Foto: Nova.rs

Roditelji đaka Vazduhoplovne akademije u Beogradu izrazili su za list Danas nezadovoljstvo i razočaranje što će morati da izdvoje i do 20.000 dinara za kupovinu udžbenika za stručne predmete za ovu školsku godinu. Jedan od roditelja ispričao je da su se svi obradovali obećanju gradonačelnika Aleksandra Šapića da će ove školske godine biti pošteđeni kupovine udžbenika, ali da je usledio šok kada je dete, koje inače pohađa treći razred, prenelo poruku razrednog starešine o kupovini udžbenika po starom scenariju.

„Kao i svi beogradski roditelji obradovali smo se obećanju gradonačelnika Aleksandra Šapića da ćemo ove školske godine biti pošteđeni kupovine udžbenika. Naivno smo poverovali da naša deca imaju isti status kao ostala u prestonici, da bismo doživeli šok kada nam je dete, koje inače pohađa treći razred, prenelo poruku razrednog starešine o kupovini udžbenika po starom scenariju“.

To za Danas kaže otac učenika Vazduhoplovne akademije u Beogradu, koji prenosi negodovanje roditelja ove srednje škole zbog toga što će morati da izdvoje i do 20.000 dinara za kupovinu udžbenika za stručne predmete za ovu školsku godinu.

Vazuhopolovna akademija već godinama je poznata kao srednja škola koja ima najskuplje udžbenike koji se poručuju preko sajta westerna.rs.

Na tom sajtu se nalazi spisak udžbenika po razredima i smerovima škole, na kome je prosečna cena udžbenika oko 2.000 dinara.

Kada se pred kraj prošle školske godine pojavila informacija da će Grad Beograd kupovati udžbenike za sve učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola, neki roditelji Vazduhoplovne akademije dobili su preko svojih predstavnika u Savetu roditelja informaciju da škola nije sigurna hoće li besplatni udžbenici stići samo za opšteobrazovne predmete ili će Grad platiti ceo komplet.

Rečeno je da se sačeka septembar, da bi pre nekoliko dana stiglo obaveštenje da knjige za stručne predmete moraju da kupe roditelji.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, majka učenika drugog razreda ove škole prosledila nam je poruku koju su dobili od razredne na kraju prošle školske godine da su „opšte obrazovne knjige besplatne, a da se stručna literatura kupuje i da svako samostalno naručuje i plaća preko sajta Westerna.rs“. Razrednin savet je bio da se knjige „naruče na vreme/ranije, da bi isporučilac podelio knjige 1.9. u školi“.

„Ovo je prvi put da smo upućeni da naručimo udžbenike direktno preko sajta. Do sada smo narudžbenice dobijali preko škole i tako kupovali knjige“, kaže naša sagovornica, koja je, po savetu razredne, udžbenike za stručne predmete platila 16.000 dinara.

S druge strane, otac koji nam se obratio kaže da je u odeljenju njegovog sina samo jedan učenik kupio knjige za stručne predmete. Obećane besplatne udžbenike za opšteobrazovne predmete nisu dobili, niti obrazloženje od škole zašto su samo deca ove stručne škole izuzeta od gradske donacije.

Foto: Shutterstock

„Ne moram da objašnjavam koliko je teško odjednom stvoriti nekoliko desetina hiljada dinara za udžbenike, ako se ispostavi da ih moramo sami nabaviti. Prethodne dve godine smo ih nabavljali preko izdavačkog preduzeća Westerna, tako što bi većina nas već u junu počinjala s otplatom rata“, kaže za Danas zbunjeni i zabrinuti roditelj učenika Vazduhoplovne akademije u Beogradu.

Kako je došlo do toga da đaci ove srednje stručne škole budu izuzeti od gradske odluke iz Skupštine grada Beograda nisu odgovorili Danasu.

Pitanja su upućena preko informativne službe i Sekretarijata za obrazovanje, a takođe je redakcija Danasa zamolila PR – a gradonačenika Aleksandra Šapića da , kao i drugim medijima, pošalju odgovor.

Isto pitanje poslali su i Vazduhoplovnoj akademiji, uz molbu da objasne način kupovine udžbenika i saradnju sa pomenutim preduzećem.

Do objavljivanja ovog teksta, odgovori nisu dobijeni.

Premanezvaničnim saznanjima lista Danas, obrazloženje je da je Grad finansirao samo udžbenike koji se nalaze u katalogu odobrenih udžbenika Ministrstva prosvete.

Tu se sada otvara pitanje da li to znači da udžbenici za stručne predmete koji koriste đaci Vazduhoplovne akademije nisu odobreni i ako je tako, kako je moguće da se koriste budući da Zakon o udžbenicima propisuje da je „zabranjeno školi da koristi udžbenik koji nije uvršten u Katalog udžbenika“.

I odgovor na ovo pitanje je na čekanju.

BONUS VIDEO: Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare