Ilustracija Foto: N1

Dugogodišnji novinar iz Bujanovca Jeton Ismaili, koji je urednik informativnog portala Folonline.com uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde Maji Popović, stranim diplomatskim predstavništvima u Srbiji i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara zato što je, kako navodi "Osnovno tužilaštvo u Vranju donelo sramnu odluku o odbijanju krivične prijave protiv dvojice osumnjićenih povodom pretnji mojoj porodici u avgustu 2020. godine, zbog izveštavanja portala koji uređujem oko situacije sa pandemijom uzrokovanom Covidom-19".

Ismaili navodi da je „u obrazloženju ove odluke jasno da je zamenik tužioca izbegao činjenice koje su očigledne i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku“ kao i da „nikada nije uzeo u obzir upad osumnjičenih u moju kuću i pretnje koje su upućivane mojoj supruzi, priznavši samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini moje kuće“.

„Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao, šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće?“ podvlači Ismaili.

On smatra da je „ova odluka tužioca sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti“ i dodaje da ga „na ovakav zaključak uverava i činjenica da me zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o Odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon mog zahteva za pružanje informacije o predmetu“.

Pročitajte još:

„Ovaj akat predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba (zam/tužioca) zaslužuje da bude kažnjena“, navodi Ismaili u otvorneom pismu u kome poziva sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i dr. da se pozabave mojim slučajem“.

„Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci budu kažnjeni“, navodi Ismaili koji „sa posebnim akcentom poziva kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključijući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu ali i drugih elemenata umešaniih u ovom procesu“.

„Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama Tužilaštva i sudova.

Takođe tražim da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave“, navodi Ismaili u otvorneom pismu.

On „ obaveštava širu javnost da ću mojim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu“.

****

BONUS VIDEO: Ima li pravde u zemlji nepravde – gosti Milan Jovanović i Zlatko Kokanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram