se dosad nadležne institucije nisu oglasile o eventualnom prebačaju, a Petrićev "povratak" otvorio je pitanje gde se danas nalaze najbliži saradnici Luke Bojovića, koji se od prošle godine nalazi na slobodi.

Luka Bojović je 22. novembra 2022. godine slete na beogradski aerodrom „Nikola Tesla„, nakon višegodišnje robije u Španiji. Nakon odslužene dve trećine kazne, Bojović je u Srbiju došao kao slobodan čovek, jer ga država Srbija, koja ga je decenijama označavala kao jednog od najuticajnih vođa balkanskog podzemlja, nije potraživala ni za jedno krivično delo.

Pročitajte još:

Mediji ovih dana pišu da i Siniša Petrić zvani Zenica, još jedan „španski zatvorenik“ koji je uhapšen zajedno sa Bojovićem u Madridu 9. februara 2012. godine, treba da se vrati kući u Bosnu i Hercegodinu, da osluži svoju kaznu do kraja. Petrić bi kaznu, navodno, trebalo da dovrši u zatvoru u Foči.

Siniša Petrić Zenica Foto:MUP Srbije

Petrićev prebačaj otvorio je pitanje gde se danas nalaze najbliži saradnici vođe zemunskog klana, Luke Bojovića.

U Španiji je još ostao Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, još jedan blizak saradnik Bojovića, koji je takođe uhapšen u Madridu. Sva trojica su uhapšena u jednom luksuznom restoranu, gde su jednom nedeljno dolazili da jedu roštilj. Kako je tada medijima rekao konobar koji ih je služio te večeri, bili su redovni gosti a uvek su ručali isto, „crveno meso sa roštilja“.

Prilikom hapšenja nisu pružali otpor, mirno su se predali. Za razliku od Petrića i Bojovića, Milisavljević je u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u atentatu na premijera Zorana Đinđića, kao i nekoliko ubistava koje su počinili pripadnici zemunskkog klana.

Foto:EPA/VICTOR LERENA

Posle hapšenja u Madridu ispostavilo se da se sa Bojovićem, Petrićem i Milisavljevićem u Španiji skrivao još jedan odbegli član zemunskokg klana Milan Jurišić Jure, koga su, kako se sumnjalo, članovi te grupe ubili u trenutku kada su procenili da je počeo previše da priča i da predstavlja opasnost za njih.

Njegovo telo su navodno samleli u mašini za mlevenje mesa, a delove kostiju, koje nisu mogli da unište, bacili su u reku gde su i pronađeni. Ipak, špansko tužilaštvo nije moglo da dokaže da su oni izvršili taj zločin, pa su osuđeni za zločinačko udruživanje, posedovanje oružja i falsifikovanje. Bojović je dobio 18, Petrić 15 a Milisavljević 21 godinu zatvora.

Foto: Printscreen/YouTube/B92

Milisavljević i Bojović su se nalazili zajedno na još jednoj optužnici, srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). Naime, TOK je u februaru 2012. podigao optužnicu protiv Bojovića, Milisavljevića, ali i još nekoliko Zemunaca – Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Njima se na teret stavljalo ubistvo Branka Jeftića Jorge, kao i pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su stradali njihovi telohranitelji. Ipak na kraju, 2015. godine su Bojović i Milosavljević oslobođeni optužbi, dok je Kalinić osuđen na 35, a Simović na 30 godina zatvora.

Miloš Simović Foto:MUP

Po navodima te optužnice TOK-a, Bojović je preuzeo zemunski klan posle smrti dotadašnjih vođa Dušana Spasojevića Dužće i Zorana Lukovića Kuma.

Oni koji nisu pohapšeni posle ubistva premijera Zorana Đinđića, našli su se, kako je stajalo u opštužnici, u ekipi na čijem čelu je bio Bojović. Osim Milisavljevića, Kalinića i Miloša Simovića, tu su bili navodno i Aleksandar Simović, i sada već pokojni Milan Jurišić, Ilija Novović i Cvetko Simić. Novović je ubijen 2009. godine, a njegovo telo je pronađeno, zajedno sa telom Gorana Marića u spaljenom automobilu.

Cvetko Simić je likvidiran u Zagrebu u martu 2010. godine.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Jedan od ljudi koji se najčešće dovodio u vezu sa Lukom Bojovićem je i Filip Korać, koji je navodno zastupao Bojovićeve interese dok je on služio kaznu u Španiji. Korać je nedavno uhapšen u Mađarskoj, oktobra prošle godine, po poternici Francuske.

Ta zemlja ga tereti da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Francuske i Monte Karla a bavili su se švercom i preprodajom kokaina i oružja.

U najkrvavijem sukobu u balkanskom podzemlju, ratu kavačkog i škaljarskog klana, Luka Bojović i njegova ekipa su navodno bili na strani škaljarskog klana, ali se sve to zapravo dešavalo dok je Bojović služio kaznu zatvora u Španiji.

Čini se da se, posle njegovog povratka u Srbiju, situacija nije bitnije promenila i da Bojović nema nameru da učestvuje u tom sukobu.

BONUS VIDEO: Ko je Luka Bojović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare