Foto: Oleg Jerković; Stefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Profesor i bivši potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić saslušan je u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal povodom istrage pranje novca, a za koje se terete vođe kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković, njihove supruge Bojana i Tanja, ali i ostali optuženi. Vuletić je govorio o poznastvu sa vođama klana, a dotakao se i Belivukovih izjava o Aleksandru Vučiću iz 2019. godine u kojoj govori da bi za predsednika Srbije sve uradio.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici, koja je potvrđena 18. januara, tereti Belivuka i Miljkovića, vođe zloglasnog klana koji je optužen za ubistva, otmice, trgovinu drogom i oružjem, da su prljav novac zarađen od kriminala u legalne tokove pokušavali da ubace kupovinom stanova, kuća, placeva, automobila i satova.

Tokom istrage svedočio je i Vuletić koji je govorio o poznanstvu sa vođama klana, generalnom direktoru FK Partizan Milošu Vazuri, ali i o Belivukovim svojevremenim hvalospevima na račun predsednika Srbije.

Vuletić: Vazura je odbio da se obori Zvezdina titula
Foto: Oleg Jerković

Na samom početku svedočenja, Vuletić je naveo da je od 2014. godine do 2016. godine obavljao funkciju predsednika Nadzornog odbora FК Partizan, a od 2016. godine do 2021. godine bio je na funkciji potpredsednika Upravnog odbora, kao i član Upravnog odbora Jugoslovenskog sportskog društva (JSD) Partizan.

U optužnici, u koju je Nova.rs imala uvid, citirani su delovi njegovog iskaza.

Pročitajte još:

„Radeći u Partizanu, Vuletić je rekao da je imao vrlo intenzivnu komunikaciju sa navijačima, i da osumnjičene Veljka Belivuka i Marka Miljkovića poznaje, dok Filipa Ivanovskog (takođe optuženog) po imenu i prezimenu ne poznaje. Funkcija koju je obavljao u Partizanu podrazumevala je komunikaciju sa navijačkim grupama u odnosu na sve stvari koje su se ticale svakodnevnih događaja, kao što su putovanja na gostovanja, stvari koje su se dešavale prema UEFA i drugo. U okviru svoje fukcije imao je kontakte sa navijačkim grupama koje su imale predstavnike u Skupštini FК Partizan, imajući u vidu da Skupština ima četiri člana iz navijačkih grupa koje učestvuju u radu. Sa Belivukom i Miljkovićem imao je kontakte s obzirom na to da je kao potpredsednik za pravna pitanja imao obavezu da razgovara sa navijačkim grupama u pogledu njihovog učešća u skupštinskim i ostalim poslovima koji se tiču Partizana, kao i vezano za sve aktivnosti navijača koje se tiču putovanja, pribavljanja karata, koreografije i drugih aktivnosti“, navodi se u iskazu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li su Belivuk i Miljković imali neki radni odnos u Partizanu, Vuletić je negirao i rekao da su oni bili predstavnici navijača u Skupštini, a to nije funkcija koja je plaćena.

Međutim, tužilaštvo je Vuletiću predočilo da se Belivuk izjasnio da radi u JSD Partizan sa mesečnom zaradom od 40.000 dinara.

„Dajući lične podatke, Belivuk se izjasnio da se izdržava od zarade koju ostvaruje kao prodavac ulaznica u FК Partizan koja na mesečnom nivou iznosi između 30.000 i 40.000 dinara, te da je, iznoseći svoju odbranu u tom predmetu, navodio da se viđao sa Milošem Vazurom i odlazio na stadion FК Partizan. Takođe, Bojana Belivuk je dajući odbranu u ovom postupku izjavila da je njen suprug Veljko radio na poslovima obezbeđenja na utakmicama. Vuletić je na ove navode izjavio da nema saznanja da li je Belivuk nekada radio u JSD Partizan, jer to nije bilo u nadležnosti Upravnog odbora, već generalnog sekretara sportskog društva“, navodi se u spisima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Vuletić je izjavio da je neposrednim opažanjem video da Belivuk jeste radio na poslovima obezbeđenja i prodaje karata za utakmice u inostranstvu, ali ne zna da li je imao bilo kakav ugovor sa Partizanom i da li je primao novac za to što je radio.

„Na pitanje da li su navijači imali sastanke sa generalnim direktorom FК Partizan Milošem Vazurom i ako jesu, da li je prisustvovao tim sastancima, Vuletić je izjavio da su navijači imali sastanke s njim, ali da on gotovo nikad nije prisustvovao istim. Vuletić je odgovorio i da ima saznanja da je navijačima davan novac na tim sastancima, s tim što je generalni direktor sastanke sa navijačkim grupama obavljao u svojoj kancelariji nasamo. Dešavalo se da kad dođe u Partizan sretne vođe navijača koje izlaze sa sastanka, a kada uđe kod generalnog direktora, direktor mu ispriča kako je izgledao taj sastanak. Direktor mu je tada pričao da postoji interes Partizana da sa navijačkim grupama ostvari dobar odnos koji bi podrazumevao njihove konstruktivne delatnosti u Partizanu, a ne da klub dođe u poziciju da navijači na domaćim gostovanjima ili u inostranstvu prave neke ispade. O tome je razgovarao sa vođama navijača. Generalni direktor mu je lično saopštio da je davao novac navijačima i to negde otprilike 100.000 evra godišnje, a među vođama navijača nalazili su se i Belivuk i Miljković“, navodi se u iskazu profesora Vuletića.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Nakon što mu je Vazura saopštio da daje novac navijačima, Vuletić je naveii da mu je, kao pravnik, skrenuo pažnju da to nije zakonito. Ipak, Vazura odgovorio da je to iznad interesa zakona i da je to interes Partizana.

„Dodao je da je i Vazura kolega pravnik, pa bi to trebalo i sam da zna. Nakon što je Vuletiću predočen dopis FК Partizan u kome stoji da Veljko Belivuk nikad nije bio angažovan od strane FК Partizan po bilo kom pravnom osnovu, svedok je izjavio da su takva i njegova saznanja. U tom dopisu se tvrdi da FК Partizan nije imao formalno veze sa njima, i to isto tvrdi i Vuletić, jer ne postoji nikakav ugovor u tom pogledu, ali faktički jeste imao veze sa njima“, navodi se u iskazu.

Pročitajte još:

Vuletić je na pitanje ko je doneo odluku da se navijačima da prostor na stadionu Partizan izjavio da je to verovatno učinio onaj ko je bio zakupac tog prostora, a to je od juna 2017. godine Milorad Pušica, u to vreme član Glavnog odbora SNS-a.

„Njemu je odlukom Upravnog odbora dat taj prostor u zakup, o čemu postoji ugovor. Na pitanje da li su navijači imali kontakte sa КК Partizan, svedok je izjavio da zna da su imali kontakte sa svim sekcijama Partizana, ali da ne zna više od toga jer nije bio član nijedne sekcije sem FК Partizan“, navedeno je u optužnici.

SNS imao uticaj na dešavanja u Partizanu

Vuletiću je pitanja na saslušanju postavljao i Belivuk.

„Na pitanje Veljka Belivuka da li su oni nekoga reketirali na stadionu ili im je Vazura davao novac zarad boljeg funkcionisanja tribine i kluba, svedok je izjavio da je Vazura uvek pominjao da je to pokušaj harmonizacije odnosa između navijačkih grupa i FК Partizan kao institucije. Belivuk je upitao Vuletića i da li je nekada video da je politika imala uticaj na tribinu, fudbalske klubove ili JSD, Vuletić je odgovorio da je politika imala uticaj u dobroj meri. Istakao je I da je vladajuća SNS imala uticaj u dobroj meri. Belivuk je takođe upitao Vuletića i da li mu je poznato da je on bio uključen u rad SNS-a i zastupao njihove interese na stadionu Partizan i tribini, na šta je Vuletić pozitivno odgovorio i dodao da mu je poznata Belivukova izjava iz 2019. godine koju je citirao: ‘Sve, sve, sve na stranu, ali ja bih poginuo za Aleksandra Vučića'“, istakao je Vuletić u svom iskazu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić je tokom iskaza u tužilaštvu rekao i da je 9. februara 2021. godine podneo ostavku na sve funkcije (pet dana nakon hapšenja članova kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića), ali da sa tim navijači nemaju nikakve veze.

Kako je istakao, ušao je u sukob sa predsednikom Upravnog odbora FК „Partizan“ Miloradom Vučelićem, koji mu je dao rok da odluči hoće li podneti ostavku ili će biti pokrenuta procedura njegovog smenjivanja.

VIDEO: AUDIO – Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare