Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs, bia.gov.rs, N1

Uskoro bi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, posle duge pauze, trebalo da dobije direktora policije, a sve glasnije su informacija da bi na njegovo čelo trebalo da dođe Milosav Pajić, kadar Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Pajić je u policiju iz BIA došao zajedno sa ministrom Bratislavom Gašićem, a pomenuti potez sporan je iz nekoliko razloga, a najpre iz tog što se kosi sa Zakonom o policiji.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, MUP Srbije trebalo bi da najzad dobije direktora. Na to mesto bi, prema nekim informacijama, trebalo da dođe Milosav Pajić, kadar iz BIA, koji je u policiju prešao zajedno sa ministrom Bratislavom Gašićem. Pajić bi trebalo da bude postavljen u narednom periodu, iako ne ispunjava sve uslove propisane Zakonom o policiji.

Pročitajte još:

Navodno bi na nekoj od sledećih sednice Vlade trebalo da se nađe i pitanje Ministarstva unutrašnjih poslova, a prema tim informacijama biće urađena nova sistematizacija u MUP i svi policijski službenici dobiće nova rešenja o radu. Ali, u tom paketu bi trebalo da bude provučen i novi direktor policije, upravo pomenuti Pajić.

Pajić bi trebalo da bude postavljen za direktora, iako za pomenuto mesto ne ispunjava uslove čak ni kao vršilac dužnosti. Pomenuti potez bio bi u suprotnosti sa važećim Zakonom o policiji, jer ne ispunjava uslove za mesto direktora, pošto nema toliko radnog staža na rukovodećim mestima u MUP Srbije. Nije poznato ni kako će biti postavljen s obzirom da čak nije raspisan ni konkurs.

Vladimir Rebić Foto.TANJUG / RADE PRELIC

Mesto direktora policije je upražnjeno duže od godinu dana, tačnije od kraja 2021. godine, od kada je prethodni prvi operativac MUP Srbije, Vladimir Rebić otišao na odmor sa koga se nikada nije vratio u fotelju. Rebić se s odmora produžio u penziju.

Da podsetimo, u nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je trebalo da zameni sadašnji Zakon o policiji, a koji je naišao na veliki otpor stručne javnosti, ali i nevladinih organizacija, bilo je predviđeno da na mesto direktora policije mogu da dođu i kandidati koji imaju određen broj godina straža na rukovodećim položajima i u bezbednostnim službama, a ne, kao što je sada slučaj, isključivo u MUP Srbije.

Već ranije se po postavljenju novog ministra policije Bratislava Gašića, koji je dotad bio direktor Bezbednosno-informativne agencije, moglo čuti da će Gašić iz tajne službe „prevući“ kadrove u koje ima poverenje i zameniti ljude koji su bili verni prethodnim ministrima, Aleksandru Vulinu i Nebojši Stefanoviću, kada je policija pala na najniže grane.

Foto:Screenshot/Youtube/B92

Inače, Pajić nije prvi kandidat koji se pominje, a prema nekim informacijama trka za „prvu fotelju policije“ dovela i do ozbiljnih trvenja u MUP Srbije. Kao najveći favorit se svojevremeno pominjao načelnik Policijske uprave Beograd, Veselin Milić, koji je jedno vreme, dok je ministar bio Nebojša Stefanovć, bio skrajnut.

Ninoslav Cmolić Foto: MUP Srbije

Kao ozbiljan kandidat pominjao se i Ninoslav Cmolić, svojevremeno načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Ipak, „ekipa iz Makiša“ je toliko kompromitovana vezama velikog broja svojih inspektora sa kriminalnim klanovima, da je pozicija šefa SBPOK-a postala sve samo ne preporuka. Ninoslav Cmolić je krajem prošle godine ipak dobio novu funkciju, postao je načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP).

Kao vrlo ozbiljan kandidat pominjao se i dugogodišnji komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Spasoje Vulević Vule. Iako iz uniformisanog dela policije, a ne inspektor, njegove prednosti su bile to što nije pominjan u ozbiljnim aferama koje su potresale srpsku policiju.

On bi bio izbor koji bi prilično zadovoljio policajce, a prednost bi mu bila i to što je završio akademiju američkog FBI. Ipak, Vulević je, čini se, takođe ispao iz trke za mesto direktora policije.

BONUS VIDEO: Ninoslav Cmolić o vračarskom klanu i optužnici za navodni atentat na Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar