Posle pet godina bitke, nazire se kraj sudskog procesa porodice Petrović iz Kragujevca, čija je ćerka Nađa (3) preminula 2018. godine zbog posledica morbila koje je dobila u UKC Kragujevac, dok je ležala na odeljenju kako bi primila svoju redovnu terapiju zbog autoimune bolesti koju je imala. Prvi Osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se tuženi UKC Kragujevac, Institut za majku i dete "Dr Milan Čupić" i država Srbija obavezuju da roditeljima devojčice, na ime naknade nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica, isplate po 1.200.000 dinara. Nađina majka Dragana u bolnoj ispovesti za Nova.rs kaže da novac neće vratiti njeno dete, ali da oseća zadovoljstvo jer je ova presuda i za drugu decu i sve ljude kojima zdravstveni sistem nije pružio adekvatnu zdravstvenu uslugu.

„Biću zadovoljna kada Apelacioni sud potvrdi presudu, ali tek onda neću znati šta ću sa sobom. Ta tužba me je držala u pokretu svih ovih godina, a kada se sve završi, ostaje mi samo da budem sama sa svojim mislima“, kaže odmah na početku razgovora Nađina mama Dragana.

Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu. Međutim, živela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primeti da od nečega boluje.

Bila je razdragano i srećno dete pred kojim je bila svetla budućnost, sve do 4. januara 2018. godine, kada je za njenu porodicu počeo pakao kom se nisu nadali.

Dragana se priseća tog 4. januara 2018. godine, kada je mislila da vodi Nađu u bolnicu na redovnu terapiju, ne sluteći da će ona više neće vratiti kući.

Foto:privatna arhiva

„Tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo posle saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta, ono je ubačeno kod nas i Nađa se, naravno, zarazila. Oko 9. januara, ona je prebačena na Institut za majku i dete u Beogradu. Na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči. 20. januara njeno stanje se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila dobili smo one najgore vesti – Nađa je izgubila bitku“, tužnim glasom priseća se Dragana.

Foto:privatna arhiva

Prema njenim rečima, zaštitnica prava pacijenata tada je utvrdila da je bilo propusta u Nađinom lečenju i da je ugroženo njeno pravo na bezbednost jer je boravila u sobi sa zaraženim detetom.

Dragana je tužila UKC Kragujevac, Institut za majku i dete „Dr Milan Čupić“ i državu Srbiju. Nakon pet godina, sudski postupak se polako privodi kraju.

Donešena je prvostepena presuda kojom je potvrđeno da je Nađa preminula zbog morbila, a tužene ustanove i država moraju da isplate na ime naknade nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica, svakom roditelju pojedinačno, po 1.200.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne mogu da budem zadovoljna jer novac neće vratiti moje dete, ali s druge strane osećam zadovoljstvo jer kad sam ušla u sve ovo pre pet godina, to nisam učinila samo zbog sebe i Nađe, nego i zbog druge dece i uopšte svih onih kojima zdravstveni sistem nije mogao da pruži uslugu koju je trebalo i morao da pruži, ali potpuno, znači ne delimično kao što je to bilo u našem slučaju“, kaže Dragana dodajući da je još uvek nije svesna da je pravda, na neki način, zadovoljena.

„Saznali smo za presudu pre mesec dana, ali to je toliko bilo nerealno, da bukvalno nismo mogli da dođemo k sebi da je to zaista istina. Koliko smo očekivali, toliko i nismo jer ja ne znam da li u Srbiji postoji još slučajeva kada je neko dobio tužbu protiv bolnice ili bilo koje državne institucije. Još mi se nije sleglo sve i ne mogu da verujem da se to desilo. Ova presuda je samo dokaz da naš zdravstveni sistem uopšte ne funkcioniše i da prosto tu ima još dosta nedostataka koji moraju da se otklone i da takve ustanove jednostavno ne smeju da rade“.

Foto:privatna arhiva

Inače, presudu je na Tviteru objavila advokatica porodice Petrović, Marina Mijatović, koja je napisala sledeće:

„U Srbiji je obavezna imunizacija, a zdravstvo Republike Srbije nema uslove da obezbedi zaštitu dece koja ne mogu da se vakcinišu. Jedno dete se zarazilo i izgubilo život. Posle pet godina bitke, presudom je potvrđeno ono što je prijavljeno Batutu – smrtni ishod je zbog morbila“, napisala je advokatica.

UKC Kragujevcu tada je naloženo da se u samoj ustanovi izmene određene stvari, ali kako Dragana kaže, to još uvek nije urađeno.

„Zdravstvena inspekcija je donela izveštaj da nije bilo propusta u Nađinom lečenju, ali da bolnica nema adekvatnu izolaciju i da moraju da razdvoje to. Oni, naravno, ništa nisu uradili, ništa nisu renovirali. Tako da se povodom toga ništa ne dešava, osim da smo dobili slučaj kao dokaz da ustanova ne funkcioniše kako treba. Svi ti lekari koji su lečili moju Nađu rade najnormalnije, ustanova će platiti odštetu, a oni će i dalje raditi, kao da se ništa nije desilo. Pet godina je trajao sudski postupak jer se lekari nisu pojavljivali na suđenjima“.

Foto:privatna arhiva

Iako sudski postupak još uvek nije završen jer se čeka odluka Apelacionog suda, Dragana kaže da je sve jasno kao dan, te da očekuje potvrdu ove presude.

Dodaje da se nada da će Nađin slučaj biti vetar u leđa svim onim roditeljima koji su u sličnoj situaciji kao ona i njen suprug Vladimir.

„Nadam se samo da će ljudi koji su, nažalost, u sličnoj situaciji kao i mi, da dobiju neki vetar u leđa ovom našom presudom, da vide da smo mi uspeli, pa da se i oni izbore. Jer, ako svi ćutimo i klimamo glavom, šta smo uradili? Ja sam izgubila ono što mi je bilo najsvetije u životu, ja više ništa nisam imala da izgubim posle toga, bila sam i u bolnici nakon podnete tužbe, i nakon odlaska u sudove. Oni sada savijaju glavu kada ja prolazim, a da nisam podnela tužbu, ja bih savijala glavu, a ne želim to da uradim“, ističe Dragana.

Inače, Dragana je pre tri godine rodila devojčicu Lenku, a o njoj, pored roditelja, brine i starija seka Anastasija koja je već treći razred.

BONUS VIDEO: Male boginje u Smederevu – preti li Srbiji epidemija morbila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar