Foto: N1, Privatna arhiva, Printscreen/YouTube

Masovna hapšenja dilera narkotika, među kojima su čak i policijski službenici, nestanak označenih pripadnika navijačkih i huliganskih grupa, ali i krvavi revolveraški ili pak bombaški obračuni, događaji su koji poslednjih dana potresaju sve veće gradove u Srbiji, a posebno prestonicu. Sve to nameće utisak da se u srpskom podzemlju nešto ozbiljno događa, na šta ukazuju najpre misteriozni nestanci navijača, ali i sve glasnije spekulacije o grupnom "otkazivanju poslušnosti", ali i njihovoj međusobnoj sve dubljoj i nepremostivoj podeli.

Pažnju na navijače skrenulo je pokušaj ubistva Aleksandra Šarca u garaži TC Ušće, koji je navodno bio u sukobu sa pojedinim navijačkim vođama. Teorija i spekulacija o tome šta se krije iza svih ovih događaja, ima nebrojano, a najglasnija je ona da sve zapravo ima veze sa trenutnim stanjem u državi i predstojećim kadrovskim promenama. Upravo je ta teorija najodgovornija za činjenicu što su u žiži javnosti upravo događaji  sa kojima se povezuju navijačke grupe, a posebno nestanci dvojice njihovih – Gorana Veličkovića Goksija i Lazara Vukićevića.

Goran Veličković Goksi

Goran Veličković Goksi (33) nestao je 3. avgusta u centru Beograda i od tada mu se gubi svaki trag. Goksi je od ranije poznat policiji, ali i javnosti, kao jedan od vođa navijača Partizana. Zajedno sa Milošem Radosavljevićem Kimijem povukao se sa južne tribine i osnovao navijačku grupu „Partizanovci“, koja je poslednjih meseci neaktivna. Pre nestanka, Veličković se nalazio u Centralnom zatvoru jer je protiv njega vođen istražni postupak, ali je iz pritvora izašao u martu.

Pre nekoliko dana, prema informacijama koje su se pojavile u medijima, a na koje MUP još uvek nije reagovao, nestao je i Lazar Vukićević, koji se takođe dovodio u vezu sa navijačko-kriminalnim poslovima. Postao je poznat nakon što je iz pištolja ranio Nikolu Vavića, brata tada vođe navijačke grupe sa juga „Alkatraz“ Aleksandra Vavića, i Miloša Nikolića januara 2017. godine u jednom klubu na Terazijama. Motiv pucnjave navodno je bio raniji sukob, a Vukićević je u avgustu 2017. godine sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice kojim je osuđen na godinu i osam meseci zatvora.

Tri meseca nakon što je odslužio kaznu, 7. oktobra 2019. godine, „porše“ njegovog oca Milorada Vukićevića dignut je u vazduh, a sumnjalo se da je bomba bila namenjena upravo Lazaru. Pukom srećom, zbog nestručno postavljenog eksploziva, Vukićević je izbegao smrt. Samo tri nedelje kasnije, usledio je novi navijački obračun, u kome je, slučajno ili ne, ubijen jedan od vođa „Alkatraza“ Ljubomir Marković Kića (37).

Ljubomir Marković Kića

Marković je ubijen ispred benzinske pumpe u beogradskom naselju Pašino brdo, a likvidator, koji još uvek nije otkriven, ispalio je u njega najmanje šest hitaca. Prema informacijama izvora Blica, ubica je imao dobru logističku podršku jer je krenuo u napad uprkos mnogobrojnim kamerama postavljenim u okolini.

Pokušaj ubistva Aleksandra Šarca

Foto: Instagram/duh.grobarstva

Početkom septembra na Instagram profilu „Duh.grobarstva“, pojavio se tekst sa prizvukom pretnji Aleksandru Šarcu, koji je u subotu teško povređen nakon što mu je za sada nepoznati napadač ispalio dva hica u glavu. Sudeći po drugim fotografijama i povezanim sajtovima, iza ovog Instagram profila stoje pripadnici navijačke grupe Partizana „Južna strana“. Sa ovom grupom, kako je Nova.rs već pisala, navodno se dovodi u vezu Veljko Belivuk, zvani Velja nevolja, vođa „Janjičara“.

Pojedini mediji su nakon zločina izveštavali da je Marković ubijen jer je nameravao da formira novu navijačku grupu sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe „Šedouz“, koji je preminuo tri nedelje pre ubistva Markovića, od srčanog udara u teretani. Ostvarivanje plana navodno je nastavio njegov brat, a ubrzano okupljanje pripadnika, uzbunilo je navodno druge grupe. Posle Kićinog ubistva, manja grupa koju je predvodio njegov prijatelj Vladimir Maljković, bivši istaknuti član „Alkatraza“, napustila je jednu utakmicu, zajedno sa poznatim navijačem Milošem Radisavljevićem Kimijem. Upravo je njegova grupa potvrdila da se nešto događa među Partizanovim navijačima, kada su na utakmici u decembru prošle godine razvili transparent na kom je pisalo „Ovaj stadion više nije mesto za navijače Partizana“.

Foto: Printscreen/YouTube/Miloš Radisavljević Kimi

Nakon ovih dešavanja, početkom januara 2020. godine pojavio se video snimak na kom vođa „Partizanovaca“ Rade Petrović, koji je bio u jako dobrim odnosima sa ubijenim Markovićem, izjavljuje da je zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem izdao Partizan. Potom se pojavio još jedan snimak, na kome se vidi kako govori Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, vođa „Janjičara“ a tada „Princip“, koji pozdravlja Kimija i poručuje mu da je on „sledeći“ i kako treba da se spremi za njihov dolazak.

Veljko Belivuk

Sukob između navijača otpočeo je kada su Petrović i Kimi pokušali da osvoje južnu tribinu dovođenjem Splićana, a što se završilo krvavo. Upravo tada su i proterani, a tribinu su, prema pisanju medija zauzeli  “Janjičari“ i “Alkatraz“.

 

Ko je Velja nevolja

Veljko Belivuk, vođa „Janjičara“, odnosno „Principa“, poznat je čitavoj javnosti zbog više krivičnih dela. On je, podsetimo, početkom 2017. uhapšen zbog sumnje da je ubio karatistu Vlastimira Miloševića u centru Beograda, ali je nakon istrage optužen za pomaganje. Nakon sudskog postupka oslobođen je krivice. Iako nezaposlen, kako je navodio pred sudom, sa primanjima od oko 30.000 dinara, Belivuka je tokom postupka branio tim od pet uticajnih advokata. Sem toga, on je osuđivan na pet meseci zatvora zbog napada na dvojicu maloletnika na splavu “Blejvoč”, ali i na godinu dana kućnog zatvora zbog prebijanja članova obezbeđenja bivšeg direktora FK Partizana Miloša Vazure.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare