Foto: The Print Collector / Heritage Images / Profimedia,Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Učenicima osmog razreda je, posle mesec dana od nove školske godine, stigla na red lekcija o Evropi, svetu i narodu u Jugoslaviji između dva svetska rata, a pojedini roditelji koji su preslišavali decu ovu nastavnu jedinicu, ostali su u šoku kada su u udžbeniku iz istorije ugledali lik čuvenog Čarlija Čaplina umesto Adolfa Hitlera, koji se spominje u lekciji.

Poslednjih godina roditelji u Srbiji često se iznenade kada u školskim udžbenicima svoje dece pronađu određene nelogičnosti ili propuste izdavačke kuće, a najnoviji događaj je, blago rečeno, šokirao pojedine mame i tate, ali i njihove tinejdžere (naravno, one koji su primetili šta je pogrešno u knjizi).

Naime, u udžbeniku iz istorije za 8. razred izdavačke kuće „Bigz školstvo d.o.o“ na stranama 28-29, nalazi se lekcija pod nazivom „Evropa, svet i srpski narod u jugoslovenskoj državi u periodu između dva svetska rata“.

Foto: Privatna arhiva

Kao ilustracija lekciji stavljen je lik čuvene filmske zvezde Čarlija Čaplina koji bi, pretpostavljamo, u ovom predavanju trebalo da bude Adolf Hitler koji se i spominje u ovoj nastavnoj jedinici.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapravo, u udžbeniku je ilustrovana scena iz filma „Veliki diktator“, u kom je Čaplin tumačio lik Adolfa Hitlera.

Roditelji koji su uočili da je lik nemačkog diktatora zamenjen slikom Čarlija Čaplina, ostali su šokirani i zbunjeni zbog čega je to tako.

„Ovo je skandalozno! Prosveta je već dovoljno srozana. Zaista mi je nestvarno da je izdavačka kuća, odnosno Ministarstvo prosvete koje je i odobrilo ovaj udžbenik, prihvatilo da umesto Hitlera bude lik Čarlija Čaplina. Pa čekajte, nisu deca glupa. Možda neke od njih ne zanima istorija, ali nema šanse da ne znaju ko je bio Hitler. Mogu jedino da zaključim da ih na ovaj način prave ludim“, kaže za Nova.rs ogorčeni roditelj.

Foto: Privatna arhiva

Autori udžbenika su, kako se navodi na korici pomenute knjige, Uroš Milivojević, Zoran Pavlović i Vesna Lučić, a izdavačka kuća je „Bigz“, kao što smo i napisali.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovog izdavača kako bi nam objasnio zbog čega je došlo do zamene navedenih likova, kao i da li je to namerno urađeno ili im je „promaklo“.

Iz „Bigza“ su istakli da postavljeno pitanje nije za njih, nego za Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

„Mi nemamo u opsegu rada ništa vezano za udžbenike“, naveli su oni.

Potom su u drugom mejlu opširnije istakli zbog čega je u udžbeniku ubačena scena iz filma.

„Fotografija koju karakterišete kao ‘spornu’ postavljena je svesno i namenski na uvodnu dvostranicu u poglavlje udžbenika u kome se obrađuje period istorije između dva svetska rata. U pitanju je sekvenca iz kultnog filma ‘Veliki diktator’ iz 1940. godine. Smisao fotografije je da ilustruje tendencije u umetnosti u međuratnom periodu, budući da tema udžbenika nije samo politička istorija, već i kultura epohe o kojoj se govori“, ističu iz „Bigza“.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaju da je simboliku fotografije razumela i stručna komisija Ministarstva prosvete koja je 2021. godine odobrila udžbenik za upotrebu u nastavi, kao i nastavnici istorije koji, zajedno sa svojim učenicima, udžbenik koriste već treću školsku godinu.

„Niko od njih nije imao primedbu. Sve Vam može biti jasnije ako pročitate tekst lekcije u udžbeniku na strani 70, gde se nalazi i navedena fotografija. Ideja autora udžbenika prilikom isticanja ovog značajnog filma i njegovog autora, bila je da se učenicima ukaže na to kako su umetnici i u najtežim vremenima, što je u ovom slučaju bio uspon zla Hitlerovog nacizma, bili sposobni da kritički posmatraju stvarnost oko sebe, stvarajući vanvremenska umetnička dela“, ističu.

Nalašavaju i da ne postoji zabuna ili omaška u vezi sa navedenom fotografijom.

„Ona je tu s razlogom jer je Čaplinov film jedno od najznačajnih dela angažovane filmske umetnosti dvadesetog veka“, kažu iz „Bigza“ za naš portal.

Uputili smo pitanja Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali smo za njihov odgovor ostali uskraćeni.

Ko odobrava udžbenike

Nacionalni prosvetni savet na predlog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja donosi plan udžbenika osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Zahtev za odobravanje udžbenika izdavač podnosi Ministarstvu u roku koji je utvrđen Javnim pozivom.

Ministarstvo, potom, dostavlja Zavodu četiri primerka rukopisa udžbenika i elaborata u štampanoj i elektronskoj formi u roku od 10 radnih dana od dana isteka roka za dostavljanje rukopisa udžbenika utvrđenog Javnim pozivom.

BONUS VIDEO: Nastavnici demoralisani, deca uče za ocenu – Šta je rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare