Foto: Nova.rs, Shutterstock

U optužnici protiv Uroša Pašajlića koji je optužen za nasilje u porodici jer je godinu dana držao ćerku (8) zatočenu u stanu, prema saznanjima portala Nova.rs, nigde se ne pominje odgovornost institucija koje su u ovm slučaju zakazale. Navodi se na koji je način Pašajlić zanemarivao i zlostavljao ćerku, ali ne i u kojim situacijama i kada nadležne ustanove nisu reagovale i tako zaštitile dete.

U optužnici je do detalja opisano u kakvim uslovima je držana devojčica, ali se ne pominju propusti i odgovrnost ni Gradskog centra za socijalni rad Beograd, domova zdravlja Zvezdara i Palilula, Uprave Gradske opštine Zvezdara kao ni drugih institucija koje su u ovom slučaju zakazale i snose takođe odgovornost.

Foto:Facebook/Urosh MX

Devojčica je po rođenju jedno vreme provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj ulici, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika.

„Dva odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Palilula i Zvezdara, radila su sa porodicom koja se nalazi u njihovoj evidenciji od rođenja deteta. Centar za socijalni rad podneo je zahtev za lišavanje prava da otac i majka devojčice budu roditelji. 2017. godine je na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Uroš Pašajlić ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad devojčicom, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu“, navodi naš izvor.

Zvezdara porodično nasilje Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon toga Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara je 2020. godine policija obavestila da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta.

„Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Posle toga više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju“.

Takođe, nije poznato da li je dete lečeno u domovima zdravlja Zvezdara i Palilula, kao ni da li su zdravstveni radnici primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja po pitanju zdravstvenog statusa deteta, da li je uredno vakcinisano i da li je, ukoliko je uočeno, nasilje odnosno zanemarivanje prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.

Uprava Gradske opštine Zvezdara nije vodila računa da li devojčica pohađa osnovnu školu, kao ni da li je prethodno pohađala pripremni predškolski program.

Zvezdara porodično nasilje Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U optužnici koju je protiv Pašajlića podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, prema našim nezvaničnim saznanjima, navodi se da je Uroš bio zavistan od kokaina, da je devojčicu ostavljao često samu u stanu bez ikakvog nadzora i roditeljske brige.

„On je često ostavljao svoju ćerku u stanu, bez nadzora i roditeljske brige. On je od 19. marta do 25. marta dete držao samo zaključano u stanu bez hrane, vode i grejanja. Usled čega je dete dovedeno u stanje visokog stepena ugroženosti za život i zdravlje, neuhranjenosti, iznemoglosti, dehidratacije i higijenske zapuštenosti“, navodi se u optužnici protiv oca monstruma.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će zatražiti maksimalnu kaznu zatvora za Pašajlića od 14 godina i šest meseci.

Foto:Facebook/Urosh MX

Podsetimo, za zlostavljanje devojčice saznalo se nakon što je partnerka Pašajlića, Ivana L. (46) prijavila nasilje koje je trpela. Ona je tada ispričala da zna da optuženi ima ćerku koju drži u zatočeništvu, ali nije bila sigurna gde se dete nalazi.

VIDEO: Porodično nasilje u Mirijevu – otac držao ćerku zatočenu u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar