Kosta K. (14), učenik koji je osumnjičen da je u sredu ujutru ušao u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i očevim pištoljem ubio devet osoba, učenike i jednog radnika obezbeđenja, mesec dana je planirao ovaj stravičan zločin. Redakcija portala Nova.rs, na osnovu javno dostupnih informacija, napravila je rekonstrukciju ove nezapamćene tragedije.

Stravičan zločin dogodio se u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru. Kobnog jutra, đaci i nastavnici ove škole mirno su došli na časove koju su oko 8.00 časova otpočeli. Među njima bili su i učenici odeljenja sedmo dva, koje pohađa i osumnjičeni Kosta K. Tog jutra sedmo dva je imalo čas istorije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ulazak u školu

U dvorište škole oko 8.00 časova pristigao je i Kosta K, 14-godišnjak za kog drugovi kažu da je uvek bio miran, tih i povučen. Sa rancem na leđima ušao je u školsko dvorište i na prvi pogled ništa nije bilo sumnjivo. Niko nije mogao ni da pretpostavi da Kosta u ruksaku nosi pravi mali arsenal oružja…

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Na ulazu u školu, kao što to obično biva, sreo je radnika obezbeđenja Dragana V. Kosta je izvukao pištolj, a obezbeđenje je, videvši da dečak u ruci ima vatreno oružje, odmah pokušao da ga savlada. Nažalost, u tome nije uspeo. Kosta ga je ustrelio projektilom i Dragan V. pao je kao pokošen.

Nedaleko od ulaznih vrata sedele su i dve učenice. One su tog kobnog dana bile dežurne. Kosta je vatreno oružje uperio u njih, a onda ih je ispalio više hitaca ka njima. Ubio ih je na mestu.

Put ka kabinetu istorije

Kosta je potom, kako su to opisali iz policije, krenuo put kabineta istorije. Policija smatra da je ovaj kabinet odabrao jer je bio najbliži ulazu u školu, ali i zbog toga što je njegov razred u tom trenutku imao čas istorije. Otvorio je vrata i već sa praga zapucao u pravcu nastavnice i svojih školskih drugara.

Učenici drugih odeljenja čuli su pucnje. Kako nam je otac jednog od njih ispričao, njegov sin je najpre pomislio da su petarde, a onda je shvativši šta se dogodilo, izleteo iz učionice.

„Moj sin je bio u učionici kada su se čuli pucnji. Izleteo je iz učionice, svi su mislili da je petarda, a kada je shvatio da neko puca, pretrčao je preko cele škole do drugog razreda gde mu je bila mlađa sestra. Upao je na njen čas, rekao joj je odmah krene za njim. Učiteljica se prvo bunila, ali su ubrzo shvatili šta se dešava, pa su sva deca izvedena“, ispričao je otac za Nova.rs.

Poziv policiji

Vest o pucnjavi u školi se munjevitom brzinom proširila, a pomoćnik direktora ove škole Ivanke Jovanović pozvala je policiju u 8.40. Prijavila je da je naoružano dete ušlo u školu i nasumično počelo da puca.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odmah su na lice mesta upućene policijske patrole, a onda je, dva minuta kasnije, u 8.42, usledio poziv koji niko nije očekivao.

Dečijim glasom javio se dečak, predstavio se kao Kosta K. i rekao da je upucao više osoba…

Hapšenje u školskom dvorištu

Policajci naoružani dugim cevima, šlemovima i štitnicima odmah su krenuli u pregled škole i potragu za osumnjičenim dečakom. Sustigli su ga u školskom dvorištu, gde ga je jedan od policajaca savladao, a potom su pristigle i kolege koje su ga razoružale.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Neka deca su u tom trenutku već bila ispred škole, na sigurnom, dok su neki od njih nemilu scenu hapšenja drugara koji je upravo pobio osmoro njihovih vršnjaka i obezbeđenje, nemo posmatrali sa prozora.

Kosta K. je iz školskog dvorišta izveden sa jaknom preko glave. Inspektori su ga uveli u službeni automobil, a zatim odvezli u policijsku stanicu.

Detaljni planovi zločina u stanu

Dok je Kosta K. bio u policijskoj stanici, u njegov stan u centru Beograda upala je policija, a ono što su unutra zatekli, ostavilo je sve u školu. Reč je o detaljno razrađenim planovima za ovaj zločin, rukom crtanim mapama, na kojoj su, po brojevima, upisane Kostine buduće žrtve.

Na jednom posebnom papiru imao je čak i spisak imena koji je javnosti pokazao šef beogradske policije Veselin Milić.

Foto: TANJUG/ STR

Da je reč o detaljno pripremljenom zločinu svedoči i podatak da je u školi pronađen i Kostin ranac, pun municije i Molotovljevih koktela, koji je policija oduzela.

Privođenje roditelja

Iz Kostinog stana policija je izvela njegovog oca sa maskom preko lica i kačketom na glavi i trčećim korakom ga je uvela u policijski automobil. Takođe, iz stana su odneti svi predmeti, kompjuteri i druge stvari koje će policiji pomoći da sklopi celu sliku o zločinu. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradski mediji su prenelei da je privedena i dečakova majka kako bi dala izjavu u policiji.

Cveće i sveće za stradale

Već u popodnevim časovima, ispred škole u kojoj se dogodio nezapamćeni zločin, okupili su se deca i stariji kako bi cvećem i svećama odali počast svojim stradalim drugarima i radniku obezbeđenja škole.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Bonus video: Direktor KC o zdravstvenom stanju povređenih u školi na Vračaru: Situacija je sada bolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar