Vlada Srbije usvojila je juče mere koje je na konferenciji za medije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Među merama koje je Vučić najavio, a koje su i dalje u razmatranju, jeste ona kojom bi se krivična odgovornost spustila sa 14 godina na 12. Ipak, čak i da u nekom trenutku dođe do usvajanja takve mere, u slučaju Koste K, učenika koji je usmrtio devet osoba, a ranio šest u školi "Vladislav Ribnikar", to neće ništa promeniti.

Nakon stravičnog zločina u školi „Vladislav Ribnikar“, kada je Kosta K, koji ima nepunih 14 godina, hicima iz pištolja usmrtio devet osoba, predsednik Srbije najavio je donošenje novih mera u cilju sprečavanja ovakvih zločina.

Jedna od mera koje je Vučić predložio bila je i smanjivanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina. Ova mera nije usvojena, ali je ostala u razmatranju.

Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ipak, i da dođe do promene, u slučaju učenika Koste K. to ništa neće promeniti, iz dva razloga.

Pre svega, učionicu krivičnog dela sudi se po Krivičnom zakoniku koji je važio u trenutku kada se to krivično delo dogodilo. U slučaju učenika odgovornog za masovnu pucnjavu u školi na Vračaru, to znači da on ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

„Na učinioca krivičnog dela koje je predviđeno zakonom sa određenim vremenskim trajanjem primenjuje se taj zakon, bez obzira na to kad mu se sudi, ako tim zakonom nije drukčije određeno“, navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

Takođe, postoji još jedan stav po kome bi se Kosti K. sudilo po postojaćem zakonu.

„Ako je posle izvršenja krivičnog dela izmenjen zakon, jednom ili više puta, primenjuje se zakon koji je najblaži za učinioca“, navodi se.

Šta je usvojeno?

Inače, Vlada je dosad usvojila nekoliko mera.

Pročitajte još:

Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno će pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 20 procenata.

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

MUP će takođe razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4. maja 2023. godine, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Pročitajte još:

Ministarstvo pravde će u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremiti izmene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348.

Podsetimo, Kosta K. upao je u sredu ujutru u školu „Vladislav Ribnikar“ i hicima iz očevog pištolja ubio devet osoba, a šest ranio. Stradalo je osam učenika te škole, sedam devojčica i jedan dečak, kao i portir.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kosta K. je zločin duže od mesec dana planirao, a u njegovom stanu pronađen je spisak osoba koje je planirao da likvidira. Kobnog dana došao je s pištoljem u školu, dva šaržera, i na samom ulazu ubio portira koji je pokušao da ga spreči.

Kosta K. se trenutno nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju. Nije poznato kakve će posledice snositi, jer nema navršenih 14 godina.

Sa druge strane, njegovom ocu je određen pritvor zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti. Takođe, tereti se da je postupio suprotno Zakonu o oružju i municiji.

Samo dan kasnije nakon pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“ dogodio se masakr u u selima kod Mladenovca, kada je U. B. (21) hicima iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14.

VIDEO: Kako sačuvati pshičku stabilnost dece i odraslih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare