Foto: MUP Srbije, Instagram/buducnostsrbijeav

Od odlaska Vladimira Rebića u penziju, fotelja direktora policije je prazna. Mesecima unazad se spekuliše ko bi mogao da sedne u nju, a najozbiljnije ime u trci za direktora policije je dosadašnji komandant Specijalne antiterostičke jedinice (SAJ) Spasoje Vulević. Vulević je od 2005. godine komandant pomenute elitne jedinice unutar MUP-a, a takođe je prvi srpski policajac koji je završio američku FBI akademiju.

U više navrata se spekulisalo ko bi mogao da se nađe na mestu direktora policije. Pominjao se aktuelni načelnik PU Beograd Veselin Milić, zatim načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić, međutim, poslednjih nedelja sve češće se čuje jedno ime. Reč je o Spasoju Vuleviću, koji u redovima policije slovi za vrsnog stručnjaka.

Godinama unazad uspešno rukovodi SAJ-om, a među kolegama uživa veliki autoritet. Na pomenutoj funkciji nalazi se od 2008., a u MUP Srbije nalazi se od 1993. godine. Završio je Vojnu akademiju i prvi je srpski policajac koji je završio FBI akademiju.

Spasoje Vulević Foto: Youtube/MUP Republike Srbije

O tome su svojevremeno i mediji pisali. Kako su Novosti ranije izveštavali, tadašnji ministar policije Dragan Jočić i direktor policije Milorad Veljović su odlučili da upravo Vulević ide na usavršavanje na prestižnu FBI akademiju.

„Postao sam pripadnik 233. klase u kojoj su polaznici pored Amerikanaca bili i predstavnici 29 zemalja, ukupno nas 300“, rekao je Vulević svojevremeno za Novosti.

Pročitajte još:

Vuleviću je direktor FBI Robert Miler uručio diplomu nakon što je završio sve ispite. Svojevremeno je isticao i da je to neprocenjivo iskustvo.

„To je jedno od najvećih iskustava, jer na ovaj način postajete i član udruženja FBI zajednice koji su uvek spremni da vam pomognu“, rekao je on tada.

Takođe, Vulević je učestvovao u antiterorističkim borbama na Kosovu i Metohiji tokom 1998/99.

Ono što je izvesno jeste da njegovu karijeru ne prate skandali, te da važi za vrsnog stručnjaka.

Foto:MUP Srbije

Inače, Specijalna antiteroristička jedinica je specijalna policijska jedinica i spada među najelitnije organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Osnovna namena Specijalne antiterorističke jedinice je da obavlja najsloženije zadatke i naređenja za dejstvo na kopnu, vodi i iz vazduha, koje pred njih postavi direktor policije, a po odobrenju ministra unutrašnjih poslova.

VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare