Foto: Vesna Lalić

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Marka Drakule zbog sumnje da je pokušao da ubije Lazara Vukićevića, 7. oktobra 2019. godine, kada je na Vračaru pod njegov "porše" postavio eksploziv.

Vukičevića su međutim godinu dana kasnije ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka u kući u Ritopeku, i uskoro treba da im počne suđenje pripremnim ročištem u Specijalnim sudom zbog tog i još četiri brutalna ubistva.

Optužnica protiv Drakule, podneta je Višem sudu na potvrđivanje, rečeno je Tanjugu u Višem tužilaštvu.

Sumnja se da je Drakula, koji je u pritvoru zbog drugog predmeta, podmetnuo eksplozivnu napravu ispod Vukičevićevog „poršea“, a kad je Vukičević bio u blizini aktivirao je eksploziv daljinski.

Vukičevića je odbacila detonacija i tada je prošao je sa lakim povredama, ali je njegov porše potpuno uništen.

Takođe eksplozijom je pričinjena velika materijalna šteta na više vozila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini.

Drakula se u istrazi branio ćutanjem, odnosno iskoristio zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Na teret mu se stavljaju krivična dela: teško ubistva u pokušaju za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina i teško delo protiv opšte sigurnosti za koje preti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Drakula je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je u decembru 2019. godine hteo da otruje navodnog vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića cijanidom, dok je bio u Okružnom zatvoru u Beogradu u ekstradicionom pritvoru gde je čekao izručenje Crnoj Gori.

Te optužbe su otpale i sada mu se sudi za napad na policajca, a zajedno sa saradnicima i za krivična dela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006. godine.

BONUS VIDEO: Koliko traju suđenja u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram