Cela Srbija se seća male Nađe Petrović (3) iz Kragujevca koja je preminula 2018. godine zbog posledica morbila koje je dobila u UKC Kragujevac, dok je ležala na odeljenju kako bi primila svoju redovnu terapiju zbog autoimune bolesti koju je imala. Ona nije smela da primi MMR vakcinu, iako je njena majka Dragana jedna od roditelja koji su se zalagali za imunizaciju. Zbog epidemije velikog kašlja od kog su preminula četiri deteta na Institutu za majku i dete u Beogradu, ona sada moli sve roditelje da vakcinišu svoju decu što pre, kako se ovakva situacija nikada ne bi ponovila.

Od četiri bebe koje su umrle usled posledica velikog kašlja (pertussisa) na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, najmlađe troje, nažalost, nisu stigli da prime ni prvu dozu vakcine.

Iako u saopštenju Ministarstva zdravlja stoji da su sva deca imala manje od tri meseca, prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, ni četvrto dete, koje je imalo gotovo godinu i po dana, nije bilo vakcinisano protiv ove smrtonosne bolesti.

Draganu Petrović, majku hrabre devojčice Nađe koja je 2018. godine preminula zbog posledica morbila koje je dobila u UKC Kragujevac, dok je ležala na odeljenju kako bi primila svoju redovnu terapiju zbog autoimune bolesti koju je imala, ova tužna vest o smrti beba podsetila je na njenu izgubljenu životnu bitku.

Foto:privatna arhiva

Kako je objasnila za Nova.rs, Nađa nije smela da primi vakcinu zbog autoimune bolesti koju je imala. Ali zato deca koja nemaju nikakvih pridruženih oboljenja, treba da se vakcinišu da bi sačuvali svoje zdravlje.

„Ja razumem da se roditelji plaše vakcinacije, postoji toliko netačnih informacija na internetu i svako strahuje za svoje dete, to je normalno, ali apelujem na roditelje da se pre svega informišu iz relevantnih izvora. Ne slušajte razne komentare od nestručnih osoba. Nemaju čega da se plaše, volela bih da se roditelji informišu kod imunologa, pedijatra… Ne čitajte ništa na internetu, svako od nas može da napiše neke informacije koje šire paniku, a nisu potkrepljenje činjenicama“, smatra Dragana.

PROČITAJTE JOŠ:

Roditeljima dece koja ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga poručuje da se mole Bogu jer im to jedino preostaje.

„Nađa nije jedini ovakav slučaj, nažalost. Sada možemo da se oslonimo samo na sebe. Nadam se da će sećanje na Nađu zauvek živeti iako ona više nije sa nama“, kaže tužno majka preminule devojčice.

Nađa je, kako je ispričala za naš portal, bila razdragano i srećno dete pred kojim je bila svetla budućnost, sve do 4. januara 2018. godine, kada je za njih počeo pakao kom se nisu nadali.

„Iako je Nađa imala autoimunu bolest i nije smela da primi MMR vakcinu, ona je živela sasvim normalan život. Po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primeti da od nečega boluje. Tog 4. januara uveliko je trajala epidemija morbila. Otišle smo u UKC Kragujevac na Nađinu redovnu terapiju. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, a posle smo saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta, ono je ubačeno kod nas i Nađa se, naravno, zarazila. Oko 9. januara, ona je prebačena na Institut za majku i dete u Beogradu“, navodi Dragana.

Foto:privatna arhiva

Prema njenim rečima, na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa je opet bila u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom.

„Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči. 20. januara njeno stanje se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila dobili smo one najgore vesti – Nađa je izgubila bitku“, tužnim glasom priseća se Dragana.

Zaštitnica prava pacijenata tada je utvrdila da je bilo propusta u Nađinom lečenju i da je ugroženo njeno pravo na bezbednost jer je boravila u sobi sa zaraženim detetom.

Dragana je tužila UKC Kragujevac, Institut za majku i dete „Dr Milan Čupić“ i državu Srbiju. Nakon pet godina, donešena je prvostepena presuda kojom je potvrđeno da je Nađa preminula zbog morbila.

PROČITAJTE JOŠ:

„Novac neće vratiti moje dete, ali s druge strane osećam zadovoljstvo zbog te presude jer kad sam ušla u sve ovo pre pet godina, to nisam učinila samo zbog sebe i Nađe, nego i zbog druge dece i uopšte svih onih kojima zdravstveni sistem nije mogao da pruži uslugu koju je trebalo i morao da pruži, ali potpuno, znači ne delimično kao što je to bilo u našem slučaju“, kaže Dragana.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da se nada da će Nađin slučaj biti vetar u leđa svim onim roditeljima koji su u sličnoj situaciji kao ona i njen suprug Vladimir.

„Nadam se samo da će ljudi koji su, nažalost, u sličnoj situaciji kao i mi, da dobiju neki vetar u leđa ovom našom presudom, da vide da smo mi uspeli, pa da se i oni izbore. Jer, ako svi ćutimo i klimamo glavom, šta smo uradili? Ja sam izgubila ono što mi je bilo najsvetije u životu, ja više ništa nisam imala da izgubim posle toga, bila sam i u bolnici nakon podnete tužbe, i nakon odlaska u sudove. Oni sada savijaju glavu kada ja prolazim, a da nisam podnela tužbu, ja bih savijala glavu, a ne želim to da uradim“, ističe Dragana.

Inače, Dragana je pre tri godine rodila devojčicu Lenku, a o njoj, pored roditelja, brine i starija seka Anastasija koja je već treći razred.

BONUS VIDEO. Novi dan: Pet beba u Srbiji je preminulo od velikog kašlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar