Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs; Privatna arhiva

„On je tih dečko, pomalo introvertan. Nikada ne bih verovao da je sposoban za takvo ludilo", kaže za "Le soir" drug iz razreda Koste K. (13), koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio osam učenika i čuvara škole, a ranio pet đaka i nastavnicu istorije.

Drug Koste K. bio je tu kada su ga nazvali „štreberom“. Pratio ga je na fudbalske utakmice, a Kosta mu je pričao kako se zabavljao u streljani. Bio je prisutan i na rođendanskoj zabavi prošlog ponedeljka, kada je 13-godišnji Kosta K. rekao slavljeniku da će mu poklon doneti na čas u sredu, 3. maja, na dan koji je tinejdžer odabrao da izvrši svoj smrtonosni plan. Očevim pištoljem ubio je osmoro učenika svojih godina, kao i domara OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Dečak star 13 godina, kao i Kosta, takođe je bio prisutan za vreme pucnjave, u sledećem razredu. Sve je to video i čuo. Danas polaže cvet ispred ulaznih vrata škole.

„Bio je kraj prvog časa, oko 8.35 sati. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo desilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: „Pucaju, bežite, bežite! Naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i video Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubica, saznao sam to kasnije“ rekao je Kostin školski drugar, a prenosi francuski list „Le soir“.

On je potom govorio i o svom odnosu sa Kostom K.

„Bili smo prijatelji dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnajt, igrali smo i fudbal u Tašmajdanskom parku“, naveo je dečak i Kostu opisao kao „mirnog, pristojnog i malo introvertnog“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra fudbal, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja, a drugi ga maltretiraju. Zovu ga „štreber“ jer je odličan učenik koji dobija najviše ocene“, rekao je dečak.

Kostin školski drugar objašnjava da je Kosta K. nedavno tražio da promeni odeljenje kako bi izbegao maltretiranje, ali kako navodi, incidenti su se nastavili i u novom odeljenju.

Dečak je zatim rekao da otac jeste vodio Kostu da puca na poligonu, te da je Kosta pucao i na svog prijatelja na čijem rođendanu je bio dva dana ranije.

„Nije mu doneo rođendanski poklon, a kasnije mu je rekao – dobićeš poklon u sredu u školi“, naveo je dečak i rekao da je on uspeo da se spase tako što je iskočio kroz prozor.

Podsetimo, Kosta K. (13) je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubio osam učenika i čuvar škole, a ranio još pet đaka i nastavnicu istorije.

***

BONUS VIDEO: Baka o svojoj tragično ubijenoj unuci ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare