Danica Grujičić Foto: Milan Maricic/ATAImages, Shutterstock

Zaštitite svoju decu, devojčice i dečake, od najsurovijeg raka i vakcinišite ih što pre, apelovala je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, na skupu održanom povodom vakcinacije protiv HPV-a (humanog papiloma virusa), najbolje zaštite od raka grlića materice, koja je u Srbiji od juna meseca besplatna, a obavlja se u svim domovima zdravlja. Nažalost, u mnogim delovima naše zemje građani, roditelji, i dalje ne znaju da ova vakcina postoji, da je lako dostupna, a da spašava život.

Pročitajte još:

Od početka pandemije koronavirusa, doktorka Grujičić neretko je bila na udaru javnosti zbog spornih izjava po pitanju korone, ali i vakcinacije. Ona je, naime, tek krajem 2021. godine primila prvu dozu vakcine protiv kovida, kada je u Srbiji, na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, počelo pakovanje ruske vakcine Sputnjik V.

Ministarka je, po svemu sudeći, okrenula ploču i promenila mišljenje, pa je iz tog razloga njeno pojavljivanje na jučerašnjem događaju povodom vakcinacije HPV-om, izazvalo oduševljenje i ovacije prisutnih, među kojima je bilo i žena koje se leče, ili su se lečile, od raka grlića materice.

Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“ i Udruženje žena „Naša Aska“, zajedno sa predstavnicima struke i države i poznatim ličnostima, sinoć je osnovalo nacionalnu alijansu „VeličanstveNE“ kako bi upoznali javnost o opasnostima od HPV, benefitima vakcinacije i osnažili proces imunizacije dece, a najzapaženija „veličanstvena“ gošća, bila je ministarka zdravlja.

Foto: Jakov Simović

Ona je pozvala sve žene koje su do sada ikada sumnjale da li treba ili ne treba da prime vakcinu, da zaštite svoju decu.

“Imala sam, na žalost, priliku da vidim kako izgleda odmakli stadijum raka grlića materice kod svojih bliskih prijateljica, ali i kod pacijentkinja. To je slika koju niko od nas ne bi voleo da vidi. Rak grlića materice se lečio na razne načine, nekada operacijom i to je bila sreća. Međutim, u velikom broju slučajeva operacija je značila da pacijenti više nikada neće moći normalno da mokre, prazne creva. I onda se pristupalo zračenju. Tada se implantira izvor zračenja upravo u matericu. Nekada se to radilo bez anestezije, što danas nije više slučaj. I to je jedan mučan proces, gde žena leži nepomično na ginekološkom stolu. To nije prijatno, a da ne govorim kakve su muke kada dođe završni stadijum bolesti. A mi to možemo da izbegnemo. Zato sve građane molim da ne vrte internet i ne slušaju ljude koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta. Verujte medicini zasnovanoj na dokazima. Imamo vakcinu, država je obezbedila da bude besplatna. Sama činjenica da možemo da izbegnemo pojavu jedne tako strašne bolesti, sama po sebi govori sve. Veličanstvene, računamo na vašu pomoć i iskreno se nadam da ćete u Ministarstvu zdravlja imati pravog sagovornika”, rekla je ministarka prof. dr Grujičić.

Foto: Jakov Simović

Država je o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV.

“Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i raka penisa, vagine, anusa, ždrela. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe”, rekla je Gorica Đokić, potpredsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Skupu je prisustvovala i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), institucije koja finansira vakcinaciju. Naime, proteklih godina bilo je gotovo nemoguće videti bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktorku Fonda u istoj prostoriji, na istom događaju. Ove dve institucije, ključne za odluke i realizaciju projekata za unapređivanje zdravstvenog sistema Srbije, uglavnom su naizlazile na sukobe i nerazumevanja, pa je jedna kočila drugu. Međutim, oko projekta, koji je od nacionalnog značaja i koji ima za cilj da u bliskoj budućnosti iskoreni rak grlića materice, primetna je međusobna podrška dve žene, prof. dr Grujičić i dr Radojević Škodrić, što uliva nadu u buduću saradnju dve institucije, ali i poverenje u vakcinaciju HPV-om, koja će mlade žene, ali i muškarce, spasiti posledica ovog surovog virusa.

HPV vakcine
HPV vakcine; Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

“Ovo je prva vakcina koja je stavljena na Listu lekova, odnosno prva koja je obezbeđena o trošku države kao vakcina za preporučenu imunizaciju. Prvi put pričamo o inovativnom leku koji nije namenjen obolelima, već se o trošku RFZO daje zdravoj populaciji i to najznačajnijoj grupi stanovništva, a to se deca”, naglasila je prof. dr Radojević Škodrić.

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje oko 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena. U našoj zemlji svakoga dana odnese dva života, a zarazi četiri. Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Nažalost, informisanost o HPV-u, u Srbiji je na izrazito niskom nivou u poređenju sa Evropskim zemljama. Samo 31 odsto naših građana zna da HPV može da izazove rak i kod muškaraca i kod žena, dok je u Evropi taj procenat mnogo veći i iznosi 67 odsto. U Srbiji se samo 12 odsto građana obraća lekaru u vezi vakcinacije deteta protiv HPV, dok to čini čak tri puta više Evropljana (42 odsto).

Foto: Newsmax Adria

HPV vakcina daje se u domovima zdravlja širom Srbije o trošku osiguranja, a obezbeđena je najsavremenija, devetovalentna vakcina koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke.

Od kako je počela besplatna vakcinacija protiv HPV-a, do sada je prvu dozu primilo 10.788 dece, od kojih su 5.431 uzrasta od devet do 14 godina, dok je 5.357 uzrasta 15 do 19 godina, pokazuju podaci RFZO.

Najveći faktor rizika za nastanak ovog raka grlića materice je HPV infekcija, a zatim pušenje, druge polno prenosive bolesti, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, odnosi bez zaštite. Ovaj karcinom je u ranim stadijumima obično asimptomatski, od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare