Aleksandar Alek Kavcic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Privredni apelacioni sud pravosnažno je presudio u korist Fondacije Alek Kavčić po tužbi IK Klett, kojom se potvrđuje ranija odluka Privrednog suda u Beogradu da Fondacija ima pravo da promoviše besplatne udžbenike u javnosti.

Odlukom Privrednog apelacionog suda, potvrđeno je pravo Fondacije Alek Kavčić da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme besplatnabiblioteka.com, čime je još jednim dobijenim sudskim procesom zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada Fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić izjavio je da je odluka Privrednog apelacionog suda važna i zbog toga što je potvrđeno da njegova fondacija ne može da bude konkurent privrednom društvu u smislu Zakona o trgovini, jer je sud utvrdio da njen cilj nije ostvarivanje dobiti dok privrednom društvu jeste, ali i da upotreba udžbenika u školi nije jedini razlog što neko koristi udžbenike. Time se indirektno potvrđuje da pojam udžbenika nije nužno vezan za primenu u školama, dodao je Kavčić.

Kavčić je ocenio i da se tom i ostalim dobijenim presudama u korist Fondacije „jača poverenje ne samo lokalne zajednice, već i samih roditelja i nastavnika u opravdanost korišćenja besplatnih udžbenika Fondacije ‘Alek Kavčić’, za čiju upotrebu u nastavi je odobrenje dobijeno i od Ministarstva, a koji su jednaki ili i bolji u odnosu na one skupe“.

Izdavačka kuća Klett nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji „Alek Kavčić“ u vrednosti većoj od 600.000 dinara.

BONUS VIDEO: Škola u Šidu preti roditelju zbog izbora udžbenika za decu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare