Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages;:instagram.com/aleksandar_kk;Antonio Ahel/ATAImages; Amir Hamzagic/ATAImages;Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima, a optuženi su, kako se sumnja, pomenuti novac ulagali u nekretnine, automobile i satove. Tokom istrage saslušan je i poznati ugostitelj Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac, koji je govorio o tome kako je upoznao vođe klana, Belivuka i Miljkovića, ali i kako je sarađivao sa biznismenom Aleksandrom Papićem.

Miljković, Belivuk, njihove supruge Bojana i Tanja, kao i ostali okrivljeni terete se novom optužnicom za pranje, a reč je o finansijskoj istrazi protiv ove grupe. Veliki broj svedoka ispitan je tokom istrage, među njima i poznati ugostitelj Aca Bosanac, koji je grupu Veljka Belivuka unajmio kao obezbeđenje u svojim lokalima. Kajmaković je tokom saslušanja govorio i o biznismenu Aleksandru Papiću, sa kojim je planirao da uđe u posao oko lokala na Trgu Republike.

Aleksandar Kajmaković Foto:instagram.com/aleksandar_kk

Kajmaković je na samom početku ispričao da se bavi ugostiteljstvom i da u Beogradu drži 13, 14 lokala. Radi u njima kao vlasnik i menadžer, a Belivuka i Miljkovića je upoznao zbog poslova obezbeđenja lokala i to 2019.godine. Ispričao je da je dobio preporuku da oni rade najbolje obezbeđenje, pošto su navijači često dolazili i pravili probleme po njegovim lokalima. Odgovorajući na pitanje odakle zna da oni drže obezbeđenje, rekao je da se to „zna po gradu“. Rekao je da sa njima nije bilo problema i dodao da su sem „La Fajeta“ obezbeđivali i „Temperament“, „Port“, a trebalo je i klub „Kasina“.

Kajmaković je tokom saslušanja upitan za izvesnog ugostitelja Eduarda L.J., koji je takođe saslušan tokom istrage protiv Belivuka i koji je u svom iskazu optužio Acu Bosanca, kao i biznismena Aleksandra Papića, da su mu poslali Belivuka i Miljkovića kako bi ga izbacili iz lokala na Trgu Republike.

Kajmaković je izjavio da poznaje Eduara L. J, da je on godinama držao lokal na Trgu Republike, te da zna da je Aleksandar Papić raskinuo njegov ugovor sa firmom „Ineks“. Istakao je da ga je Papić potom pitao da li on želi da preuzme taj ugovor i tu otvori lokal.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

Na pitanje tužioca odakle poznaje Papića, svedok je odgovorio da ga poznaje preko Nebojše Stefanovića. Kajmaković je rekao i da je Papić i sam držao lokale, i to „Raspućin“, „Modu“ i „Ćirilicu“, te da mu je za ova poslednja dva nudio da uđe u njih, ali je on odbio.

Potom je u iskazu govorio o spornom lokalu na Trgu Republike.

„Što se tiče Italijanovog (Eduardo L. J.) lokala, Papić je Kajmakoviću rekao da je njemu raskinut ugovor i pitao je svedoka da li hoće sa njm tamo da otvori neki lokal. Svedok mu je odgovorio da je to dobar lokal i složio se sa tim, pa su sklopili neki interni dogovor. Papić mu je rekao da će Italijan izaći brzo. Ipak, posle jedno mesec dana Papić mu je rekao da Italijan neće da izađe iz lokala zato što je Joca Amsterdam (Sreten Jocić) u priči sa njim i da drže zajedno lokal. Rekao mu je da treba da se plati da bi oni izašli, i to 200.000 evra. Pitao je Papića da li je to sigurno, a Papić mu je rekao da jeste, da spremi pare, a da će oni izaći“, navodi se u optužnici, odnosno u Kajmakovićevom iskazu.

Foto:zvezdara.sns.org.rs/Aleksandar Papić (prvi sa leve strane), Nebojša Stefanović

Kajmaković je dao novac, međutim, narednih mesec ili dva ništa se nije dešavalo. Papić mu je govorio da će biti danas, sutra, a nakon izvesnog vremena, Acu Bosanca su kontaktirali Belivuk i Miljković.

Rekli su mu da taj lokal na Trgu Republike drži njihov drug, izvesni Teša, sa Eduardom L. J, i da mogu da mu organizuju sastanak s njim. Na sastanku je Teša rekao da neće da izađu iz lokala.

Pročitajte još:

Ipak, nakon nekog vremena situacija se promenila i rečeno mu je da će oni izaći iz lokala za 250.000 evra, a da će Papić dati još para, kao i lokal u nameri da Italijan prepusti lokal na Trgu Republike.

„Papić je u to vreme imao pozicije jer je njegov čovek bio direktor „Ineksa“. Papić mu je lično rekao da je postavio tog čoveka za direktora „Ineksa“. Nije hteo da odbije saradnju sa Papićem, jer je u tom slučaju mogao da dobije raciju u lokalima ili neke druge probleme. Znao je da je Papič dobar sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Na pitanje tužioca da li je Papić organizovao te racіje o kojima priča, svedok je odgovorio da je bukvalno bilo ako se ne radi sa njim, on je u stanju da to uradi“, navodi se u Kajmakovićevom iskazu.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kajmaković je izjavio i da je tokom 2017. i 2018. imao velike racije u svojim lokalima, a na pitanje zašto se to dešavalo izjavio je da ima više verzija, između ostalog i jer je Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP, mislila da je on saradnik Alaža Kožara, škaljarca koji je u međuvremenu ubijen.

„Na pitanje ko mu je rekao da ona misli da je saradnik Alana Kožara, Kajmaković je odgovorio da mu je to rekla lično Dijana Hrkalović i pitala ga da li Kožar koristi neki od njegovih stanova, pošto je on državni neprijatelj. Kajmaković je rekao da se ona srela sa njim u liftu jer se doselila u njegov ulaz i da mu je tada rekla. Te racije su mu pravljene iako on ništa nije zgrešio“, navodi se u iskazu Kajmakovića.

Stefanoviću se požalio na racije

Tokom saslušanja Kajmaković je izjavio i da se situacija promenila nakon što je upoznao Nebojšu Stefanovića i kada mu se požalio na racije.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Nebojša mu je rekao da mora da vidi sa Dijanom, nakon čega mu je ona saopštila da imaju te informacije o Kajmakoviću i da moraju da provere da li je to istina. Kad su proverili da nije istina, onda je bilo „nikom ništa“. Tada su svedoka upoznali sa Acom Papićem i Kajmaković je znao da on može da mu napravi raciju kad hoće. Na pitanje tužioca koliko je svedok na kraju dao para za lokal na Trgu Republike, Kajmaković je izjavio da je dao ukupno negde 350.000-400.000 evra“, navodi se u optužnici.

Pročitajte još:

Nakon što je svedoku predočen deo iskaza Papića u kome je rekao da ne poznaje Eduarda L. J. i da nikad nije radio nešto u vezi sa „Ineksovim“ restoranom na Trgu Republike, kao i da poznaje Acu Bosanca, ali da nikad nisu imali poslovni aranžman vezan za „Ineks“, Kajmaković je odgovorio da to nije istina, i da je sve možda bila Papićeva prevara.

Istakao je i da je čuo da Eduardo L. J. pričao po gradu da nije dobio novac, te je Kajmaković još jednom naveo da je novac dao, ali je išao preko posrednika. Odnosno, sa Eduardom se nije viđao. O navodima Eduarda L. J. da je Kajmaković dao 250.000 ili 300.000 evra Belivuku i Miljkoviću da ga izbace iz lokala, Aca Bosanac je negirao da je to učinio.

Kajmaković je istakao i da ne zna ko je danas vlasnik pomenutog lokala, da je čuo po gradu da je Papić i izvesni Strahinja Danilović, koga je upoznao upravo preko Papića i koji se u to vreme predstavljao kao direktor „Ineksa“.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Podsetimo, tokom istrage pranja novca protiv klana Belivuk-Miljković svedočio je i pomenuti biznismen Aleksandar Papić jer su ga vođe klana označile osobom koja im je davala novac za usluge koje su, kako tvrde, činili za Srpsku naprednu stranku (SNS).

Potvrđena optužnica za pranje para

Inače, tokom prošle nedelje potvrđena je nova optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i ostalih optuženih.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocene predmete, ali i automobile. Prilikom hapšenja kod njih je zaplenjen novac, ali se pretpostavlja da to nije ni deo novca koji su proteklih godina „zaradili“ činjenjem krivičnih dela.

VIDEO: AUDIO – Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare